ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Сульфіти: Відома дієтолог та ендокринолог розказала, чи варто їх уникати

Здоров'я 16:33 - 03 березня 2025

Що таке сульфіти? Де можуть знаходитися сульфіти? Чи є ризики для здоровʼя? Хто в групі ризику? Чи є безпечна доза сульфітів?

На етикетці їх можна знайти за шифрами E220-E228. Додані сульфіти заборонені у свіжих овочах і фруктах, за винятком нарізаної картоплі та сирого винограду

На етикетці їх можна знайти за шифрами E220-E228. Додані сульфіти заборонені у свіжих овочах і фруктах, за винятком нарізаної картоплі та сирого винограду

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Чому сухофрукти такі яскраві, а вино не псується роками? Все завдяки сульфітам! Вони продовжують термін зберігання продуктів, але чи не роблять небезпечними?

Що таке сульфіти?

Сульфіти – це консерванти, які природним чином містяться у деяких продуктах, а також використовуються в харчовій промисловості, щоб продукти довше виглядали та смакували «як свіжі». Завдяки їм сухофрукти залишаються яскравими, а вино – захищеним від псування.

На етикетці їх можна знайти за шифрами E220-E228.

Де найчастіше містяться сульфіти?

  • Вино
  • Сухофрукти
  • Консервовані фрукти та овочі, соки
  • Желе, варення, джеми
  • Спеції та соуси (кетчуп, гірчиця, оцет)
  • Готова картопля (чіпси, картопля фрі)
  • Суміші для приготування супів, пюре
  • Деякі мʼясні продукти (ковбаси, сосиски)

Цікаво: додані сульфіти заборонені у свіжих овочах і фруктах, за винятком нарізаної картоплі та сирого винограду.

Чи є ризики для здоровʼя?

Сульфіти безпечні для більшості людей, але деякі можуть реагувати на них так само, як на алергени. Якщо після келиха вина у вас закладає ніс, а після сухофруктів свербить шкіра – це може бути сигналом про чутливість до сульфітів.

При чутливості навіть невеликі дози можуть викликати неприємні симптоми. Хоча це не класична алергія, реакція може бути досить сильною:

  • Закладеність носа
  • Висипання, свербіж
  • Кашель, проблеми з диханням
  • Зниження артеріального тиску
  • Найсерйозніша реакція – анафілаксія, що може бути небезпечною для життя.

Хто в групі ризику?

Люди з бронхіальною астмою – ризик бронхоспазму та задухи

Люди з підвищеною чутливістю до сульфітів

Чи є безпечна доза сульфітів?

У 2016 році ADI (прийнятне добове споживання) для сульфітів було визначене на рівні 0,7 мг/кг маси тіла. Чому? Тому що досліджень було недостатньо, а нові дані викликали сумніви. Виходить, що питання безпечної кількості досі відкрите

Чи існує така сіль, яка знижує ризик інсульту?

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин