ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Дієтолог із Гарварду назвала 4 токсичні харчові інгредієнти

Здоров'я 13:00 - 16 липня 2023

Ці добавки таким чином впливають на мозок, що через короткий час ви хочете їсти ще сильніше

Дієтолог назвала найнебезпечніші для здоров'я добавки в продуктах / Фото: wayhomestudio/Freepik

Дієтолог назвала найнебезпечніші для здоров'я добавки в продуктах / Фото: wayhomestudio/Freepik

Більшість людей навіть не здогадуються, що платять зі своєї ж кишені за багато захворювань у майбутньому. А вся справа в токсичних добавках в обробленій їжі з супермаркетів. Дієтологиня з Гарварду Емі Шах перерахувала найнебезпечніші харчові інгредієнти, які підсаджують людей на шкідливу їжу.

Шкідлива вівсянка: нутриціологиня розвінчала міф про користь популярної каші

Деталі

Вона нагадала про важливість вивчати склад продуктів і вивчення етикеток на товарах, перед відправкою в кошик. У надмірних кількостях описані нижче речовини можуть сильно нашкодити вашому тілу, тому їх бажано обмежити або й зовсім виключити з раціону.

Глутамат натрію (MSG)

Сьогодні його можна зустріти в такій величезній кількості продуктів, що голова йде обертом. Він провокує підвищення рівня інсуліну вже через кілька хвилин, але потім відбувається таке ж швидке падіння.

Це призводить до появи гострого відчуття голоду навіть після значної порції їжі. Його пов'язують не тільки з ожирінням, а й діабетом, тому намагайтеся їсти якомога менше їжі з глутаматом.

Рафіноване борошно

У ньому геть відсутні жирні кислоти, мінеральні речовини, а для його виробництва використовують бензоїл пероксид. У підсумку хліб та інша випічка довше залишаються свіжими та м'якими.

Однак ви маєте знати, що таке борошно призводить до сплеску рівня цукру, що призводить до стрибків інсуліну.

Рафінований цукор

Діє так само як і попередній інгредієнт — призводить до швидкого зростання цукру в крові, після чого він різко падає, через що хочеться ще більше солодкого.

Варто вам почати його вживати, як зупинитися буде вкрай складно. Ба більше, на короткий час цукор викликає легке відчуття задоволення і дає заряд бадьорості. І це не дивно, адже він викликає викид дофаміну.

Найшкідливішою формою рафінованого цукру вважається кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози. Саме її звинувачують у порушенні метаболізму лікарі пацієнтів, які обожнюють газовану воду та заводські соки.

Глютен

Ще одна причина, через яку ви не можете наїстися. Глютен міститься в пшениці, ячмені та інших злаках. У деяких людей він викликає сильне запалення і подразнення кишківника. Дієтолог рекомендує відмовитися від продуктів із ним хоча б протягом місяця.

Корисні продукти для здоров'я

Замість шкідливих, краще зверніть увагу на ті, в яких присутні поліфеноли мікронутрієнти з украй корисними властивостями. Вони очищають кровотік від токсинів, допомагають повернути в норму відчуття голоду і позбутися тяги до нездорової їжі.

Серед них фахівець виділила такі продукти:

  • Авокадо;
  • Ягоди
  • Броколі;
  • Вишня;
  • Перець чилі;
  • Цитрусові;
  • Темний шоколад;
  • Часник;
  • Бобові;
  • Манго;
  • Горіхи;
  • Оливки.

Поліфеноли здатні знизити рівень цукру в крові, тому вони обов'язково мають бути присутніми в раціоні здорової людини.

Мінімізувати ризик вживання шкідливих добавок можна, якщо наповнити раціон свіжими овочами та фруктами. Раніше ми перерахували корисні властивості чорниці, про які ви навіть не здогадувалися.

Джерело: cnbc.com

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин