ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Хочете готувати швидше? Почніть з цих 7 порад

Суспільство 19:41 - 08 січня 2024

На приготування їжі можна витрачати менше часу

Хочете готувати швидше? Почніть з цих 7 порад

Як готувати швидше / Фото: Pixabay

Часто на приготування сніданку, вечері чи їжі на тиждень доводиться витрачати досить багато часу. Саме тому переважна більшість людей намагається якось пришвидшити цей процес. Але швидкість – це ще не все. Занадто швидка робота може призвести до помилок або, що ще гірше, до травм. Проте існують способи стати швидшим та ефективнішим кухарем. Ось кілька наших головних порад.

Прочитайте рецепт. Кілька разів

Час, який ви витратите на вивчення рецепта до того, як ступите на кухню, окупиться, як тільки ви почнете готувати. Помилки можуть забрати стільки ж часу, а то й більше, ніж кілька раундів читання, тому зробіть інвестицію заздалегідь. Крім того, аналіз інгредієнтів і кроків спочатку ознайомить вас з основними принципами рецепта, а це означає, що ви менше сповільнюватимете процес. Звертайте особливу увагу на пропозиції щодо заміни, підрецепти (у деяких кулінарних книгах вони відокремлені) та інгредієнти, які вказані один раз, але використовуються в кількох місцях (часто зазначені як "розділені").

Перевірте свої запаси інгредієнтів

Ця порада нерозривно пов'язана з читанням рецепта. Переконайтеся, що у вас вдома є всі інгредієнти, перш ніж приступити до роботи. В ідеалі, ви повинні зробити це заздалегідь, до походу в магазин, наприклад, коли складаєте тижневе меню. Ніщо так не завадить виконанню рецепту, як усвідомлення того, що у вас немає того, що вам потрібно, спонукаючи до незапланованої екскурсії або змушуючи вас шукати відповідну заміну. Хоча ця стратегія не для всіх, краще стати прихильником підходу, який полягає в тому, щоб витягти всі інгредієнти перед тим, як почати готувати.

Подивіться, що можна приготувати заздалегідь

Якщо ви знаєте, що ваш час на приготування основної частини страви обмежений, подумайте, що ви можете зробити заздалегідь, поки ви вже можете бути на кухні, займаючись чимось іншим. Рецепти часто підкажуть вам, що можна зробити заздалегідь, але будьте напоготові. Заправки та соуси дуже добре зберігаються. Нарізані або навіть смажені овочі можуть зберігатися в холодильнику протягом доби. Так само і тертий сир. Іншим компонентам – коржам для пирогів, тісту для піци - потрібен час, щоб відпочити. (Знову ж таки, читайте рецепт заздалегідь і часто).

Скористайтеся перевагами простою

Добре написані рецепти вказують, якими іншими інгредієнтами або частинами процесу ви можете зайнятися, поки готується інша частина страви, хоча ніколи не завадить вивчити їх і подивитися, де можна скоротити загальний час. Іноді це означає відкласти підготовку певних елементів. Якщо інгредієнт використовується як гарнір або додається в кінці, чи потрібно його готувати до початку приготування? Ні. Чи можна приготувати соус, поки смажиться м'ясо? Безумовно. Це те, на що слід звернути увагу, коли ви вперше читаєте рецепт.

Дозвольте вашим інструментам робити роботу за вас

Можливо, у вас на кухні вже є інструменти, які можуть пришвидшити процес приготування їжі, тож чому б не скористатися ними? Рецепт може не передбачати певного обладнання, але це не означає, що воно не допоможе, навіть якщо це просто звільнить ваші руки для чогось іншого. Ви повільно подрібнюєте їжу? Витягніть кухонний комбайн, щоб подрібнити овочі, особливо там, де точний розмір і форма не мають значення, наприклад, для супів, тушкованих страв або соусів, які будуть варитися або змішуватися. Кухонний комбайн також може швидко натерти сир або розтерти масло в борошно для приготування коржів для пирогів.

Фритюрниці прискорюють смаження овочів або невеликих шматків м'яса, а також багато іншого. За допомогою каструлі можна приготувати овочі на пару або зварити рис за лічені хвилини. Звичайно, ви повинні вирішити, чи є компроміс у вигляді додаткового обладнання, яке потрібно чистити, але це може бути компромісом, на який варто піти залежно від рецепту, вашого рівня майстерності, часових обмежень тощо.

Використовуйте готові страви

Хоча не всі швидкі інгредієнти, які ви можете придбати в магазині, варті ваших грошей, деякі з них дійсно можуть заощадити ваш час і допомогти вам швидше подати вечерю на стіл. Тісто для піци, листкове тісто, концентровані бульйонні основи та очищені, подрібнені кабачки – ось деякі з наших улюблених. І зупиняйтеся біля полиць із замороженими продуктами: заморожені овочі можуть бути доступним способом включити здорові, вже підготовлені інгредієнти у свій раціон.

Практика, практика, практика

Швидкість та ефективність часто є результатом підвищення компетентності. Чим більше ви готуєте і відточуєте свої навички, тим швидше ви стаєте. Чим більше ви робите один конкретний рецепт, тим швидше він буде виходити. Не падайте духом, якщо не побачите негайного покращення. Часто це поступовий процес. А потім, одного дня, ви раптом усвідомлюєте, що ходите на кухню швидше, ніж очікували.

Нещодавно ми ділилися порадами про те, як використовувати менше солі в кулінарії без втрати смаку.

Джерело: The Washington Post

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин