У Київській області виявили 2 випадки ботулізму
Один з хворих знаходиться в реанімаційному відділенні у важкому стані

У Київській області виявили 2 випадки ботулізму
Другий випадок ботулізму зареєстрований в травні 2024 в Броварському районі повʼязаний з вживанням зараженої ботулотоксином в’яленої риби (таранки), придбаної через інтернет. Наразі хворий знаходиться в реанімаційному відділенні у важкому стані.
Деталі
Протягом минулого місяця в Україні зафіксовано вже 12 випадків з підозрою на ботулізм.
Що відомо про хворобу?
Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно. Викликає захворювання – токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, шинки) тощо, домашнього приготування. Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані вялені/копчені продукти або недостатньо термічно оброблені консервовані продукти саме домашнього консервування, в’ялення, соління з м’яса, риби, овочів, грибів.
Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми: нудота, блювання, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, труднощі з ковтанням, м’язова слабкість – важко рухатися, говорити, дихати; зір – нечіткий або виражене двоїння предметів перед очима. Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення м’язів. Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти.
Як запобігти ботулізму?
Категорично відмовитися від вживання в’яленої риби, консервованих домашніх м’ясних консерв та грибів. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами.
Медики нагадують: хворобу легше попередити ніж лікувати. У разі підозри ботулізму – негайно звертайтеся до лікаря.
Читайте також, майже 50% людей з артеріальною гіпертензією не здогадуються про неї: чому важливо контролювати тиск.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!