Як приправляти страви, не використовуючи сіль
Ці хитрощі повністю не позбавлять ваші страви солі, але зроблять смак насиченішим та більш багатогранним

Як приправляти страви, не використовуючи сіль/Фото: azerbaijan_stockers/freepik
Більшість людей, якщо у них відібрати сіль, не знатимуть, що робити під час приготування їжі. Як це, без солі? Але насправді є безліч способів, як смачно приправити страву, не використовуючи сіль напряму.
Деталі
Як інгредієнт сіль справді унікальна. Ви ніколи не будете їсти її окремо, і ви ніколи не захочете, щоб хлорид натрію (сіль) грав головну роль у страві. Проте вона обов’язково входить до складу кожного солоного (і багатьох солодких) рецептів.
Подумайте про те, коли ви хочете підсолодити щось. Ви можете додати рафінований білий цукор, але у вас також є варіанти коричневого цукру, меду, рідкої глюкози, кленового сиропу, фруктових пюре, стевії та такі речі, як аспартам і ксиліт. Щось з цього менш солодке, а щось більш солодке. Сіль — це як білий цукор, але у значенні солоності — вона виконує свою роботу, але досить нейтрально, прямо посередині.
Сіль можна знайти в багатьох інших інгредієнтах, якими можна приправити страви цікавішим способом. Так, ви все ще додаєте сіль у свою страву, використовуючи їх, але отримуєте смаковий бонус, який розширює палітру вашої страви.
Чим замінити сіль
Соєвий соус є основною приправою для додавання солі в страви азійської кухні. Він також надає солодкості та гіркоти (а також кольору). І хоча це очевидний вибір для азійських страв, він також може замінити сіль у західних стравах. Спробуйте додати чайну ложку сєвого соусу в рагу або збризніть ним сир на тості.
Місо – ще одна азійська приправа. Її здатність додавати стравам глибини солоного умамі виходить далеко за межі японської кухні. Лише чайна ложка може додати солоності, солодкості, землистості та фруктовості рецепту, що призведе до набагато складнішого смаку, ніж можна навіть уявити.
Квашені огірки мають два найважливіші смаки – солоність і кислинку, що робить їх великою силою в кулінарії. Дрібно нарізані та змішані з соусами, вони створюють невеликі шматочки гострої соковитості та насиченого смаку. Вони стануть ідеальною приправою до насичених сирів і м’яса. Чудово доповнюють сендвічі чи гамбургери. Каперси та оливки працюють так само.
Бекон/шпондер/сало/шкварки люблять за його солоність, але солоний жир, який виділяється з нього під час приготування, також може наситити страви іншими смаками. Смажене сало, посипане поверх страви — це ідеальна заміна солі.
Філе анчоусів консервують у солі, щоб збільшити термін зберігання. Вони можуть бути трохи насиченими, якщо їх їсти самостійно, але нарізані та обсмажені в олії вони стають чудовою фоновою приправою і без рибного присмаку.
Морські водорості, будучи морськими, дуже солоні. Але вони також можуть похвалитися рослинними, мінеральними та океанічними смаками з хорошою ноткою умамі. Існують сотні їстівних сортів, які можна їсти свіжими, сушеними, вареними або сирими – спробуйте розчавити між пальцями лист норі та посипати ним рибу чи рис замість звичайної солі.
Ми також розповідали, як легко дістати ці жахливі дрібні шматочки шкарлупи з вибитого яйця.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!