ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Яворівський пиріг: готуємо старовинну страву галицької кухні

Рецепти 18:30 - 06 липня 2025

Він не потребує витрат, але дозволить смачно нагодувати всю сімʼю

Яворівський пиріг: готуємо старовинну страву галицької кухні

Яворівський пиріг/Фото: Instagram/pyrihua

Смачний пиріг без зайвих витрат на всю сімʼю – це цілком можливо. Галицькі господині знають це як ніхто інший, адже саме така страва є однією з головних візитівок місцевої кухні. Цей пиріг не просто смачно нагодує усіх рідних, а й стане чудовим культурним містком у минуле, адже внесений до кулінарної спадщини ЮНЕСКО.

Інгредієнти:

тісто

  • 120 мілілітрів води або молока;
  • 250 грамів борошна;
  • 20 грамів свіжих дріжджів або 1 чайна ложка сухих;
  • 1 яйце;
  • 50 мілілітрів олії;
  • сіль, цукор до смаку;
    начинка:
  • 150 грамів гречки;
  • 1 кілограм картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 2 – 3 столові ложки олії;
  • суміш сухих трав.

Приготування:

Якщо ви використовуєте свіжі дріжджі, розчиніть їх у невеликій кількості теплого молока або води з додаванням ложки цукру. Дайте суміші постояти кілька хвилин, щоб дріжджі активізувалися.

У великій мисці змішайте просіяне борошно, обране рідке середовище (молоко чи воду), активовані дріжджі, сіль, цукор і яйце. Замісіть тісто.

В кінці замісу додайте олію й добре вимісіть, поки маса не стане гладкою. Накрийте ємність рушником і залиште в теплому місці підходити.

Поки тісто підходить, очистьте картоплю, наріжте її на шматочки та відваріть до м’якості. Потовчіть у пюре. Окремо зваріть гречану крупу.

Цибулю подрібніть і обсмажте до золотистості на рослинній олії. Дайте всім інгредієнтам охолонути, потім з’єднайте їх у мисці. Найкраще дотримуватись такої пропорції: гречка та картопля у співвідношенні один до одного. Додайте улюблені спеції.

Розкачайте тісто в плаский корж. У центр викладіть начинку, залишивши краї вільними. Зберіть краї тіста до центру, закриваючи начинку, немов у мішечку.

Щільно заліпіть шов, переверніть пиріг швом донизу й покладіть у змащену олією форму.

Зробіть кілька проколів на поверхні виделкою та змастіть верх збитим жовтком.

Випікайте пиріг у розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 60 хвилин – до рум’яної скоринки.

Ніжний полуничний пиріг до чаю: рецепт сезонної випічки

Джерело: zahid.net

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин