6 порад, як приготувати карамель та уникнути невдач
Як бути зі складною стравою

Як приготувати карамель / Фото: Pixabay
Карамель є доказом того, що кулінарія - це свого роду магія. За допомогою тепла можна перетворити простий цукор на щось дуже складне з різноманітними текстурами (залежно від додавання інших інгредієнтів). Це відбувається завдяки хімічним реакціям, які створюють нові смакові сполуки. Але приготування карамелі може бути складним для освоєння і навіть небезпечним, якщо поводитися з нею неправильно.
Дотримуйтесь рецепта
Для початківців приготування карамелі - це той випадок, коли потрібно дотримуватися рецепту до найменших дрібниць, тобто відміряти всі інгредієнти перед початком готування і не робити жодних замін. Зверніть особливу увагу: вам потрібно використовувати звичайний цукровий пісок, оскільки інші підсолоджувачі можуть згоріти ще до початку карамелізації, яка починається при температурі близько 320 градусів.
Якщо ви готуєте цукерки, переконайтеся, що ваша форма змащена маслом і застелена пергаментом. І як тільки ви закінчите готувати, зніміть каструлю з вогню, інакше карамель може продовжувати темніти й ставати більш гіркою.
Виберіть правильний посуд
Хоча термометр може стати в пригоді для певних видів карамелі, у більшості випадків ваших очей та носа буде достатньо. Тому обов'язково використовуйте каструлю світлого кольору, щоб ви могли точніше визначити колір цукру в процесі приготування.
Важке дно допоможе розподілити тепло для більш рівномірного приготування, а якщо ваш рецепт передбачає додавання жирних вершків або іншої рідини, переконайтеся, що ваш посуд достатньо великий (і достатньо високий), щоб при зустрічі цукру з рідиною утворювалися сильні бульбашки.
Це може здатися очевидним, але перед початком роботи переконайтеся, що посуд, який ви використовуєте, чистий, оскільки будь-яка плямочка їжі може зіпсувати весь соус.
Додайте води
Існує два способи приготування карамелі, відомі як "сухий" і "мокрий".
Для приготування "сухої" карамелі потрібно просто нагріти цукор у порожній каструлі, поки він не розплавиться і не карамелізується. Це швидко і просто, але ризик полягає в тому, що деякі частини цукру плавляться швидше, ніж інші, і можуть згоріти ще до того, як решта встигне стати світло-бурштинового кольору.
Рішення полягає в тому, щоб просто додати води для "мокрого" методу, який займає трохи більше часу, оскільки вода повинна випаруватися, але це зменшує ризик і робить процес більш безпечним.
Уникайте кристалізації
Недоліком додавання води є те, що вона може кристалізуватися, що може призвести до утворення зернистої каші.
Якщо цукровий сироп розбризкається на дно каструлі, вода в ній може швидко випаруватися, що призведе до кристалізації цукру. Якщо хоча б один з цих кристалів повернеться назад у сироп, вся каструля застигне в грудку білої маси. Якщо це станеться, не хвилюйтеся, просто додайте води, щоб розчинити масу і спробуйте ще раз.
Перший ключ до запобігання кристалізації - це просто не перемішувати занадто сильно. На початку перемішуйте карамель лише настільки, щоб змочити цукор, намагаючись не забризкати стінки каструлі. Для цього підійде будь-який інструмент, але рекомендується додатково використовувати виделку, щоб запобігти розбризкуванню. Після того, як цукровий сироп почне варитися, краще не чіпати його, поки він не почне підрум'янюватися.
Два кроки, які ви можете зробити для запобігання кристалізації, включають змащування стінок каструлі водою під час приготування, щоб змити цукровий сироп, або накриття каструлі кришкою, щоб утримати пару, поки весь цукор не розчиниться. В останньому випадку вода випаровуватиметься, скочуватиметься по стінках каструлі й робитиме всю роботу за вас.
Будьте обережними
Гарячий цукор дуже небезпечний. До кухні не можна підпускати дітей або домашніх тварин і, можливо, навіть треба попередити дорослих, з якими ви живете. Одягти довгі рукави та кухонні рукавиці, щоб захиститися від бризок - теж непогана ідея.
Залежно від рецепту, вам може знадобитися крижана ванна, в яку треба занурити каструлю, щоб зупинити приготування карамелі, але особливо вона може знадобитися, якщо ви випадково потрапите на руку гарячим цукром.
Окрім цукру, вам також потрібно бути обережними з парою, якщо ви додаєте рідину. Будь-хто, хто мав опік парою раніше знає, що це може бути дуже погано. Нарешті, не намагайтеся куштувати карамель, поки вона повністю не охолоне.
Приберіть все і спробуйте ще раз
Після того, як ви приготували порцію карамелі, настав час розібратися з усім цим липким цукром. Найпростіший спосіб очистити каструлю і металевий посуд - це додати води і дати їм вбратися, а ще краще - поставити каструлю назад на плиту і довести воду до кипіння, поки цукор не розчиниться.
А якщо у вас щось не вийшло і, можливо, карамель вийшла надто гіркою на ваш смак, пам'ятайте, що цукор коштує досить дешево і ви можете просто спробувати ще раз.
Нещодавно ми розповідали, навіщо на кухні потрібні гарні прихватки.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!