ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

7 найкорисніших видів риб, які ви повинні їсти більше

Здоров'я 12:49 - 02 грудня 2024

Знайте, як купувати найкращу рибу для вас

7 найкорисніших видів риб, які ви повинні їсти більше

7 найкорисніших видів риб, які ви повинні їсти більше / Фото: Pixabay

Поширена рекомендація серед медичних працівників (і провідних ЗМІ про здоров'я) - їсти більше риби. Але з огляду на величезну кількість доступних варіантів морепродуктів, прийняти рішення про покупку може бути непросто. Навіть найзавзятіші прихильники здорового харчування намагаються визначити різницю між сортами та брендами риби з точки зору корисності для здоров'я та рівня забруднення.

7 найкорисніших сортів риби

Враховуючи величезну кількість інформації, ми виділили сім видів риби, які, як правило, здоровіші, містять менше домішок і є більш екологічно чистими, ніж решта.

Сардини

Хоча у багатьох гурманів, можливо, вже є баночка сардин у коморі, вони більш ніж варті того, щоб спробувати їх, якщо ви ніколи раніше їх не куштували. Ці маленькі рибки багаті на омега-3, кальцій та вітамін D. Їх можна додати до макаронних страв або пасерувати з ароматними овочами, щоб надати додаткового смаку. З сардин також можна приготувати смачний салат з морепродуктів.

Скумбрія

Ще одна поширена риба, яку ви знайдете у відділі консервів - скумбрія. Ця риба стоїть нижче в харчовому ланцюгу, як і сардини, тому в ній, ймовірно, менше ртуті та інших забруднювачів. Скумбрія багата на омега-3 жирні кислоти, і найкраще її смакувати копченою, смаженою на грилі або з вінегретом у салатах. Ця жирна, насичена риба також надзвичайно смачна в рецептах пасти на основі томатів, і навіть може бути приготована у вигляді смачних рибних пирогів.

Лосось

Лосось - одна з найбільш корисних для здоров'я риб, яка може запропонувати багато поживних речовин - за умови, що він виловлений відповідально. Лосось з високим вмістом омега-3 та вітаміну D є універсальним і має м'який смак. Ця красива рожева риба також смакує в салатах, пасті, рибних тако і запіканні на деку. Крім того, консервований лосось - доступний варіант, який все ще може похвалитися фантастичним смаком у рибних пирогах або салатах з морепродуктів.

Оселедець

Якщо ви обираєте рибу, яка знаходиться на нижчих щаблях харчового ланцюга, оселедець - один з найкращих варіантів, оскільки це невеликий морепродукт, який швидко розмножується. Оселедець має високий вміст омега-3 та вітаміну В12, і зазвичай його можна придбати маринованим або копченим. Однак оселедець також широко доступний у консервованому вигляді, і його дуже смачно подавати з цільнозерновими крекерами, в салаті в скандинавському стилі або обсмаженим з ароматичними спеціями. А якщо вам пощастить натрапити на свіже філе, то немає нічого кращого, ніж оселедець у хрусткій скоринці, неглибоко обсмажений у фритюрі.

Райдужна форель

Райдужна форель - популярний об'єкт для рибалок-любителів, адже це красива риба з барвистою переливчастою шкірою і темно-помаранчевою, схожою на лосося, м'якоттю. Хоча вона не займає таку низьку позицію в харчовому ланцюзі, як інші представники цього списку, ця м'яка, багата на омега-3 риба містить менше забруднюючих речовин, ніж інші риби, що стоять на вищих щаблях харчового ланцюга, оскільки вона знаходиться посередині шляху. Райдужна форель - це не що інше, як поцілунок шеф-кухаря, коли її смажать на сковороді, обсмажують або запікають з часником, травами та посипають пластівцями чилі.

Анчоуси

Хоча анчоуси часто отримують погану славу, вони не тільки оманливо смачні, але й мають багато поживних властивостей. Оскільки технічно ви споживаєте їхні крихітні кісточки, коли насолоджуєтеся ними, анчоуси є чудовим джерелом кальцію, а також білка, омега-3 жирних кислот, селену та вітамінів групи В. Ці ароматні консервовані варіанти ідеально підходять для домашньої заправки "Цезар", пасти путанеска, бульйону з квасолею, соусів і навіть маринадів.

Тріска

І нарешті у нас є тріска, біла луската риба. Якщо ви не виросли на східному узбережжі, то, можливо, не так добре знайомі з цією рибою, але вона варта того, щоб з нею познайомитися. Нежирна, м'яка, гарне джерело білка та вітамінів групи В, тріска чудово смакує запеченою, посипаною паприкою, або в легкому томатному рагу. Будучи рибою середньої ланки в харчовому ланцюжку, тріска також містить менше забруднюючих речовин, ніж деякі риби вищого рівня, такі як тунець.

Як купувати здорову рибу

Хоча цей список є чудовою відправною точкою для придбання більш здорових морепродуктів, існує набагато більше варіантів, які вписуються в ці параметри. Маючи ці загальні правила, ви можете бути впевненими у своїй здатності знайти їх, оглядаючи рибні прилавки та полиці з рибними консервами:

  1. Обирайте меншу рибу, яка знаходиться на нижчих щаблях харчового ланцюга, щоб отримати максимум поживних речовин і менше забруднюючих речовин
  2. Уникайте попередньо панірованої та смаженої риби, щоб уникнути зайвого натрію, насичених жирів та добавок.
  3. Вивчайте упаковку продукту (або запитуйте у продавця), щоб отримати інформацію про спосіб вилову та екологічність даного продукту.
  4. Звертайте увагу на рибу, яка пройшла незалежну перевірку на вміст ртуті
  5. Шукайте ключові слова, такі як "виловлена вудкою", "виловлена косяком", "без FAD" та "вільний косяк", щоб дізнатися про більш стійку дику рибу.
  6. Мінімізуйте частоту споживання риби, яка знаходиться на вершині харчового ланцюга, наприклад, риби-меч, тунця та марліна, щоб уникнути високого рівня ртуті та забруднюючих речовин.
  7. Використовуйте такі ресурси, як Seafood Watch, для дослідження риби, яку ви хочете придбати

Нещодавно ми розповідали чим корисні заморожені лимони.

Джерело: Real Simple

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин