Варто додати до раціону: корисні властивості журавлини для організму
Елементи та сполуки, які містяться у журавлині, можуть допомогти при лікування інфекцій сечовивідних шляхів та навіть запобігти виникненню певного виду раку

Корисні властивості журавлини для вашого здоров'я/Фото: A/Unsplash
Можливо, журавлина не є вашою улюбленою ягодою, але є декілька вагомих причин додати цей терпкий продукт до свого раціону. Хоча журавлину часто асоціюють із соком, журавлинним соусом та іншими солодкими рецептами, її зазвичай не вважають такою ж корисною, як інші ягоди, але це не так.
Деталі
Насправді журавлина багата різноманітними цінними поживними речовинами, такими як антиоксиданти, вітамін С і клітковина, які мають багато позитивних переваг для здоров’я. Коли ви їсте журавлину, ви отримуєте потужні рослинні сполуки, які мають позитивний вплив на багато областей вашого тіла, зокрема зменшують ризик виникнення певних захворювань.
Найцінніші поживні речовини, що містяться в журавлині – це антиоксиданти та рослинні сполуки, більшість з яких зберігаються у шкірці ягоди. Тобто журавлина буде кориснішою, якщо її їсти цілком, а не перетворювати на сік. Антиоксиданти у журавлині надають ряд переваг для організму. Як і всі антиоксиданти, ці сполуки стабілізують шкідливі вільні радикали у вашому тілі, не даючи їм завдати шкоди вашому тілу.

Деякі сполуки в журавлині також мають інші корисні властивості. Наприклад, вважається, що проантоціанідини журавлини А-типу запобігають інфекціям сечовивідних шляхів (ІСШ). Журавлина є одним із найбагатших джерел цієї сполуки і, ймовірно, є причиною того, що журавлинний сік і добавки використовуються як засіб для запобігання та лікування ІСШ. Вважається, що ця сама сполука також допомагає знизити ризик прикріплення бактерій H. pylori до слизової оболонки шлунка, що може знизити ризик виникнення раку шлунка.
Задокументовано, що проантоціанідини та інші антиоксиданти також приносять користь здоров’ю серця. В одному дослідженні було виявлено, що екстракт журавлини покращує профілі холестерину в крові у людей з діабетом 2 типу, тоді як інше дослідження спостерігало покращення показників здоров’я серця у тих, хто щодня вживав низькокалорійний журавлинний сік.
Журавлина сама по собі може бути дуже терпкою і її важко їсти просто так, але її можна вживати в різних формах. Приготування соків або смузі, приготування з цієї ягоди соусів для додання солодкості або прийом журавлинних добавок можуть допомогти вам споживати різні кількості потужних сполук, які містяться в журавлині, тому найкраще насолоджуватися нею в різних формах. Крім того, обмежте кількість доданого цукру, який ви споживаєте з журавлиною, оскільки цей інгредієнт також викликає проблеми зі здоров’ям.
Раніше ми писали, які продукти і коли потрібно їсти для приборкання апетиту. Сніданок, багатий білками, може допомогти скинути зайві кілограми.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!