Чим замінити горіхи у випічці, якщо ви – алергік
Оновлена страва буде не менш смачна

Як замінити горіхи в кулінарії / Фото: Pixabay
З дев'яти основних харчових алергенів двома є горіхи, зокрема, арахіс (технічно бобова культура) та деревні горіхи, включаючи мигдаль, бразильський горіх, кеш'ю, фундук, пекан, фісташки та волоські горіхи. Інші продукти – молоко, яйця, риба, ракоподібні, пшениця, соя та кунжут. Це великий вибір для людей з алергією на горіхи, особливо тому, що горіхи є поширеним інгредієнтом у всіх видах солодких і солоних рецептів.
Хороша новина: "Коли справа доходить до приготування їжі та випічки, горіхи найлегше замінити", каже Елізабет Пекораро, зареєстрований дієтолог і автор "Кулінарної книги, дружньої до алергії".
Перш ніж вносити будь-які зміни, запитайте, що роблять горіхи в рецепті. Чи є вони доповненням або гарніром? Їх використовують як масло і додають у начинку або мелють, щоб зробити основу для соусу? Від того, як вони використовуються, залежить, чи будуть вони замінені або ні.
Також важливо, особливо якщо ви готуєте для когось іншого: перевірте етикетки інгредієнтів, які ви використовуєте замість них. Хоча на етикетках має бути вказано, чи містить продукт один із поширених алергенів, вказівка на те, чи обробляється він на підприємствах, які також працюють з горіхами, є важливою.
Якщо ви шукаєте рецепт, який передбачає горіхи, які ви або ваші гості не можете їсти, ось ваші варіанти альтернатив. Пекораро пропонує замінити їх, використовуючи той самий об'єм, який вказаний у рецепті.
Інші горіхи
Горіхи часто взаємозамінні в рецептах, що дуже добре, якщо ви можете використовувати деякі, але не всі види. Пекораро каже, що вона закликає людей не виключати всі горіхи як загальне правило, якщо у вас немає алергії на них. Порадьтеся зі своїм алергологом, щоб з'ясувати, які з них є для вас проблемними, а які нормальними. Наприклад, Пекораро зазначає, що в той час як алергія на фісташки та кеш'ю часто поєднується, мигдаль може бути прийнятним. І багато людей, які мають алергію на горіхи, можуть їсти кедрові горіхи, які насправді є насінням. Знову ж таки, з'ясування того, що можна, а що не можна, має відбуватися під керівництвом фахівця, і якщо ви готуєте для когось з алергією на горіхи або для невідомої групи людей, найбезпечніше просто не додавати їх або знайти замінник.
Насіння
"Якщо ви вилучаєте горіх, найкращою заміною буде насіння", - каже Пекораро. Насіння є ідеальною заміною, оскільки воно має схожий хрускіт, білок і горіховий смак, особливо у підсмаженому вигляді. Вони також часто мають приблизно такий самий розмір, як і маленькі горіхи або подрібнені більші горіхи, а це означає, що вони так само добре вписуються в тісто або кляр. Як і горіхи, насіння містить жир у вигляді олії, тому воно також пропонує насиченість і важкість, особливо якщо змішати його з соусом песто або ромеско. Додавайте таке насіння, як соняшник, гарбуз і зимовий гарбуз (тобто мускатний горіх) у мюслі, печиво, кекси, торти та хрусткі тістечка. Льон і чіа – це інші насіння, які можуть добре працювати. Говорячи про гранолу, Пекораро каже, що суміш вівса та інших добавок також є чудовим хрустким замінником, якщо ви використовуєте версію без горіхів (простіше приготувати її в домашніх умовах).
Бобові
Пекораро також полюбляє смажену або обсмажену квасолю як замінник горіхів. Зверніть увагу на хрусткий нут, куплений в магазині або приготований вдома.
Інші масла та пасти
Існує безліч різних видів горіхового масла та пасти, але те, що ви оберете, залежить від того, з якою кількістю алергій ви маєте справу. Якщо у вас алергія лише на арахіс, мигдальне та кеш'ю – чудові замінники. Тахіні, за умови відсутності алергії на кунжут, також може замінити горіхове масло. Щоб уникнути всіх горіхів і кунжуту, зверніть увагу на соняшникову олію, гарбузове масло або соєву олію (якщо у вас немає проблем з соєю!). Заміна горіхових масел добре працює в різних стравах, таких як соуси, тісто для печива, глазур або начинки для пирогів.
Сухофрукти
Якщо горіхи додають у випічку, наприклад, печиво, кекси або хліб на швидку руку, зверніть увагу на сухофрукти. Звичайно, текстура і смак будуть іншими, але в таких продуктах це не обов'язково погано. Дрібні сорти, такі як родзинки, журавлина та смородина, не потребують особливої обробки. В іншому випадку, можливо, ви захочете подрібнити абрикоси, чорнослив та вишню, щоб вони більше відповідали розміру горіха. Хочете чогось особливого? Кристалізований імбир підійде і збереже свою тверду текстуру навіть після випікання. Сухофрукти, як правило, не порушують баланс вологи у вашій звичайній випічці. Єдиний випадок, коли це може потребувати певних змін – це хліб. Якщо ви використовуєте велику кількість сухофруктів замість горіхів, ви можете спочатку розмочити їх у воді або іншій рідині на ваш вибір (чай, сік тощо), щоб вони не висмоктували надто багато вологи з тіста.
Шоколад
Як і сухофрукти, шоколад дарує зовсім інший досвід, ніж горіхи, але якщо ви не проти, спробуйте. Використовуйте шоколадну стружку або подрібнену плитку, залежно від того, що у вас є і що вам подобається; стружка трохи краще тримає форму. Для додаткового хрускоту, особливо як гарнір, можна використовувати хрусткі шоколадні перлини, в яких шоколад оточує хрусткі рисові пластівці.
Зовсім без замінників!
Дуже часто горіхи використовують як гарнір або як те, що пекарі називають інклюзією, коли вони слугують добавкою до печива, тістечок, хліба тощо. Це досить прості ситуації, в яких ви можете просто не додавати горіхи й рухатися далі. Виключення горіхів може призвести до того, що ви отримаєте трохи менше тіста, що в першу чергу вплине на кількість таких ласощів, як печиво або кекси. На час випікання це не повинно суттєво вплинути, хоча, як завжди, слід звертати увагу на підказки в рецепті, які стосуються зовнішнього вигляду та текстури готової випічки, а не лише часу.
Нещодавно ми розповідали, як зробити пісну страву смачною.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!