ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Аутоімунний тиреоїдит і харчування з розумом. Причини АІТ, основа лікування, чого уникати в їжі?

Здоров'я 12:00 - 30 квітня 2024

Скласти насправді збалансований та корисний раціон може допомогти лікар-дієтолог, ендокринолог або нутриціолог

АІТ – хронічне захворювання щитоподібної залози (ЩЗ) при якому імунна система людини помилково атакує власні клітини, що може поступово призвести до порушення її функції – гіпотиреозу або гіпертиреозу

АІТ – хронічне захворювання щитоподібної залози (ЩЗ) при якому імунна система людини помилково атакує власні клітини, що може поступово призвести до порушення її функції – гіпотиреозу або гіпертиреозу

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Що важливо знати про аутоімунний тиреоїдит, розповідає лікар-ендокринолог, дієтолог, к.мед.наук Ольга Орлик.

АІТ – хронічне захворювання щитоподібної залози (ЩЗ) при якому імунна система людини помилково атакує власні клітини, що може поступово призвести до порушення її функції – гіпотиреозу або гіпертиреозу.

Причини АІТ – поєднання факторів навколишнього середовища, ускладнень ГРВІ, способу життя, гормонального статусу, дієти, композиції мікробіому кишківника та генетики. Все це може провокувати імунологічну дисфункцію та підтримувати аутоімунне руйнування ЩЗ.

У багатьох пацієнтів АІТ перебігає без порушення функції ЩЗ, але АІТ слід тримати під контролем і один-два рази на рік здавати аналіз крові на ТТГ (тиреотропний гормон).

Основа лікування АІТ – дієтотерапія.

Чи вибагливий АІТ щодо їжі?

Насправді і так, і ні. З першого погляду, все просто – дотримуйтесь правил "здорової тарілки", щоб їжа допомагала підтримувати нормальну вагу, рівень цукру в крові та холестерин. Але, чи всі продукти можна покласти на цю тарілку при АІТ?

Універсальної дієти однаково корисної для всіх людей, які живуть з АІТ, не існує, її потрібно розробляти індивідуально.

Основа раціону при АІТ

  • Некрохмалисті овочі – листові: зелень, шпинат, салат тощо, всі види капусти, цукіні, артишоки, томати, огірки, спаржа, морква, болгарський перець, броколі, рукола, гриби тощо;
  • здорові жири – рослинні олії, йогурт, авокадотощо;
  • тваринний білок – риба, яйця, м’ясо птахів;
  • безглютенові злаки;
  • фрукти, ягоди, цитрусові, ананаси, банани тощо;
  • квасоля, сочевиця, нут, чорна квасоля;
  • прянощі, тахіні, мед, яблучний оцет тощо;
  • насіння, горіхи (не смажені);
  • напої: вода, несолодкий чай, кава, какао.

Варто уникати:

  • Продуктів з доданим цукром (у т.ч. магазинні соки, газовані напої, енергетики, цукерки, випічка тощо);
  • усього смаженого;
  • фастфуду;
  • продуктів, що містять глютен (снеки, сухарики, магазинні напівфабрикати, борошняні вироби, магазинні кетчупи, майонези та інші соуси тощо).

Скласти насправді збалансований та корисний раціон може допомогти лікар-дієтолог, ендокринолог або нутриціолог.

Цукровий діабет 2 типу стає справжньою неінфекційною епідемією. Що робити?

Джерело: wearesim

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин