RU UA
1

Воскрешаємо забуту українську страву: рецепт баби-шарпанини

Рецепти 12:18 - 31 травня 2023

Ділимося незаслужено забутим рецептом пирога з риби, який зведе з розуму божественним смаком

Покроковий рецепт баби-шарпанини / Фото: Freepik

Покроковий рецепт баби-шарпанини / Фото: Freepik

Рецепт баби-шарпанини сьогодні майже не пам'ятають, але ж наші пращури часто готували таку страву на знаменні дати та у святкові дні.

Деталі

Українська кухня здатна здивувати кожного, навіть досвідчених їдців. Цей пиріг із рибою Котляревський описував у поемі "Енеїда" як улюблені ласощі царя Латина.

Для приготування потрібна чабака або тарань, але підійде навіть звичайний судак. За бажанням, можете використовувати той вид риби, який вам більше до смаку.

Інгредієнти

  • Риба — 1 кг;
  • Борошно пшеничне — 1 ст;
  • Олія для смаження — 2,5 ст.л;
  • Бульйон рибний — ½ ст;
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт;
  • Сіль, перець — за смаком.

Рецепт баби-шарпанини

  1. Очистіть рибу і добре промийте під проточною водою, а потім відправте варитися на середньому вогні в злегка підсоленій воді. Щойно вода закипить, готуйте її ще 30 хвилин.
  2. Перекладіть рибу на дошку, дайте їй охолонути, після чого видаліть кістки та розділіть її на шматочки.
  3. Поріжте ріпчасту цибулю і киньте на змащену соняшниковою олією сковороду обсмажуватися до появи золотистої скоринки.
  4. Розведіть у рибному бульйоні борошно і змішайте до повного розчинення й утворення консистенції рідкої кашки. Додайте до тіста цибулю і ще раз перемішайте.
  5. Змастіть форму для запікання маслом і викладіть на її дно рибу, яку потім залийте тістом і притрусіть меленим перцем.
  6. Запікайте пиріг 40 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці. Приємного апетиту!

Раніше ми публікували рецепт цибулевого пирога, який несподівано став популярним у всьому світі.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин