Їжа для печінки: Як їй допомогти? За що вона подякує вам? (ІНФОГРАФІКА)
А ви знали, що хвора печінка - це наслідок неправильного харчування?

Зверніть увагу, що знежирені продукти часто містять доданий цукор і крохмаль
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
А ви знали, що хвора печінка - це наслідок неправильного харчування?
Печінка – це найбільший внутрішній орган людини, основною функцією якого є обмін речовин.Вона виконує ключові функції - очищення крові від токсинів, регулювання рівня цукру та виробництво жовчі для підтримки травлення.
Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) — це патологічні зміни печінки внаслідок надмірного накопичення жиру в клітинах. Сьогодні цим страждає кожен четвертий дорослий.Вона може прогресувати до великих рубців, відомих як цироз, печінкової недостатності і підвищує ризик раку печінки.
Надмірна вага або ожиріння є основною причиною НАЖХП. Оскільки хвороба тісно пов’язана з обміном речовин, зміна харчування може допомогти запобігти або, можливо, навіть повернути процес назад.
Як допомогти печінці?
Уникайте фаст-фуду. Фаст-фуд, магазинні закуски, оброблене мʼясо (сосиски, ковбаси), як правило, містять багато насичених та транс-жирів і доданого цукру, що впливають на метаболізм.
Уникайте солодких напоїв і доданого цукру. Вони безпосередньо призводять до значного збільшення жирових відкладень у печінці, незалежно від загальної кількості спожитих калорій.
Уникайте алкоголю. Алкоголь безпосередньо пошкоджує печінку, не має поживної цінності та може вплинути на мікробіом. Якщо у вас вже розвинулась НАЖХП, краще уникати будь-яких додаткових причин для пошкодження печінки.
Їжте переважно цільні продукти. Овочі, ягоди, фрукти, птиця, яйця, молочні продукти, горіхи, насіння, цільні зерна – все це відповідає вимогам харчування для здоровʼя печінки.
Включайте корисні жири в раціон. Жири допомагають організму засвоювати вітаміни та є життєво важливими для нервових волокон та клітинних мембран. Вони також допомагають вам відчувати себе ситими, тож менша ймовірність переїдання. Тому в раціоні мають обовʼязково бути корисні джерела жиру, такі як оливкова олія, горіхи, насіння, жирна риба, авокадо.
Зверніть увагу, що знежирені продукти часто містять доданий цукор і крохмаль.
Важливо пам'ятати, що раціон повинен бути різноманітним та збалансованим. Почніть шлях до здорового харчування! Ваша печінка подякує вам за це.

Як говорити про менструацію з дитиною? Поради батькам від UNICEF Ukraine (ІНФОГРАФІКА).
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!