Картопля виявилася набагато кориснішою, ніж прийнято вважати – дослідження
У дослідженні взяли участь 2523 учасники віком від 30 років

Вчені розповіли про користь картоплі для дорослих/Фото: Pixabay
Вчені з університету Бостона провели дослідження, щоб з'ясувати вплив картоплі на здоров'я дорослих. Результат виявився несподіваним.
Деталі
У дослідженні взяли участь 2523 учасники віком від 30 років. Дослідники оцінювали їх харчові звички та здоров'я з часом.
Несподіваний результат дослідження
Вчені почали збирати дані про вплив споживання картоплі на організм ще з 1971 року від приблизно 70% учасників. Автори дослідження з'ясували, скільки та які види картоплі їдять учасники.
36% учасників вживали печену картоплю, ще 28% – смажену, 14% їли пюре, а 9% – варену. Інші люди були додатковими варіантами.
У здорових дорослих не знайшли зв'язку між вживанням чотирьох або більше порцій білої чи солодкої картоплі. Учасники, які їли смажену картоплю, мали менший ризик виникнення різноманітних проблем зі здоров'ям.
У дорослих, які їли смажену картоплю, але при цьому активно займалися спортом, на 24% менше виявилася ймовірність розвитку діабету 2 типу і на 26% менша ймовірність підвищення тригліцеридів.
Дієтолог Ді-Джей Блатнер сказав:
Не дивно, що картопля не була пов'язана з ризиком розвитку діабету, високого кров'яного тиску або підвищення рівня тригліцеридів, оскільки картопля це цілісна, необроблена їжа
Вчені зазначили, що найкраще готувати класичні страви із запеченою картоплею. До неї можна додавати олію, сир та сметану, але в невеликих кількостях.
Раніше дієтолог розповіла, яка кухня найкорисніша для українців. Мешканцям України не підходять середземноморська, окинавська чи нордична кухні.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!