Квасний смак (наш суперфуд). Відома дієтолог та ендокринолог розказала, чому варто додати раціон
Що таке ферментація, або квашення?

Але, є особливості, які слід враховувати
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Квасний смак – одна з гастрономічних візитівок української кухні. Він утворюється під час ферментації продуктів, роблячи їх смачнішими та кориснішими.
Що таке ферментація, або квашення?
Процес, під час якого молочнокислі бактерії “переробляють” природні цукри, утворюючи молочну кислоту. Саме вона додає характерний смак, а ще сприяє тривалому зберіганню продуктів без потреби у консервантах.
У давнину житній (сирівець) та буряковий квас не лише пили, а й використовували у приготуванні страв, наприклад, борщу. Саме слово «квасний» походить від них, а з часом закріпилося за всіма ферментованими стравами.
Ферментовані продукти завжди були важливою частиною харчування українців. Наша кухня багата на такі страви, серед яких квашені:
- капуста та огірки
- помідори, баклажани та перці
- кавун, яблука та сливи
Чому варто додати їх у свій раціон?
Для травлення. Квашені продукти містять пробіотики, які підтримують мікрофлору кишківника і покращують травлення. А ще через ферментацію корисні речовини легше засвоюються в нашому організмі, оскільки молекули розщеплюються під дією ферментів.
Для настрою. Кишківник і мозок тісно пов’язані, і саме пробіотики можуть впливати на наш настрій, а також допомагають боротися зі стресом і навіть можуть знижувати тривожність.
Для імунітету. Ферментація зберігає вітаміни С, А, В, К, а також антиоксиданти, які допомагають організму боротися із запальними процесами та підтримують роботу імунної системи.
Важливо: магазинні продукти часто проходять пастеризацію, що знищує більшість пробіотиків – домашні варіанти значно корисніші.
Особливості, які слід враховувати:
Високий вміст солі. Ферментовані овочі, особливо капуста й огірки, містять багато натрію, що може сприяти затримці рідини в організмі та підвищенню артеріального тиску. Людям із гіпертонією, хворобами нирок або серця варто обмежити споживання.
Якщо ви не звикли до квашених продуктів, вводьте їх поступово. Високий вміст клітковини та органічних кислот може спричинити здуття або дискомфорт у чутливих людей.
Сульфіти: Відома дієтолог та ендокринолог розказала, чи варто їх уникати.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!