Цей вид горіхів покращить здоров’я вашого кишківника
Замініть нездорові закуски (такі як чипси, сухарики чи солодощі) цими горіхами й проблеми з травленням полегшаться, якщо не зникнуть повністю

Цей простий продукт може значно покращити здоров’я кишківника/Фото: Pratik Bachhav/Unsplash
Якщо у вас проблеми з кишківником, то ви точно не самотні. За даними HCPLive, майже 40% дорослих мають справу з функціональним шлунково-кишковим розладом. Це може включати печію та кислотний рефлюкс, здуття живота або навіть синдром подразненого кишечника. Сотні мільйонів людей по всьому світу стикаються з хронічними захворюваннями травної системи, які часто стають причиною госпіталізації. На щастя, нове дослідження показало, що один вид горіхів може значно покращити здоров'я кишківника.
Деталі
Дослідження, проведене вченими з Королівського коледжу Лондона, було опубліковано в American Journal of Clinical Nutrition й виявило, що мигдаль може принести значну користь кишечнику. Дослідження включало 87 дорослих, чий звичайний раціон не передбачав достатньої кількості клітковини, але включав нездорові закуски, такі як шоколад або чипси.
Розділивши учасників на три групи, дослідники попросили одну групу відмовитися від звичайних перекусів і замість цього їсти 56 грамів цільного мигдалю на день протягом чотирьох тижнів. Друга група змінила свої закуски на таку ж кількість мигдалю. Однак у цьому випадку це були мелені горіхи, а не цілі. Нарешті, третя група не додавала мигдаль до свого раціону, але перейшла на кекси.

Після місячного періоду дослідники виявили, що учасники, які перейшли на щоденні перекуси мигдалем, мали більшу кількість бутирату, ніж ті, хто їв кекси. Вони також виявили, що вживання мигдалю збільшує кількість мононасичених жирних кислот, клітковини та калію, а також додаткових поживних речовин. Провідний автор дослідження, керівник кафедри наук про харчування Королівського коледжу Лондона професор Кевін Вілан зазначає:
Частиною того, як кишкова мікробіота впливає на здоров’я людини, є виробництво коротколанцюгових жирних кислот, таких як бутират. Ці молекули діють як джерело палива для клітин товстої кишки, вони регулюють всмоктування інших поживних речовин у кишечнику і допомагають збалансувати імунну систему. Ми вважаємо, що ці результати свідчать про те, що споживання мигдалю може сприяти метаболізму бактерій таким чином, що потенційно може вплинути на здоров’я людини.
Клітковина є основним паливом для використання пробіотиками або здоровими кишковими бактеріями, щоб вони могли створювати метаболіти, такі як серотонін і бутират. При цьому мигдаль — не єдиний спосіб отримати більше бутирату. Дієтологи зазначають, що вживання десятків різних овочів, включно з авокадо, бобовими або іншими пребіотичними продуктами на тиждень, а також ферментованих продуктів, таких як кімчі та квашена капуста, може допомогти створити різноманітні кишкові бактерії. Вони й вироблятимуть більше бутирату та інших корисних метаболітів для організму.
Раніше ми назвали 4 основні ознаки, які вказують на надлишок вуглеводів у раціоні. Якщо вас постійно тягне до солодкого, варто замислитись над своїм раціоном.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!