Що колір жовтка може сказати про яйце
Коли ми розбиваємо одне яйце й бачимо оранжевий жовток, а потім в іншому бачимо світло-жовтий, майже білий, важко не задуматись чи впливає якось ця різниця на якість продукту

Про що говорить колір яєчного жовтка/Фото: Nathan Dumlao/Unsplash
Ви, мабуть, звертали увагу на те, що колір жовтка у яйцях може відрізнятися. В одних він жовтий, в інших оранжевий, у деяких світло-жовтий, майже білий. Колір жовтка може відрізнятися з різних причин. Звичайно, коли ви розбиваєте яйце, а колір жовтка не такий, до якого ви звикли, ви можете задуматися, чи його все ще безпечно їсти. То що ж колір жовтка може сказати про якість яйця чи навіть курку, яка його знесла?
Деталі
Одним з найважливіших факторів, що визначають колір жовтка, є корм. В опублікованому у 2022 році дослідженні вивчався колір жовтків двох груп курей. Одну групу курей годували основним раціоном, тоді як другу групу годували основним раціоном із добавкою корму з каротиноїдами. Колір другої групи суттєво відрізнявся за яскравістю та жовтизною між двома групами. Дослідники встановили, що дієтичні каротиноїди можуть допомогти покращити колір жовтка.
Колір жовтка більш тісно пов’язаний з кормом курки, а не із загальною поживною цінністю цього яйця. Експерти зазначають, що харчова цінність яйця визначається такими факторами, як вміст білка, амінокислотний профіль, вміст вітамінів і мінералів.

У той час як колір яєчних жовтків може варіюватися від блідо-жовтого до темно-помаранчевого, здоровіші кури матимуть більше каротиноїдів у своїх яйцях, виробляючи темно-золотистий жовток. За словами фахівців, щоб отримати золотий жовток, курка має отримувати якісний корм, правильні методи утримання і, головне, бути здоровою квочкою.
Джанін Флаерті, віцепрезидент з безпеки харчових продуктів і забезпечення якості Vital Farms каже, що вам не варто турбуватися про різні кольори яєчного жовтка, оскільки "на зміну кольору жовтка впливає те, як часто, скільки й що кури їдять". Вона пояснює мінливість кольору жовтка у курей Vital Farm:
Оскільки дівчаток (курей – ред.) Vital Farms вирощують на пасовищах, природно, що колір жовтка змінюється залежно від сезону. Влітку до початку осені дівчата, як правило, їдять менше через високу температуру. Взимку вони, як правило, їдять більше, щоб зігрітися. Ми робимо все можливе, щоб поважати варіації, які випливають з усіх змінних, створених нашою системою сімейного фермерства.
У птахівництві по всьому світу використовується палітра DSM YolkFan™ для визначення кольору яєчного жовтка. Це простий, точний і послідовний спосіб вимірювання кольору яєчного жовтка.
Коли яйця спочатку були включені в раціон людини, вони були досить дорогими, а жовток мав бути помаранчевим як ознака якості. Після Другої світової війни корм для птиці в Європі був на основі пшениці, що означало, що яєчні жовтки були недостатньо жовтими для європейського споживача.

DSM YolkFan™ відіграв вирішальну роль у створенні основи стандартизованої системи для вимірювання кольору жовтка від ферми до кухонного столу споживача. Остання версія була випущена у 2016 році, YolkFan™ тепер включає 16 градацій, щоб відобразити зростаючі потреби ринку в більш насиченому відтінку. Деякі виробники намагаються, щоб їхні яйця відповідали кольору 9 і вище.
Більшість споживачів хочуть мати темніший яєчний жовток, але на поживність яєць це жодним чином не впливає. Темніший жовток означає, що кури з’їли багато корму з жовтувато-оранжевим пігментом. Тож якому б кольору жовтка ви не віддали перевагу, усі яйця мають величезну кількість поживних речовин.
Раніше фахівці назвали найнебезпечнішу для здоров'я рибу, яка провокує розвиток раку.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!