Як засолити огірки: 7 найкращих рецептів
Рецепти засолювання домашніх огірків на зиму
Солимо огірки на зиму: 7 простих рецептів / Фото: Getty Images
Багато хто любить солоні та мариновані огірочки за їхню простоту приготування, апетитний хрускіт і, звичайно ж, приголомшливий смак. У цій статті ми розберемо кілька рецептів засолювання огірків, а також дізнаємося, що потрібно врахувати перед їх приготуванням.
Що потрібно врахувати перед тим як солити та маринувати огірки
Мариновані та солоні огірки мають відмінності. Для приготування перших використовується оцет чи лимонна кислота, а других лише сіль.
Раніше огірки засолювали у дерев'яних бочках, а зараз цей метод використовують річку. Сучасні господині солять овочі у звичайних скляних банках. Тим більше що огірки за смаком анітрохи не гірші за бочкові.
Засолити огірки можна двома способами – холодним та гарячим. Перший має на увазі поетапне заливання овочів крижаною водою і гарячим розсолом. Такі банки накривають капроновими кришками і зберігають за низької температури повітря. При гарячому розсолі огірки у банку слід закривати залізними кришками. Такі ємності можна сміливо зберігати вдома за кімнатної температури.
А як же добитися хрускоту в огірках? Секрет простий: перед заготівлею овочів замочіть їх у холодній воді на 4-5 годин. Не забудьте простерилізувати банки та кришки перед застосуванням. Огірки будуть готові до вживання щонайменше за місяць після відправки на зберігання.
Рецепт 1: класичний рецепт приготування хрустких огірків
Це один із найпростіших рецептів засолювання огірків холодним способом, але від цього він не менш смачний. Будьте готові, що ви можете попросити рецепт. Отже, на одну трилітрову банку вам знадобляться:
- огірки, щоб повністю заповнити ємність;
- хрін, вишня та чорна смородина (по два листи);
- кріп (дві парасольки);
- два середні зубчики часнику;
- дрібна сіль (три столові ложки);
- вода;
- гіркий перець (1/2) – за бажанням.
Приготування:
- Встеліть дно банки листям хрону, смородини та вишні.
- Додати парасольки кропу.
- Круно наріжте часник та гіркий перець.
- Покладіть огірки, що пройшли процедуру замочування, в банку так, щоб вони тісно сусідили.
- Додайте сольовий розчин. Залийте ємність крижаною водою до країв.
- Щільно закрутіть капронову кришку.
- Заберіть смачну заготівлю у прохолодне місце.
Рецепт 2: Солоні огірки з морквою, болгарським перцем та хріном
Овочі нададуть огіркам незвичайний приємний аромат. А взимку солоні моркву та перець можна використовувати для приготування чи прикраси інших страв.
Використовується гарячий спосіб засолювання.
Вам знадобляться:
- 3 моркви;
- 1,5 болгарського перцю;
- 1/2 гіркого перцю;
- 1 корінь хрону;
- 2 парасольки кропу;
- огірки;
- 8-10 зубчиків часнику;
- 7 горошин чорного перцю;
- 7 горошин запашного перцю;
- 2,5 столової ложки солі;
- вода.
Приготування
Наріжте моркву кружальцями, а болгарський перець – невеликими часточками, гіркий перець наріжте на дрібні шматочки. На дно банки покладіть крупнонарізаний корінь хрону та кріп. Утрамбуйте в банку огірки, чергуючи їх із морквою, часником та всіма видами перцю.
Розчиніть сіль у чистій холодній воді та залийте їй овочі. Закрийте банку капроновою кришкою і залиште на 3 дні за кімнатної температури. Потім злити розсіл в каструлю і довести до кипіння.
Білий наліт, що утворився, змивати з огірків не потрібно. Залийте їх киплячим розсолом і закатайте банку. Поставте її вгору дном і накрийте теплою ковдрою до повного остигання.
Рецепт 3: хрусткі огірки з оцтом та гірчицею
Спеції додадуть солоним огіркам гоструватий смак та приємний аромат. Вам знадобляться:
Вам знадобляться:
- огірки;
- 2 листи та 2 корені хрону;
- 1 гострий перець невеликого розміру;
- 2 парасольки кропу;
- горошини чорного та запашного перцю (по 4 кожного виду);
- гілочка естрагону (за бажанням);
- 4 зубчики часнику;
- 1 столова ложка зерен гірчиці;
- 2 лаврові листи;
- 1,5 столові ложки солі;
- 3 столові ложки цукру;
- оцет 9% (150 мл);
- вода.
Приготування
Тут застосовують метод потрійного заливання. Тому багато господинь пропускають етап стерилізації банок, що полегшує і прискорює процес.
- Хрін (листя та корінь) крупно наріжте. Половину заготовлених продуктів відправте до банку.
- Потім відправляйте в ємність нарізаний гострий перець і естрагон.
- Після чого викладіть в тару одну парасольку кропу, половину запасів перцю (чорного та запашного), а також гірчицю.
- Додати лавровий лист.
- Розмістіть огірки у ємності. Не викладайте все відразу: спочатку половину, а потім - спеції, що залишилися, і тільки потім - другу половину овочів.
- Залийте вміст окропом, закрийте ємність із кришкою.
- Зачекавши 12-15 хвилин, злийте воду і знову додайте окріп. Тримайте банку закритою протягом 7-10 хвилин і знову вилийте рідину.
- Візьміть каструлю із водою. Після закипання додайте сіль, цукор і влийте оцет.
- Отриманим маринадом залийте огірки. Закрийте банку та відправте на зберігання.
Рецепт 4: солоні огірки із сухою гірчицею
Завдяки гірчиці огірки придбають легку гострину, а решта інгредієнтів зробить їх дуже ароматними.
Вам знадобляться:
- 2 парасольки кропу;
- 1 лист хрону;
- 3 листи чорної смородини;
- 3 листи вишні;
- огірки;
- 3 зубчики часнику;
- 3 столові ложки солі;
- 1 столова ложка сухої гірчиці;
- вода.
Приготування
Викладіть на дно банки кріп, листя хрону, смородини та вишні. Утрамбуйте огірки, чергуючи їх із часником. Вгорі банки залиште трохи місця.
Додайте в банку сіль та гірчицю. Вони займуть залишений зверху простір. Залийте огірки чистою холодною водою. Закрийте банку капроновою кришкою, злегка збовтайте і поставте в холодне місце.
Рецепт 5: солоні огірки з житнім хлібом
Огірки на смак матимуть легку кислинку та ледь вловимий хлібний присмак.
Спосіб засолювання – гарячий.
Вам знадобляться:
- вода;
- 2 столові ложки солі;
- 60 г житнього хліба;
- 5 парасольок кропу;
- огірки.
Приготування
Додайте в каструлю воду, розчиніть у ній сіль, доведіть до кипіння і остудіть. Розламайте хліб і викладіть його на дно банки разом із кропом. Зріжте з огірків кінчики і покладіть овочі в банку.
Додайте охолоджений розсіл, закрийте банку капронової кришки і залиште наполягати на три дні при кімнатній температурі. На четвертий день злийте розсіл і процідіть його. Доведіть його до кипіння та залийте їм огірки. Якщо розсолу не вистачить, долийте у банку звичайний окріп.
Закатайте банку, переверніть її догори дном і накрийте теплою ковдрою.
Рецепт 6: солоні огірки з горілкою
Горілка зробить огірки ще більш хрусткими та ароматними, але при цьому овочі не будуть наповнені алкогольним смаком.
Спосіб засолювання – гарячий.
Вам знадобляться:
- 3 сушених лаврових листів;
- 3 листи хрону;
- 1 парасолька кропу;
- 2 зубчики часнику;
- огірки;
- вода;
- 3 столові ложки цукру;
- 2 столові ложки солі;
- 100 мілілітрів горілки.
Приготування
На дно банки викладете листя лаврушки та хрону, а також кріп та часник. Утримуйте огірки. Розчиніть у чистій воді цукор та сіль, залийте овочі. Зверху додайте|добавляйте| горілки.
Накрийте банку марлею або кришкою з дірочками. Залишіть банку в темному місці за кімнатної температури на 3 дні, регулярно знімаючи з неї піну.
На четвертий день злийте розсіл у каструлю та доведіть до кипіння. Через п'ять хвилин залийте огірки киплячим розсолом і закатайте банку. Переверніть, укутайте ковдрою і дочекайтеся повного остигання.
Рецепт 7: хрумкі мариновані огірки на зиму в банках
Цей рецепт для тих, хто любить смачні хрусткі огірки із солодким присмаком.
Вам знадобляться:
- огірки;
- 250 г цукру;
- 2 столові ложки солі;
- 9% оцет (200 мілілітрів);
- 6 зубчиків часнику;
- вода;
- листя смородини чи вишні (за наявності) – 2 штуки.
Приготування
Візьміть каструлю, заповніть її водою. Додайте туди сіль та цукор, влийте оцет. Помішуючи, доведіть воду до кипіння і зніміть з плити. Дайте охолонути до кімнатної температури.
Поки маринад остуджується, наріжте крупно часник і розмістіть його на дні скляної банки. За наявності опустіть у ємність листя вишні чи смородини.
Утрамбуйте огірки повністю заповнивши ними тару. Залийте вміст банки маринадом.
Знайдіть глибоку каструлю і наповніть її водою, не доходячи до верху ¼ висоти посуду. Помістіть у каструлю банку та поставте на розігріту конфорку. Тримайте на вогні 7-10 хвилин. За цей час овочі трохи змінять колір.
Закупорьте та відправте банку з овочами на зберігання.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!