ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Вживання картоплі підвищує ймовірність розвитку небезпечних захворювань — дослідження

Здоров'я 19:57 - 29 червня 2021

Цей овоч варто обмежити у раціоні

Вживання картоплі підвищує ймовірність розвитку небезпечних захворювань — дослідження

Фото: Pixabay/Автор — StockSnap

Вживання картоплі може повпливати не тільки на збільшення ваги, а й на розвиток небезпечних хвороб.

Вчені проаналізували результати національного дослідження здоров'я і харчування США, яке було проведене з 2003 по 2014 роки. У ньому взяли участь 21,5 тисячі американців. На момент початку наглядового періоду всім учасникам було 30 років, розподіл за статтю був практично однаковим.

Автори дослідження зосередилися на оцінці зв'язку смертей в цій групі від онкологічних та серцево-судинних захворювань, а також на інших причинах, які пов'язані з харчовими звичками, про які добровольці повідомили в опитуванні.

Вчені розподілили ранковий прийом їжі учасників на такі групи:

  • фруктовий та овочевий сніданок;
  • з великою кількістю продуктів з вмістом крохмалю;
  • західний сніданок, який зазвичай включає яєчню з беконом або шинкою, пластівці, тости або випічку.

В якості контрольної групи була використана інформація про тих добровольців, які дотримувалися будь-якої іншої дієти.

Дослідження показало, що любителів ситних західних сніданків більше, ніж інших. Вони споживали продукти з рафінованого зерна, цукру та твердих жирів. У шанувальників їжі з високим вмістом крохмалю виявився високий рівень споживання продуктів з білої картоплі.

Продукти, які збільшують ризик передчасної смерті:

  • найвищий ризик смертності від серцево-судинних захворювань виявився у любителів картоплі — 44-52%;
  • у тих осіб, які їли багато фруктів і овочів, цей ризик був знижений на 23%, а загальна смертність — на 31% менше в порівнянні з іншими добровольцями;
  • у добровольців, які вранці їли західний сніданок, ймовірність смерті від серцево-судинних захворювань була підвищена на 44%;
  • дослідження показало, що споживання овочів на вечерю пов'язане зі зниженням ризику розвитку онкозахворювань, в той час, як під час обіду ці продукти не надають такого позитивного ефекту.

Раніше ми розповідали про популярні продукти для схуднення, які шкодять фігурі та здоров'ю.

Джерело: AHA

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин