Аутоімунний тиреоїдит і харчування з розумом. Причини АІТ, основа лікування, чого уникати в їжі?
Скласти насправді збалансований та корисний раціон може допомогти лікар-дієтолог, ендокринолог або нутриціолог

АІТ – хронічне захворювання щитоподібної залози (ЩЗ) при якому імунна система людини помилково атакує власні клітини, що може поступово призвести до порушення її функції – гіпотиреозу або гіпертиреозу
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Що важливо знати про аутоімунний тиреоїдит, розповідає лікар-ендокринолог, дієтолог, к.мед.наук Ольга Орлик.
АІТ – хронічне захворювання щитоподібної залози (ЩЗ) при якому імунна система людини помилково атакує власні клітини, що може поступово призвести до порушення її функції – гіпотиреозу або гіпертиреозу.
Причини АІТ – поєднання факторів навколишнього середовища, ускладнень ГРВІ, способу життя, гормонального статусу, дієти, композиції мікробіому кишківника та генетики. Все це може провокувати імунологічну дисфункцію та підтримувати аутоімунне руйнування ЩЗ.
У багатьох пацієнтів АІТ перебігає без порушення функції ЩЗ, але АІТ слід тримати під контролем і один-два рази на рік здавати аналіз крові на ТТГ (тиреотропний гормон).
Основа лікування АІТ – дієтотерапія.
Чи вибагливий АІТ щодо їжі?
Насправді і так, і ні. З першого погляду, все просто – дотримуйтесь правил "здорової тарілки", щоб їжа допомагала підтримувати нормальну вагу, рівень цукру в крові та холестерин. Але, чи всі продукти можна покласти на цю тарілку при АІТ?
Універсальної дієти однаково корисної для всіх людей, які живуть з АІТ, не існує, її потрібно розробляти індивідуально.
Основа раціону при АІТ
- Некрохмалисті овочі – листові: зелень, шпинат, салат тощо, всі види капусти, цукіні, артишоки, томати, огірки, спаржа, морква, болгарський перець, броколі, рукола, гриби тощо;
- здорові жири – рослинні олії, йогурт, авокадотощо;
- тваринний білок – риба, яйця, м’ясо птахів;
- безглютенові злаки;
- фрукти, ягоди, цитрусові, ананаси, банани тощо;
- квасоля, сочевиця, нут, чорна квасоля;
- прянощі, тахіні, мед, яблучний оцет тощо;
- насіння, горіхи (не смажені);
- напої: вода, несолодкий чай, кава, какао.
Варто уникати:
- Продуктів з доданим цукром (у т.ч. магазинні соки, газовані напої, енергетики, цукерки, випічка тощо);
- усього смаженого;
- фастфуду;
- продуктів, що містять глютен (снеки, сухарики, магазинні напівфабрикати, борошняні вироби, магазинні кетчупи, майонези та інші соуси тощо).
Скласти насправді збалансований та корисний раціон може допомогти лікар-дієтолог, ендокринолог або нутриціолог.
Цукровий діабет 2 типу стає справжньою неінфекційною епідемією. Що робити?
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!