Яворівський пиріг: готуємо старовинну страву галицької кухні
Він не потребує витрат, але дозволить смачно нагодувати всю сімʼю

Яворівський пиріг/Фото: Instagram/pyrihua
Смачний пиріг без зайвих витрат на всю сімʼю – це цілком можливо. Галицькі господині знають це як ніхто інший, адже саме така страва є однією з головних візитівок місцевої кухні. Цей пиріг не просто смачно нагодує усіх рідних, а й стане чудовим культурним містком у минуле, адже внесений до кулінарної спадщини ЮНЕСКО.
Інгредієнти:
тісто
- 120 мілілітрів води або молока;
- 250 грамів борошна;
- 20 грамів свіжих дріжджів або 1 чайна ложка сухих;
- 1 яйце;
- 50 мілілітрів олії;
- сіль, цукор до смаку;
начинка: - 150 грамів гречки;
- 1 кілограм картоплі;
- 2 цибулини;
- 2 – 3 столові ложки олії;
- суміш сухих трав.
Приготування:
Якщо ви використовуєте свіжі дріжджі, розчиніть їх у невеликій кількості теплого молока або води з додаванням ложки цукру. Дайте суміші постояти кілька хвилин, щоб дріжджі активізувалися.
У великій мисці змішайте просіяне борошно, обране рідке середовище (молоко чи воду), активовані дріжджі, сіль, цукор і яйце. Замісіть тісто.
В кінці замісу додайте олію й добре вимісіть, поки маса не стане гладкою. Накрийте ємність рушником і залиште в теплому місці підходити.
Поки тісто підходить, очистьте картоплю, наріжте її на шматочки та відваріть до м’якості. Потовчіть у пюре. Окремо зваріть гречану крупу.
Цибулю подрібніть і обсмажте до золотистості на рослинній олії. Дайте всім інгредієнтам охолонути, потім з’єднайте їх у мисці. Найкраще дотримуватись такої пропорції: гречка та картопля у співвідношенні один до одного. Додайте улюблені спеції.
Розкачайте тісто в плаский корж. У центр викладіть начинку, залишивши краї вільними. Зберіть краї тіста до центру, закриваючи начинку, немов у мішечку.
Щільно заліпіть шов, переверніть пиріг швом донизу й покладіть у змащену олією форму.
Зробіть кілька проколів на поверхні виделкою та змастіть верх збитим жовтком.
Випікайте пиріг у розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 60 хвилин – до рум’яної скоринки.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!