Риба та рак шкіри: нове дослідження виявило неочікуваний зв'язок
Вживання риби пов'язали з ризиком виникнення меланоми

Нова загроза для здоров'я? Чому вчені забили на сполох через рибу. Фото: Freepik
Американські вчені встновили, що споживання значної кількості риб пов’язане з підвищенням ризику розвитку меланоми. Цей агресивний тип раку шкіри може поширюватися і на інші органи тіла.
Вчені пояснили, що меланоми здебільшого викликає УФ-випромінювання, що ушкоджує ДНК клітин. Однак, унаслідок дослідження з'ясували, це не єдина причина злоякісного захворювання. Фахівці з Університету Брауна встановили зв’язок між вживанням в їжу великої кількості риби та схильністю до меланоми. Якщо дорослі споживають у середньому на понад 42,8 грамів на день риби, то ризик зростає на 28%.
За словами експертів, у риби містяться забруднюючі речовини – поліхлоровані біфеніли, діоксини, миш’як, ртуть, саме це і збільшує ризики розвитку раку шкіри.
Найпоширенішими ознаками меланоми є поява родимки збільшеного розміру (понад 6 мм), дивної форми (нерівний або зазубрений край), яка може змінювати колір та свербіти чи боліти. Окрім цього, може виникнути кровотеча або утворитися кірка.
Ми ділилися про користь кукурудзи та чому нею не можна зловживати
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!