В Україні зафіксували небезпечне захворювання, яке може закінчитися смертю
За відсутності своєчасної підтримки з боку медиків, може настати летальний результат

Українцям нагадали, що важливо знати про ботулізм / Фото: Freepik
За квітень 2024 року по країні зафіксували кілька випадків захворювань, які за своїми симптомами нагадували небезпечне харчове отруєння — ботулізм.
Деталі
Як повідомили в Центрі громадського здоров'я України, у 5 із 12 осіб діагноз підтвердився, а ще семеро пацієнтів чекають на результати.
Госпіталізацію довелося проводити українцям із Миколаєва, Полтави та також чотирьох областей:
- Черкаської;
- Львівської;
- Тернопільської;
- Одеської.
Експерти наголосили, що причина ботулізму криється у вживанні приготовленої в домашніх умовах їжі з рибою або м'ясом.
Сироватка від захворювання є в кожному регіоні країни, а хворим уже надають підтримку, проте важливо пам'ятати про небезпеку ботулізму.
Річ у тім, що в деяких випадках таке отруєння закінчується летальним результатом. Захворювання провокує токсин, який виробляє бактерія в м'ясі, рибі, консервах та інших виробах із м'яса.

Найчастіше люди хворіють після вживання зіпсованих в'ялених або копчених продуктів, погано термічно обробленої їжі або консервації, яку виготовили з порушенням стандартних правил безпеки.
Через 12-36 годин у хворих можуть проявитися такі симптоми:
- Нудота;
- Блювота;
- Запаморочення;
- Сухість у роті;
- Проблеми зі складанням;
- Слабкість у м'язах;
- Труднощі з пересуванням;
- Порушення зору або мови.
Через вплив на організм токсину, людина відчуває цілий набір неприємних відчуттів, а що більше шкідливої речовини, то більш загрозливою для життя стає ситуація.
Щоб запобігти ботулізму, потрібно повністю перестати вживати в'ялену рибу, консервовані домашні консерви з м'ясом і грибами.
Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки
Раніше вчені підрахували, скільки життів вакцини врятували за останні 50 років.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!