Найпопулярнішому сорту бананів може загрожувати зникнення
Вчені працюють над генетичною модифікацією фруктів, щоб вони були більш стійкими до захворювань

Банани опинилися перед загрозую зникнення/Фото: Eric Prouzet/Unsplash
Банани – один з найпопулярніших фруктів у світі. Кожного року люди з'їдають понад 100 мільярдів бананів, з яких більшість – це сорт Кавендіш. Але наш банановий рай може зникнути, адже сорт Кавендіш страждає від грибкового захворювання.
Деталі
Щоб боротися з проблемою, деякі вчені генетично модифікують фрукти, але найкращим вирішенням проблеми, на думку інших, є повна перебудова фермерами виробництва бананів і припинення вирощування лише одного сорту фруктів.
Існує доволі багато сортів бананів, понад 1000, але на сорт Кавендіш припадає 47% спожитих людьми бананів. Цей сорт настільки популярний, тому що він стійкий до певних поширених хвороб бананів, довго зберігається й дає більший врожай на тій самій площі, порівняно з іншими сортами.
Але Кавендіш знаходиться під загрозою через грибок, який вражає рослину. Інфекція називається Панамською хвороба (фузаріоз) тропічна раса 4 (TR4).
Інфекція починається в коренях бананового дерева, а потім поширюється, в кінцевому підсумку втрачаючи здатність рослини поглинати воду або проводити фотосинтез. Зрештою, все бананове дерево гине. Раніше це трапилося з популярним сортом бананів Gros Michel, який був основним експортним сортом бананів у першій половині ХХ століття.
Але попередник TR4 під назвою tropical race 1 почав заражати банани у 1876 році. До 1950-х років він повністю знищив ферми Gros Michel, змусивши виробників бананів по всьому світу шукати новий сорт. У наступні роки Кавендіш став провідним експортним бананом, замінивши Gros Michel.
У 1997 році поблизу Дарвіна, Австралія, вчені виявили новий штам (TR4), який заразив Кавендіш. До 2015 року він поширився на бананові ферми у Квінсленді, штаті з найбільшим виробництвом бананів в Австралії. З того часу TR4 поширився на Індію, Китай, Близький Схід, Африку й, нещодавно, на Південну Америку.

Експерти вірять, що грибок не розправиться із сортом Кавендіш, так само як із Gros Michel, адже хвороба поширюється повільно й вплив може стати справді помітним через десятиліття. При цьому багато науковців працюють над тим, щоб зробити Кавендіш стійкішим до TR4 або винайти сорт йому на заміну. Також як можливе вирішення проблеми розглядають щеплення. За даними Кембриджського університету, пересадка тканини з однієї рослини на іншу може змінити певні характеристики цієї рослини, наприклад, зробити її більш стійкою до хвороб.
Інша команда в Тайванському дослідницькому інституті бананів намагається застосувати форму природного добору. Команда бере саджанці сорту Кавендіш і піддає їх TR4. Невелику частину саджанців, які найкраще підходять, потім піддають додатковим експериментам, щоб зрештою допомогти Кавендішу еволюціонувати та стати стійким до TR4 без генетичної модифікації.
Думки експертів розділяються: одні вважають, що банани вдасться надійно захистити, а інші переконані, що це неможливо зробити на тривалий час, тому пропонують вирощувати та продавати більше, ніж один сорт банана.
Яскравим прикладом ефективності такого підходу є яблука, яких лише в одному супермаркеті може бути кілька десятків видів. Це зменшує ризик захворювань, пропонує клієнтам більше різноманітності та, як наслідок, дають виробникам більше прибутків.
У випадку з бананами сортів значно менше і всі вони дешеві, що є проблемою. Наприклад, за словами експертів, транспортування Кавендіша дуже регульований та стабільний процес. Експортний ринок залежить від збирання зеленого Кавендіша, а потім ініціювання дозрівання етиленовим газом. Кожен новий сорт потребуватиме інших умов дозрівання, тому ціни на банани неодмінно зростуть.
Раніше ми повідомляли, що через глобальне потепління під загрозою опинилося виробництво пива. У Європі спека зменшує кількість врожаю та якість хмелю.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!