ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Коворкінги можуть негативно впливати на творчість – дослідження

Наука 08:23 - 03 січня 2023

Спільні робочі простори можуть бути не настільки ефективними, як планувалися

Жінки  у коворкінгу

Вчені виявили, що коворкінги можуть бути контрпродуктивними/Фото: CoWomen/Unsplash

Останніми роками коворкінги стають все популярнішими. Але хоча ідея полягає в тому, що вони могли б сприяти співпраці та творчим інноваціям через спільні ідеї між стартапами, нещодавнє дослідження показує, що протягом тривалих періодів такої співпраці може відбуватися навпаки – творчість знижується.

Деталі

В Школі менеджменту IESEG досліджували співпрацю, що розвивається в коворкінгах в одному з найбільших спеціалізованих хабів у Європі. Шляхом інтерв’ю, архівних матеріалів та спостережень дослідники створили тематичне дослідження навколо семи фінансово-технологічних стартапів, які використовують коворкінги. У своїй статті вчені зазначили:

Попри появу коворкінгів як нових практик роботи, мало що відомо про формування співпраці й, зокрема, про появу практик співпраці, враховуючи ці відкриті та гнучкі робочі простори для зустрічей і взаємодії з працівниками інших організацій.

Відчуття спільності та відкритості є добре відомими процесами, які сприяють продуктивності, співпраці та, своєю чергою, інноваціям. Тож здається суперечливим те, що з часом команда виявила, що робота в цьому спільному середовищі натомість перешкоджає практиці співпраці між фірмами, які можуть зароджувати інновації.

Спочатку спільні простори дійсно допомагали започаткувати братерство між стартапами, з неформальними та запланованими взаємодіями, включаючи воркшопи, семінари та бесіди в загальних приміщеннях (спільна кухня, вітальня та зони відпочинку), що сприяло першим крокам до спільної практики.

Але коли ця діяльність тривала, вона заважала співпраці, а спроби організувати простір для співпраці вважалися відволікаючими. З семи стартапів троє покинули коворкінг, заявивши, що переваги просторів для спільної роботи не тривалі, а постійні зміни в міру додавання нових компаній були руйнівними. Представник однієї з фірм зазначив:

Можливо, він (коворкінг - ред.) стає занадто великим, щоб усі могли отримати однакову вигоду.

З огляду на те, що коворкінг-компанія має на меті збільшити масштаби, точку зору користувачів, які оцінюють якості, засновані на обмеженому зростанні, можна розглядати як конфлікт. Дослідники виявили, що для стабільного розвитку співробітництва необхідно активно керувати ним, але існує хиткий баланс між заохоченням інновацій та їх придушенням. Вчені зазначають:

Це відповідальність власника простору та тих, хто його використовує – зробити його середовищем, де можна побачити бурхливе партнерство та осередок ідей наступного покоління.

Звісно, ​​це лише один із прикладів коворкінгових експериментів, які зараз проводяться по всьому світу. Дослідники зазначають, що інші індустрії, як-от творчі чи некомерційні організації, можуть виявити, що процес коворкінгу для них відрізняється, але їхні висновки можуть стати корисним порівнянням для майбутніх досліджень.

Раніше ми повідомляли, що французькі вчені зробили інтригуюче відкриття про плівку бульбашки, яке може бути корисним для промислових процесів. Вчені протестували бульбашки за різних умов температури та вологості. У результаті побачили, що в деяких випадках різниця між мильною плівкою та навколишнім середовищем була значною — максимальна температура склала 8°C.

Джерело: Science Alert

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин