Чи може білок у квасолі замінити м'ясо: відповідь нутриціолога
Квасоля багата на білок і особливо важлива тим, хто не їсть м'ясо

Чи можуть боби замінити м'ясо/Фото: Tijana Drndarski/Unsplash
Квасоля багата на білок, тому вона особливо важлива для вегетаріанців та тих, хто з якихось причин не їсть м'ясо. Деякі люди вважають, що вона з легкістю може замінити м'ясо. Але це зовсім не так, заперечує нутриціолог Віктор Мандзяк.
Деталі
Віктор Мандзяк зауважив, що хоча й калорійність вареної квасолі і нежирного м‘яса приблизно однакова - трохи більше ніж 100 ккал на 100 грамів, але 100 ккал з м‘яса принесуть з собою 20 грамів білка, а квасоля - тільки 8 грамів. Це пояснюється тим, що тваринний білок краще засвоюється, більш ніж на 95%, коли рослинний гірше - на 90-80%. Тож якщо у шлунок з квасолею потрапило 8 грамів білка, то засвоїться з них лише 6,5 грамів.
Нутриціолог також розказав, що білок складається з амінокислот.
Їх є 20 штук, всі занесені в генетичну інформацію безшерстого примата, як заповіді в Біблію. Але 8 з них організм цього примата не може створити з підручних засобів сам, і вони змушені потрапляти в його організм з їжею. Якість білка залежить саме від цих 8 есенціальних амінокислот, - сказав Мандзяк.
Згідно з наявністю цих 8 незамінних амінокислот, рослинний білок загалом програє тваринному. Втім, фахівець зауважив, що квасоля - не погана їжа, її можна та корисно споживати, просто вона не така як м'ясо і не дає настільки багато потрібного людському організму білка.
Також ми розповідали, що нутриціолог розвінчала міф про користь вівсянки. Вона пояснила, яку кашу споживати корисно, а яка тільки шкодить вашому здоров'ю.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!