Чи шкідливий гриль. Приготування на ньому має ризики: які саме?
Приготування на грилі робить їжу смачнішою

Під час приготування мʼяса утворюється кілька хімічних речовин, які можуть підвищити ризик раку
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Універсальна істина: приготування на грилі робить їжу смачнішою.
Неважливо, що ви візьмете – стейк, рибу чи овочі. Але в той же час цей метод має ризики. Під час приготування мʼяса утворюється кілька хімічних речовин, які можуть підвищити ризик раку. Звучить страшно, знаємо. Але давайте розбиратися!
Гетероциклічні аміни (ГЦА) накопичуються, коли м’ясо смажиться за високих температур. ГЦА починають утворюватися у великих кількостях приблизно при 300°
Поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ) утворюються, коли м’ясо обвуглюється або чорніє, або коли жир з м’яса капає на гарячу поверхню гриля. На утворення також впливає висока температура (вище 200°) та тривалість приготування.
По суті, чим гарячіше і довше готується м’ясо, тим більше в ньому накопичується шкідливих речовин.
Але хороша новина – є кілька способів зменшити їх утворення та захистити себе. Вони не просто легкі, а й роблять мʼясо ще смачнішим.
- Використовуйте маринади
- обирайте трави та спеції, такі як розмарин, базилік, чебрець, шавлія, орегано, куркума, часник
- маринуйте м’ясо в кислих, а не солодких соусах
- Кислі маринади (оцет, сік лимона, йогурт тощо) можуть значно зменшити утворення шкідливих речовин. Так само впливає і невелика кількість оливкової олії.
- Не готуйте довго
- Чим вище температура і довше час приготування, тим більше утворюється шкідливих речовин. Отже, пересмажування не лише перетворює ваш стейк на підошву, але й утворює більше ГКА та ПАВ. Почорніле та обвуглене м’ясо містить їй найбільше.
- Вибирайте м'ясо з розумом
- Високооброблене м’ясо, як-от сосиски, бекон, ковбаси, є набагато більш проблематичним. Намагайтесь використовувати цілі шматки м'яса.
- Включайте овочі та фрукти
- Вони – ваші друзі. Поєднуйте їх із м’ясом, смаженим на грилі, і вони також допоможуть боротися з будь-яким потенційним ризиком.
Загалом, ГКА та ПАУ, що можуть утворюватися під час приготування, вносять не такий значний внесок у ризик раку.
Малорухливий спосіб життя та дієта, багата продуктами високої обробки, є набагато більш впливовими факторами.
Якщо у вашому житті час від часу трапляються повільно приготовані засмажені реберця, ви, ймовірно, виживете – і загалом станете щасливішим.

Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!