7 найкорисніших видів риб, які ви повинні їсти більше
Знайте, як купувати найкращу рибу для вас

7 найкорисніших видів риб, які ви повинні їсти більше / Фото: Pixabay
Поширена рекомендація серед медичних працівників (і провідних ЗМІ про здоров'я) - їсти більше риби. Але з огляду на величезну кількість доступних варіантів морепродуктів, прийняти рішення про покупку може бути непросто. Навіть найзавзятіші прихильники здорового харчування намагаються визначити різницю між сортами та брендами риби з точки зору корисності для здоров'я та рівня забруднення.
7 найкорисніших сортів риби
Враховуючи величезну кількість інформації, ми виділили сім видів риби, які, як правило, здоровіші, містять менше домішок і є більш екологічно чистими, ніж решта.
Сардини
Хоча у багатьох гурманів, можливо, вже є баночка сардин у коморі, вони більш ніж варті того, щоб спробувати їх, якщо ви ніколи раніше їх не куштували. Ці маленькі рибки багаті на омега-3, кальцій та вітамін D. Їх можна додати до макаронних страв або пасерувати з ароматними овочами, щоб надати додаткового смаку. З сардин також можна приготувати смачний салат з морепродуктів.
Скумбрія
Ще одна поширена риба, яку ви знайдете у відділі консервів - скумбрія. Ця риба стоїть нижче в харчовому ланцюгу, як і сардини, тому в ній, ймовірно, менше ртуті та інших забруднювачів. Скумбрія багата на омега-3 жирні кислоти, і найкраще її смакувати копченою, смаженою на грилі або з вінегретом у салатах. Ця жирна, насичена риба також надзвичайно смачна в рецептах пасти на основі томатів, і навіть може бути приготована у вигляді смачних рибних пирогів.
Лосось
Лосось - одна з найбільш корисних для здоров'я риб, яка може запропонувати багато поживних речовин - за умови, що він виловлений відповідально. Лосось з високим вмістом омега-3 та вітаміну D є універсальним і має м'який смак. Ця красива рожева риба також смакує в салатах, пасті, рибних тако і запіканні на деку. Крім того, консервований лосось - доступний варіант, який все ще може похвалитися фантастичним смаком у рибних пирогах або салатах з морепродуктів.
Оселедець
Якщо ви обираєте рибу, яка знаходиться на нижчих щаблях харчового ланцюга, оселедець - один з найкращих варіантів, оскільки це невеликий морепродукт, який швидко розмножується. Оселедець має високий вміст омега-3 та вітаміну В12, і зазвичай його можна придбати маринованим або копченим. Однак оселедець також широко доступний у консервованому вигляді, і його дуже смачно подавати з цільнозерновими крекерами, в салаті в скандинавському стилі або обсмаженим з ароматичними спеціями. А якщо вам пощастить натрапити на свіже філе, то немає нічого кращого, ніж оселедець у хрусткій скоринці, неглибоко обсмажений у фритюрі.
Райдужна форель
Райдужна форель - популярний об'єкт для рибалок-любителів, адже це красива риба з барвистою переливчастою шкірою і темно-помаранчевою, схожою на лосося, м'якоттю. Хоча вона не займає таку низьку позицію в харчовому ланцюзі, як інші представники цього списку, ця м'яка, багата на омега-3 риба містить менше забруднюючих речовин, ніж інші риби, що стоять на вищих щаблях харчового ланцюга, оскільки вона знаходиться посередині шляху. Райдужна форель - це не що інше, як поцілунок шеф-кухаря, коли її смажать на сковороді, обсмажують або запікають з часником, травами та посипають пластівцями чилі.
Анчоуси
Хоча анчоуси часто отримують погану славу, вони не тільки оманливо смачні, але й мають багато поживних властивостей. Оскільки технічно ви споживаєте їхні крихітні кісточки, коли насолоджуєтеся ними, анчоуси є чудовим джерелом кальцію, а також білка, омега-3 жирних кислот, селену та вітамінів групи В. Ці ароматні консервовані варіанти ідеально підходять для домашньої заправки "Цезар", пасти путанеска, бульйону з квасолею, соусів і навіть маринадів.
Тріска
І нарешті у нас є тріска, біла луската риба. Якщо ви не виросли на східному узбережжі, то, можливо, не так добре знайомі з цією рибою, але вона варта того, щоб з нею познайомитися. Нежирна, м'яка, гарне джерело білка та вітамінів групи В, тріска чудово смакує запеченою, посипаною паприкою, або в легкому томатному рагу. Будучи рибою середньої ланки в харчовому ланцюжку, тріска також містить менше забруднюючих речовин, ніж деякі риби вищого рівня, такі як тунець.
Як купувати здорову рибу
Хоча цей список є чудовою відправною точкою для придбання більш здорових морепродуктів, існує набагато більше варіантів, які вписуються в ці параметри. Маючи ці загальні правила, ви можете бути впевненими у своїй здатності знайти їх, оглядаючи рибні прилавки та полиці з рибними консервами:
- Обирайте меншу рибу, яка знаходиться на нижчих щаблях харчового ланцюга, щоб отримати максимум поживних речовин і менше забруднюючих речовин
- Уникайте попередньо панірованої та смаженої риби, щоб уникнути зайвого натрію, насичених жирів та добавок.
- Вивчайте упаковку продукту (або запитуйте у продавця), щоб отримати інформацію про спосіб вилову та екологічність даного продукту.
- Звертайте увагу на рибу, яка пройшла незалежну перевірку на вміст ртуті
- Шукайте ключові слова, такі як "виловлена вудкою", "виловлена косяком", "без FAD" та "вільний косяк", щоб дізнатися про більш стійку дику рибу.
- Мінімізуйте частоту споживання риби, яка знаходиться на вершині харчового ланцюга, наприклад, риби-меч, тунця та марліна, щоб уникнути високого рівня ртуті та забруднюючих речовин.
- Використовуйте такі ресурси, як Seafood Watch, для дослідження риби, яку ви хочете придбати
Нещодавно ми розповідали чим корисні заморожені лимони.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!