Прості способи зменшити кількість харчових відходів на вашій кухні
Як слідкувати за порядком

Як зменшити кількість відходів на кухні / Фото: Pixabay
За оцінками фахівців, приблизно третина продовольства в Сполучених Штатах йде у відходи, причому більша його частина опиняється на звалищах. Це мільярди фунтів продовольства на рік, які можна було б використовувати краще, щоб нагодувати голодних, але замість цього вони стають причиною викидів парникових газів.
У всьому ланцюжку постачання продуктів харчування існують проблеми, які можуть змусити людину відчути, що її особистий вплив є несуттєвим. Але на власній кухні ми всі можемо зробити більше.
Ось п'ять відносно простих способів зменшити кількість харчових відходів під час приготування їжі вдома.
Проведіть інвентаризацію та складіть план харчування
Спосіб №1, який гарантує, що ви перекупите в продуктовому магазині – це йти в магазин голодним. За ним слідує похід до магазину без знання того, що у вас вже є і без певного плану. Маючи уявлення про те, що ви будете їсти протягом наступних кількох днів, ви можете запобігти тому, що надлишок продуктів, які швидко псуються, буде нудитися на вашій кухні, наближаючись до кінця свого терміну придатності.
Почніть з інвентаризації. Звичайно, продукти, що швидко псуються, є найважливішими, але не нехтуйте зазирнути у морозильну камеру, щоб побачити, що ще вам, можливо, варто з'їсти найближчим часом. Потім, в ідеалі, ви зможете спланувати своє харчування, щоб зрозуміти, що і скільки вам потрібно купити. Ці плани можуть бути настільки жорсткими або вільними, наскільки ви бажаєте, але обов'язково передбачте певну гнучкість на вечір, коли ви просто хочете, щоб хтось інший готував їжу. І якщо ваш графік дозволяє, частіші походи по магазинах – це краще, ніж намагання закупити продукти на тиждень за один раз.
Зберігайте продукти правильно
Те, як ви зберігаєте продукти після повернення з шопінгу, теж має значення. Для певних морепродуктів і продуктів, особливо різноманітної зелені та трав, правильне зберігання може значно подовжити термін придатності. Зберігайте їх так, щоб їх було добре видно – це розумний трюк, який нагадає вам, що їх потрібно використати, поки не стало занадто пізно.
Також будьте обережні зі зберіганням певних фруктів та овочів разом.
Те, що ви зберігаєте, де і коли, має значення частково через етилен – рослинний гормон, який відповідає за дозрівання і може з часом або за певних обставин скоротити термін зберігання і викликати псування, – пише штатний автор Washington Post Беккі Кристал. – Присутність етилену і варіації в тому, як фрукти й овочі виділяють його або реагують на нього, означають, що не всі продукти добре поєднуються між собою.
Продукти, які продаються у більших кількостях, можна нарізати на порції й заморозити залишки, щоб потім легко додати до майбутніх страв. З усіма продуктами використовуйте принцип FIFO (першим прийшов – першим пішов), щоб переконатися, що ви використовуєте найстаріші інгредієнти в першу чергу.
Як зберігати яблука, броколі, картоплю та інші осінні та зимові продукти
Хочете зробити свій внесок і насправді робити менше роботи? Перестаньте чистити всі свої фрукти та овочі. У більшості випадків це просто не потрібно. Крім того, шкірка має додаткову поживну цінність, а хто не може використовувати її у своєму раціоні?
Щоб очистити продукти, достатньо добре їх помити, – пише Кристал. – Промивайте продукти під холодною проточною водою, м'яко витираючи їх. Міністерство сільського господарства стверджує, що цього достатньо, щоб видалити бруд і бактерії, а сушіння продуктів чистим паперовим рушником або ганчіркою також допоможе. Для твердих продуктів, таких як морква, ріпа, пастернак або буряк, не соромтеся використовувати щітку.
Звичайно, це не має сенсу для продуктів з твердою зовнішньою оболонкою, де очищення необхідне, а також для багатошарових овочів, таких як цибуля. Але навіть у тих випадках, коли лушпиння важливе для текстури (наприклад, картопляне пюре), ви все одно можете використати частину лушпиння для приготування овочевого бульйону з відходів.
Будьте гнучкими із заміною інгредієнтів
Хоча рецепти, як правило, розроблені для того, щоб їх готували так, як написано, кухарі часто можуть робити розумні заміни інгредієнтів, не псуючи страву. Головне – використовувати розумні заміни, дотримуватися рецептів, які не передбачають випікання, і бути готовими до того, що смак страви може відрізнятися від того, який передбачений рецептом.
Немає простого йогурту? Сметана, грецький йогурт або крем-брюле, ймовірно, підійдуть. Замість моркви підійде пастернак, солодка картопля, зимові патисони або цвітна капуста. Конкретна форма макаронів не впливає на смак страви.
Знання про інгредієнти та ролі, які вони відіграють у рецептах, допоможуть вам відчувати себе комфортніше, роблячи ці заміни "на льоту" під час приготування страв.
Подумайте двічі, перш ніж викидати
Найпростіший спосіб врятувати їжу, що доживає останні дні – це перетворити її на щось інше. Перетворіть черствий хліб на сухарики, панірувальні сухарі або супи. Зів'ялі трави та іншу зелень перетворіть на песто, а потім заморозьте на потім. Консервуйте фрукти, які не дуже гарно виглядають, зваривши з них домашній джем. Те, що продукти стали сумними й пониклими, не означає, що їх не можна готувати і насолоджуватися ними.
Навіть їжа, на якій з'явилися ознаки плісняви, не обов'язково означає, що її небезпечно їсти. Для певних продуктів, включаючи тверді фрукти та овочі й тверді сири, USDA каже, що ви можете просто обрізати запліснявілі частини (з запасом принаймні 1 дюйм) і готувати, як ви зазвичай робите.
Чи є їжа "їжею" або "відходами", залежить від вас", Ц пише кулінарний письменник і автор кулінарних книг Тамар Адлер.
Нарешті, майте на увазі, що дати на більшості продуктів харчування відносно безглузді.
За даними Міністерства сільського господарства США, у Сполучених Штатах більшість дат, які споживачі бачать на продуктах харчування, вказують на свіжість, а не на безпеку, – пише репортер "Пост" Діно Грандоні. –Продукт, термін придатності якого минув, може бути не таким смачним, як свіжий, щойно з полиці. Але часто він цілком корисний для здоров'я.
Нещодавно ми розповідали, як готувати швидше.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!