ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Мігрень vs. харчові тригери: а що відомо вам про це?

Здоров'я 10:50 - 26 серпня 2024

Для деяких людей тригери мігрені можуть ховатися в раціоні

Симптоми можуть проявитися за лічені години після споживання певних продуктів

Симптоми можуть проявитися за лічені години після споживання певних продуктів

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Всі ми час від часу стикаємося з головним болем, але мігрень — це дещо більше: вона включає не лише біль, але й інші симптоми, наприклад, нудоту та підвищену чутливість до світла і звуків.

Для деяких людей тригери мігрені можуть ховатися в раціоні, і симптоми можуть проявитися за лічені години після споживання певних продуктів. Найчастіше викликають мігрень:

Алкоголь. Особливо підступними є червоне вино та пиво.

Нітрати. Можна знайти у в’яленому м’ясі, шинці, ковбасах та інших оброблених м’ясних продуктах.

Тирамін. Утворюється під час ферментації продуктів. Міститься у витриманих сирах (таких як пармезан), копченій рибі та м’ясі, ферментованих продуктах (місо, квашена капуста), алкогольних напоях (червоне вино, пиво).

Фенілетиламін. Можна знайти в твердих сирах, шоколаді, какао, горіхах, цитрусових, червоному вині та соєвому соусі.

Гістамін. Міститься в таких продуктах, як витриманий сир, копчена риба, вʼялене мʼясо, квашена капуста, помідори, баклажани, шпинат, полуниця, цитрусові, шоколад, горіхи, сухофрукти, алкоголь (особливо червоне та ігристе вино, пиво).

Глутамат натрію. Підсилювач смаку, що часто зустрічається у китайській кухні та обробленій їжі (магазинні закуски, напівфабрикати).

Аспартам. Штучний підсолоджувач, який є у багатьох напоях та їжі зі зниженою калорійністю.

Кофеїн. Кава, чай, енергетики, шоколад.

Дріжджі. В складі хліба та хлібобулочних виробів, особливо якщо вони свіжоспечені.

Як визначити, чи їжа є тригером мігрені?

  • Вживання певної їжі повинно викликати головний біль протягом 12-24 годин.
  • Обмежте їжу, яка викликає занепокоєння, протягом 2-4 тижнів і стежте за частотою головного болю, його тяжкістю та реакцією на ліки.
  • Якщо ваші головні болі не змінюються, то ця їжа може не бути причиною.

Зауважте, що одночасне виключення всіх можливих тригерів з раціону є поганою ідеєю. Це навряд чи буде корисним, а надмірне занепокоєння щодо уникнення їжі може бути додатковим стресом.

Важливо також не пропускати прийоми їжі, адже голод або нерегулярне харчування може стати причиною мігрені. Натомість ведення щоденника головного болю може допомогти визначити саме ті закономірності, які є тригерами для вас.

Протизапальні суперфуди. Запалення — невидимий ворог нашого здоров’я.

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин