Карпатська кухня: як приготувати ріпляний токан з грибами
Пропонуємо рецепт улюбленої страви карпатських пастухів

Рецепт улюбленої страви карпатських пастухів/Фото: pixabay
Токан – це кукурудзяне борошно, саме тому виникла така назва карпатської страви, яку готують з кукурудзи та картоплі. Традиційно кашу присмачують шкварками та бринзою, але фудблогер Едуард Насиров подає страву з грибною мачанкою. Пропонуємо і вам приготувати улюблену кашу карпатських пастухів у себе вдома.
Інгредієнти
Для ріплянки
- картопля - 300 г
- кукурудзяна крупа - 150 г
- масло вершкове - 20 г
- сіль - за смаком
- бринза - за смаком
Для засмажки
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- гриби - 150 г
- часник, зубчики - 1 шт.
- сіль - за смаком
- перець духмяний мелений - за смаком
Для мачанки
- гриби - 200 г
- білі гриби, сушені - за смаком
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- часник, зубчики - 1 шт.
- борошно - 1 ст. л.
- сметана - 200 мл
- сіль - за смаком
- перець духмяний мелений - за смаком
Спосіб приготування
- Для засмажки підсмажити подрібнені цибулю з часником, додати гриби й смажити до золотавого кольору.
- Для мачанки підсмажити подрібнені цибулю з часником до м’якості, додати гриби. Додати підсмажене на сковороді борошно, за 30 секунд влити сметану та решту інгредієнтів. Готувати так одну хвилину.
- Для токана картоплю потрібно відварити до м’якості. Не зливаючи воду, розім’яти в пюре, додати кукурудзяну крупу, й готувати на невеликому вогні 4-5 хвилин, помішуючи. Додати масло та ретельно перемішати.
- Низ глибокої миски змастити сметаною, присипати бринзою, викласти шар каші, далі знову додати сметану, засмажку, сир, кашу. Повторити кілька разів.
Раніше ми писали, як приготувати бограч у казані. Першу страву традиційно готують на плиті, однак ми пропонуємо інший спосіб, в результаті якого бограч вийде неймовірно наваристим.
Джерело:
shuba
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!
ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ