Секрети корисного харчування. Як отримати максимум користі з улюблених продуктів?
Кілька порад, які допоможуть отримати максимум користі з вашого раціону

Часто ми навіть не здогадуємося, скільки поживних речовин втрачається через невдалий кулінарний підхід
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Як отримати максимум користі з улюблених продуктів?
Здорове харчування – це не лише вибір продуктів, а й правильний спосіб їх приготування та вживання. Часто ми навіть не здогадуємося, скільки поживних речовин втрачається через невдалий кулінарний підхід.
Ось кілька порад, які допоможуть отримати максимум користі з вашого раціону:
Броколі
Готуйте на пару! Такий спосіб зберігає більше вітаміну С, Е, К, хлорофілу та калію. Чим коротший час приготування, тим більше поживних речовин ви збережете.
Шпинат
Для кращого засвоєння заліза і кальцію тушкуйте або готуйте його на пару. Сирий шпинат містить оксалати, які перешкоджають засвоєнню цих мінералів.
Помідори
Лікопін – потужний антиоксидант, корисний для серця, краще засвоюється з термічно оброблених помідорів. Додавайте оливкову олію – вона сприяє засвоєнню цього антиоксиданту.
Морква
Сира морква багата на вітамін А (у формі бета-каротину), який підтримує зір і зміцнює імунну систему. Але якщо її приготувати (варити або тушкувати), бета-каротин засвоюється краще, оскільки термічна обробка руйнує клітинну стінку. Для кращого ефекту додайте трохи жиру, наприклад, оливкової олії.
Картопля
Охолоджена після приготування картопля збагачується стійким крохмалем, який корисний для мікробіому кишківника, а також знижує ризик діабету та раку кишківника.
Капуста
Перетворіть її на квашену капусту або кімчі. Ферментовані продукти містять природні пробіотики, які живлять бактерії у вашому кишківнику. Вони можуть допомогти захистити від серцево-судинних захворювань, раку та діабету. Але якщо у вас високий кров’яний тиск, лімітуйте квашені овочі – в них багато солі.
Фрукти
Краще жувати фрукти і пити воду, коли ви відчуваєте спрагу. Навіть 100% чистий сік втрачає поживні властивості під час обробки. У соку також немає клітковини, яка дає відчуття ситості та уповільнює засвоєння цукру організмом.
Паста
Переварені макарони мають вищий глікемічний індекс (ГІ), що означає, що ваше тіло швидше засвоює вуглеводи. Злегка еластичні макарони «аль денте» смачніші та корисніші.
Порушення харчової поведінки: червоні прапорці, які мають знати всі.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!