Чому вибухають банки із заготовками для консервації: 4 поширені проблеми

Суспільство 17:17 - 30 червня 2022

Якщо уникнути найпоширеніших проблем із заготовками для консервації, можна практично гарантувати, що закрутка не вибухне

Сезон консервацій: чому вибухають банки із заготовками

4 причини, чому вибухають банки із заготовками для консервації/Фото: Ray Shrewsberry/Unsplash

Традиційно влітку в Україні розпочинається сезон підготовки консервації. Українці заготовлюють сезонні овочі та фрукти, щоб  мати змогу поласувати ними у холодну пору року, однак, зусилля часто бувають марними, адже банки з консервацією вибухають раніше, ніж приходить час їх відкривати й куштувати. Ми розповімо, як боротися з цією проблемою й "продовжити життя" закруток.

Обробка банок і кришечок

Часто консервація вибухає через недостатньо якісну обробку банки й кришки. Важливо розуміти, що саме стерилізація вбиває бактерії, які псують заготовки. Просто вимити тару для закрутки буде недостатньо. Також важливо, щоб банки були без тріщин, адже через них у заготовку може потрапляти повітря й псувати продукт. 

Обробка продуктів

Перед тим, як переходити до безпосередньо консервування, переконайтеся, що ви добре вимили продукти для заготовки. Недостатня чистота продуктів також може стати однією з причин вибухання консервації. Добре вимийте як основні овочі чи фрукти, так і всю зелень. Зелень також варто облити кип’ятком, а великі овочі та фрукти занурити в киплячу воду, щоб позбутися всіх повітряних бульбашок.

Погана термічна обробка

Варто пам'ятати, що процес стерилізації дієвий через час термічної обробки. Не варто його скорочувати, адже неякісна стерилізація є причиною вибухання консервацій. Для того, щоб позбутися усіх бактерій зазвичай потрібно протримати банки із консервацією у паровій лазні протягом 30 хвилин при температурі близько 60 градусів за Цельсієм.

Погане зберігання

Заготовки можуть вибухнути навіть при повному дотриманні усіх вище перелічених пунктів, якщо ви зберігаєте їх у неналежних умовах. Консервацію потрібно поставити в темному й прохолодному місці. Найоптимальніша температура – це +10°C й трохи нижче. При вищій температурі почнуть виділятися гази, що може призвести до псування й вибухання консервацій. 

Раніше ми розповіли, як вивести пляму від іржі на речах. Перевірені народні методи, як випрати одяг від іржі.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1