Прожити до 100: дієтолог назвала продукти молодості
З'ясувалось, що найбільший приріст довголіття було виявлено при споживанні цих популярних продуктів

8 продуктів, які подовжать тривалість життя/Фото: pexels
Зміна харчування може збільшити тривалість життя до 13 років, особливо якщо цим питанням займатися ще з дитинства. Про це свідчать дані дослідження, опубліковані у журналі PLOS. Дієтолог Оксана Скиталінська поділилася списком продуктів молодості.
Деталі
Згідно з дослідженням, якщо жінка почне харчуватися оптимально у віці 20 років, вона може збільшити тривалість свого життя трохи більше, ніж на 10 років. Чоловік, який дотримується здорової дієти з 20 років, може збільшити своє життя на 13 років.
Зосередження на більш здоровому харчуванні також може подовжити життя і людей похилого віку. Починаючи з 60 років, жінка може продовжити своє життя на 8 років. А чоловіки – на 9.
Щоб змоделювати вплив зміни дієти на майбутнє здоров'я людини, дослідники з Норвегії використали мета-аналізи (тобто велику кількість досліджень) та дані дослідження Global Burden of Disease, бази даних, яка відстежує 286 причин смерті, 369 захворювань і травм, а також 87 факторів ризику у 204 країнах і на інших територіях світу.
З'ясувалось, що найбільший приріст довголіття було виявлено при споживанні більшої кількості бобових, до яких належать:
- квасоля
- горох
- сочевиця
- цільні зерна, які є цілим насінням рослини (не шліфовані крупи, не пластівці і не сухі сніданки)
- горіхи, такі як волоські, мигдаль, пекан і фісташки
Горіхи, насіння, бобові та цільні зерна містять більше, ніж просто рослинний білок. Вони включають надзвичайно цінні жири, вітаміни, мінерали та антиоксидантні "фітохімічні речовини", які пов'язані зі зниженням ризику хронічних захворювань.
Споживання меншої кількості червоного та обробленого м'яса, такого як бекон, ковбаси та м'ясні консерви, також пов'язане з довшою тривалістю життя.
Червоне оброблене м'ясо пов'язують зі значними ризиками для здоров'я, включаючи ішемічну хворобу серця та рак кишківника. Існують вагомі докази того, що оброблене м'ясо може спричиняти рак кишківника – настільки, що ВООЗ класифікувала його, як канцероген з 2015 року.
Раніше ми розповідали, які продукти допоможуть боротися з підвищеним рівнем холестерину.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!