Індекс олів'є: популярний салат подорожчав на 45%
Майже всі складові новорічного салату значно зросли в ціні

Цього року улюблений салат обійдеться дорожче / Фото: Freepik
Індекс олів'є в Україні зріс на 45%. Сервіс доставки продуктів Zakaz.ua проаналізував вартість інгредієнтів і назвав найдорожчі з них.
Деталі
Уявити собі новорічні свята без улюблених салатів неможливо. Але ціна на продукти цього року зросла настільки, що похід до супермаркету зі способу релаксу перетворився на суцільний стрес.
Як підрахували аналітики, найсильніше в ціні зросли овочі. Морква та ріпчаста цибуля подорожчали на 180%. Середня вартість останньої балансує в районі 30 гривень за кілограм, хоча торік вона коштує близько 11 гривень. За кілограм моркви віддати доведеться 21 гривню проти восьми у 2021-му.

Не залишилися осторонь і огірки. Свіжі підскочили до 76,8 гривень за кілограм, а банку солоних у супермаркетах пропонують за ціною від 44 до 100 гривень.
Звісно, подорожчали і яйця. Цього року вони не просто зросли в ціні, а й стали національним мемом. Українці навперебій жартували про їхню вартість і уявляли себе олігархами. І це правда, адже ціна на них справді була захмарною. Наприкінці року вартість трохи знизилася і придбати десяток можна за 65 гривень. Але це все одно дорожче торішньої ціни на 90%.

Включили до індексу олів'є 2023 і майонез, без якого не обходиться жоден популярний салат. Середня ціна упаковки зросла на 33%. 300 г соусу з 72% жирністю потягнуть на 39,9 гривень. Передноворічна вартість 2021 року була на рівні 29,9 грн.
Подорожчав і консервований горошок. За інгредієнт українці заплатять у районі 30-50 гривень. Найдорожчою складовою салату стала варена докторська ковбаса, яку пропонують у середньому за 210-300 гривень за кілограм.
Якщо ви все ж збираєтеся приготувати традиційний новорічний салат, рекомендуємо додати до нього оригінальну заправку. Раніше ми опублікували рецепт соусу, яким можна замінити магазинний майонез.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!