RU UA
1

Що приготувати на Масляну 2023: 5 смачних рецептів

Рецепти 18:46 - 17 лютого 2023

Традиційно на Масляну готують млинці. Розповідаємо, що ще можна приготувати на масляний тиждень, крім них

Що приготувати на Масляну 2023: 5 смачних рецептів

Традиційні страви Масляниці: 5 рецептів / Фото: Getty Images

У 2023 році Масляна триватиме з 20 по 26 лютого. У ці дні прийнято ходити в гості, пекти млинці з різними начинками, пригощати ними та влаштовувати гучні гуляння, проводжаючи зиму. Але в умовах війни зовсім не до веселощів, проте зібратися вдома з рідними та виявити своє тепло та турботу – те, що зараз необхідно кожному.

Розкажемо про традиційні страви, які готують на Масляну окрім млинців. Наприклад, у понеділок, коли ми зустрічаємо Масляну, слід готувати ситну гречану кашу, у вівторок, коли молодь збирається на оглядини, - тушковану капусту з м'ясом, у середу, яка називається “тещиним днем”, печуть пиріжки з різними солодкими начинками. У четвер чи, як його ще називають, розгуляй, коли починаються масові гуляння, ставлять на стіл страви з птиці чи заливну рибу, у п'ятницю чи тещини вечора, – страви з риби чи солоні пироги, а в суботу, коли збираються за столом родичі чоловіка , готують наваристий борщ або суп. У неділю, яку називають проводами Масляної та Прощеною неділею, накривають багатий стіл із різними стравами.

Що ще приготувати на Масляну?

Нижче ми наведемо приклади рецептів, що можна приготувати на Масляну, щоб смачно всіх нагодувати та дотримуватись традицій святкового застілля?

Деруни

Рецепт смачних дерунів / Фото: Getty Images

Цю страву по-іншому ще називають драники чи теруни. Простіше кажучи, це картопляні оладки, які просто та дуже швидко приготувати.

Складові:

  • картопля – 700 грамів;
  • середня цибулина – 2 штуки;
  • яйце – 1 штука;
  • борошно - 2 столові ложки;
  • соняшникова олія;
  • мелений чорний перець за смаком;
  • сіль за смаком.

Як приготувати деруни

  1. Натріть на дрібній тертці очищену картоплю. Цибулю також можна натерти, але краще дрібно нарізати, щоб оладки були рідкими і в них не відчувалася гіркота.
  2. Якщо картопляна маса рідка, то зайву рідину можна трохи віджати та злити. Додайте в овочеву масу яйце, борошно, сіль, перець і добре перемішайте.
  3. Якщо ви плануєте зробити пісне блюдо, то яйце можна не додавати. Завдяки муці тісто триматиметься купи і не розтечеться по сковороді.
  4. Посмажте деруни в маслі на розпеченій сковороді без кришки, накладаючи столовою ложкою плоскі коржики, як звичайні оладки. Не робіть більшими оладки, щоб вони не були сирими всередині. Після того, як деруни підрум'яняться з одного боку, переверніть їх на іншу.
  5. Подавайте їх із сметаною. Деруни будуть смачними як гарячі, так і охололі.

Запечені сирники

Рецепт сирників / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • кисломолочний сир – 500 г;
  • борошно - 120 грамів;
  • яйце – 1 штука;
  • цукор-пісок – 50 грамів;
  • розпушувач – 1 чайна ложка;
  • цукор ванільний – 1 чайна ложка.

Як приготувати запечені сирники

  1. У глибокій ємності збийте яйце зі звичайним і ванільним цукром. Додайте в ємність кисломолочний сир.
  2. Просійте муку|борошно|, додайте|добавляйте| розпушувач (він додасть сирникам пишності) і поступово вводите в тісто.
  3. Застеліть лист пергаментом. Зробіть невеликі коржі, обваляйте у борошні і викладіть на лист. Випікайте в духовці 20-30 хвилин|мінути| при температурі 180 °C.
  4. Щоб доповнити ніжний смак сиру, до готових сирників подавайте сметану, варення, свіжі ягоди або ванільний соус.

Вареники з картоплею на пару

Рецепт вареників з картоплею / Фото: Getty Images

Рецептів вареників дуже багато. І справа не тільки в різноманітності начинки, а також у різній рецептурі тіста, а також у технології приготування самих вареників.

Інгредієнти:

Для тесту:

  • кефір – 200 мілілітрів;
  • яйце – 1 штука;
  • борошно - 300-350 г;
  • соняшникова олія – 2 столові ложки;
  • сода - 1 чайна ложка;
  • дрібка солі.

Для начинки:

  • картопля – 400 грамів;
  • цибуля – 1 штука;
  • кріп;
  • соняшникова олія – 2 столові ложки;
  • чорний мелений перець за смаком;
  • сіль за смаком.

Як приготувати вареники на пару

  1. Збовтайте яйце і змішайте його з кефіром. Додайте туди борошно, що просіяє, змішану з содою і сіллю, перемішайте і в процесі замісу тіста додайте масло.
  2. Вимішуйте тісто доти, доки воно не припинить прилипати до рук. Потім залиште тісто на 30 хвилин|мінути|, накривши його серветкою.
  3. В цей час займіться приготуванням начинки. Дрібно поріжте цибулю і спасеруйте її на олії.
  4. Почистіть картоплю і відваріть її в підсоленій воді. Зробіть пюре, додавши засмажку, подрібнений кріп, перець та сіль. Остудіть начинку і можете приступати до ліплення вареників.
  5. Зробіть з тіста невеликі кульки і розкотіть коржі. У кожен корж покладіть начинку і защепіть вареник.
  6. Якщо ви робите вареники на пару, то скористайтеся спеціальним пристроєм, наприклад пароваркою або мантоваркою. Також можна використовувати друшляк, поставлений у каструлю і накрийте його зверху мискою.

Ліниві вареники з сиром

Рецепт лінивих вареників / Фото: Getty Images

Завдяки тому, що ліниві вареники за рецептом замішуються з сиром, вони набувають своєї ніжної консистенції.

До речі, вареники з сиром можна приготувати про запас і зберігати у морозильнику. Тому представляємо вам покроковий рецепт лінивих вареників.

Інгредієнти:

  • сир – 400 грамів;
  • борошно - 200 грамів;
  • яйце – 2 штуки;
  • цукор – 2 столові ложки;
  • ванільний цукор – 10 г;
  • дрібка солі.

Як зліпити ліниві вареники

  1. Перетріть сир через сито, щоб позбутися можливих грудочок і покращити його структуру.
  2. Розітріть яйце з цукром і ванільним цукром і з'єднайте з сиром.
  3. Просіяне борошно об'єднайте із сіллю, і поступово додавайте його до сиру, замісіть тісто. Воно має вийти ніжним і може трохи липнути до рук.
  4. Для зручності одержане тісто розділіть на кілька частин. Посипте борошном робочу поверхню і розкачайте тісто в ковбаски. Наріжте невеликі шматочки тіста - це і будуть ледачі вареники з сиром.
  5. Варіть ліниві вареники в злегка підсоленій кип'яченій воді 3 хвилини після того, як вони спливуть. Дістаньте шумівкою, додайте шматочок вершкового масла|мастила| і подавайте гарячими.
  6. Подавайте ліниві вареники зі сметаною, йогуртом, киселем, медом, згущеним молоком, варенням або просто з ягодами.

Дріжджові пиріжки з фруктовою начинкою

Як зробити пиріжки з фруктами / Фото: skarbnychka-retseptiv

Таке тісто на кефірі за запропонованим рецептом не змусить вас довго з ним возитися - воно буде готове до роботи вже через 40 хвилин.

На смак тісто вийде нейтральним, тому пиріжки на кефірі можна зробити як з солодкою, так і з несолодкою начинкою.

Інгредієнти:

  • 2,5% кефір – 300 мілілітрів;
  • борошно - 600 грамів;
  • яйце – 3 штуки;
  • молоко – 100 мілілітрів;
  • соняшникова олія – 150 мілілітрів;
  • дріжджі – 50 г;
  • цукор – 2 столові ложки;
  • ванільний цукор – 10 г;
  • дрібка солі;
  • фрукти – 700 г.

Як приготувати пиріжки з дріжджового тіста

  1. У тепле (не гаряче) молоко додайте цукор та дріжджі. Перемішайте все, накрийте серветкою і поставте в тепле місце приблизно на 10 хвилин, щоб піднялася опара.
  2. Змішайте кефір з|із| маслом|мастилом| і трохи підігрійте. Додайте туди 2 яйця та перемішайте. Влийте опару і знову перемішайте. Після чого додайте борошно, що просіяє, з сіллю і ванільним цукром, а потім замісіть тісто.
  3. Накрийте серветкою тісто і поставте в тепле місце на 30 хвилин і дайте йому підійти.
  4. У цей час підготуйте начинку. Очистіть вибрані фрукти від кісточок або насіння і поріжте невеликими шматочками.
  5. Зробіть із тесту невеликі коржі. Викладіть на них начинку і на смак додайте цукор. Якщо фрукти надто соковиті, то в них можна додати трохи крохмалю, щоб у процесі випікання не випливав сік.
  6. Защепніть краї пиріжків і викладіть їх швом вниз на змащений лист. Зверху змастіть збитим яйцем для надання випічці більш апетитного блискучого вигляду.
  7. Залишіть пиріжки на 10-15 хвилин, щоб вони піднялися.
  8. Відправляйте лист в розігріту до 180 ° С в духовку на 15-20 хвилин.

Банановий пиріг

Як приготувати банановий пиріг / Фото: Getty Images

Спробуйте цей екзотичний фрукт у вигляді пирога. Його зробити досить просто, але смак при цьому неперевершений. Особливого шарму та загадковості пирога додадуть шматочки банана, які підрум'янилися зверху і запеклися всередині.

Інгредієнти:

  • банани – 2 штуки;
  • кефір – 500 мілілітрів;
  • вершкове масло – 1 столова ложка;
  • манна крупа - 330 грамів;
  • цукор – 180 грамів;
  • ванільний цукор – 10 г;
  • дрібка солі;
  • щіпка соди.

Як приготувати банановий пиріг

  1. З'єднайте кефір із цукром, ванільним цукром та сіллю.
  2. Змішайте крупну манну з содою, додайте це в рідку суміш і перемішайте.
  3. Очистіть банани від шкірки і поріжте кружальцями завтовшки 1,5-2 сантиметри.
  4. Вилийте половину тесту в змащену вершковим маслом і посипаною манкою форму. Розділіть по тесту частину бананів та залийте залишками тесту. Зверху на пиріг покладіть шматочки банана, що залишився.
  5. Відправляйте банановий пиріг у розігріту до 180 ° С духовку та випікайте протягом 40 хвилин.
  6. Остудіть готовий банановий пиріг, дістаньте з|із| форми і подавайте до столу.

Сподіваємося, ви знайдете страви собі до смаку та проведете весну добре.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин