5 чудових видів мікрозелені, які можна вирощувати в приміщенні
Як виростити мікрозелень удома

Яку мікрозелень варто спробувати виростити / Фото: Pixabay
Мікрозелень, тобто перші два листки, які з'являються на проростаючих овочах, травах і квітах – це багатий на поживні речовини й простий спосіб збільшити щоденну порцію рослинної їжі. Ви можете купити їх на багатьох фермерських ринках, але їх також легко виростити вдома, будь то у відкритому саду або в невеликому контейнері в приміщенні. Додатковою перевагою є те, що вони швидко ростуть: зазвичай збирати врожай можна вже за місяць або менше.
Експерти радять починати з малого, з одного-трьох сортів, доки не наберетеся досвіду їх вирощування. Швидкість проростання і потреба в поливі залежать від сорту, тому, починаючи з декількох, буде легше спостерігати й робити нотатки. Як тільки стебло мікрозелені досягне 4-5 см й сформуються перші два листки, прийшов час збирати врожай і їсти його.
Багато хто може подумати, що мікрозелень – це салат чи інша листова зелень. Вони не помиляються: рукола, капуста та інша зелень є популярними варіантами в цій сфері. Але й багато інших овочів – наприклад, броколі – можна вирощувати як мікрозелень. Однак будьте обережні: не кожен овоч дає їстівну мікрозелень. Листя деяких рослин, зокрема помідорів, перцю, баклажанів і картоплі, може бути отруйним, оскільки містить алкалоїди, токсичні для людини.
Щодо вживання, то тут є безліч варіантів. Їх можна додавати до смузі, бутербродів, салатів і смажених овочів, або використовувати як гарнір до супів і рагу. Оскільки їх зазвичай їдять сирими, мікроелементи не втрачаються під час приготування. Смак будь-якої мікрозелені схожий на смак повноцінного овоча, тому якщо ви любите перцевий присмак руколи, вам сподобається рукола у вигляді мікрозелені.
П'ять рослин, які варто спробувати
- Рукола. Якщо ви любите гострий смак руколи, ви можете використовувати її мікрозелену версію, щоб урізноманітнити деякі з ваших улюблених страв. Її можна додавати до яєць, бутербродів і бургерів. Урожай збирають через 5-12 днів після сходів.
- Броколі. Одна з найбільш поживних мікрозелених культур, броколі має високий вміст сульфорафану, відомого своїми антибактеріальними, антимікробними та протизапальними властивостями. Смак м'який з відтінком гіркуватості. Урожай збирають через сім-вісім днів після сходів.
- Капуста листова. Шанувальникам землистого і злегка гіркуватого смаку капусти, напевно, сподобається мікроверсія на бутербродах, з рисом або в суміші зі смузі.. Урожай збирають через сім-вісім днів після сходів.
- Редиска. Мікроверсія редиски імітує її сильний, гострий смак, що робить цю зелень ідеальним варіантом для додавання до різних страв. Це одна з найшвидших у вирощуванні мікрозелень; урожай збирають через 5-10 днів після сходів.
- Червонокачанна капуста. Приваблива мікрозелень з фіолетовим стеблом, червонокачанна капуста має м'який, землистий смак. Кидайте її в салат або використовуйте як гарнір до супу чи тушкованого м'яса. Урожай збирають через сім-вісім днів після появи сходів.
Як виростити мікрозелень в кімнатних умовах
- Виберіть лоток або неглибокий пластиковий контейнер з дренажними отворами й поставте під нього тарілку або інший лоток для утримання води. Або ж ви можете переробити пластикові контейнери з-під вершкового сиру, хумусу чи йогурту, стаканчики для розсади, упаковки для салату чи алюмінієві лотки.
- Наповніть контейнер одним сантиметром ґрунтової землі або кокосової койри, які ідеально підходять для мікрозелені, оскільки вони легкі та повітряні. Остерігайтеся переповнення – це марна трата ґрунту.
- Рослини можуть мати дуже різний час проростання, тому краще висаджувати лише один сорт мікрозелені в кожну ємність, щоб було легше спостерігати за ними та збирати врожай. Ви можете використовувати будь-яке насіння овочів або трав, але спосіб посадки дещо відрізняється. Замість того, щоб покласти кілька насінин у лунку і засипати їх землею, рівномірно розсипте насіння по ґрунту і залиште його відкритим. Переконайтеся, що насіння не надто густе і не лежить одне на одному. Рівномірний розподіл гарантує, що коли насіння проросте, воно матиме простір для підтримки одне одного.
- Після посіву насіння додайте обважнювачі. Вага допомагає насінню вкоренитися та імітувати заглиблення в землю. Ґрунт повинен бути вологим, але не мокрим. Найкраще поливати знизу, оскільки це зменшує ймовірність потрапляння бризок ґрунту на мікрозелень і допомагає корінню рости вниз.
- Тримайте лотки в темному приміщенні, поки насіння не проросте. Як тільки вони зійдуть, поставте їх біля вікна, на яке щодня потрапляє щонайменше шість годин сонячного світла. Чим більше сонячного світла ви їм дасте, тим більше хлорофілу вироблятиметься і тим більші будуть листки. Ідеальний температурний діапазон – від 15 до 20 градусів, і їм потрібна хороша циркуляція повітря, щоб мінімізувати ріст цвілі.
- Збирайте урожай, коли повністю сформуються перші два листки, відомі як сім'ядолі. Зрізайте мікрозелень ножем або ножицями на рівні ґрунту. Не затягуйте зі збором врожаю, оскільки, коли виростає третій листок, смак може змінитися з горіхового або земляного на гіркий.
Нещодавно ми розповідали, як зменшити кількість харчових відходів на вашій кухні.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!