Як часто потрібно міняти обробні дошки з різних матеріалів
Розповідаємо про догляд за обробними дошками і як часто їх потрібно міняти

Як доглядати за обробною дошкою і чи часто потрібно її міняти / Фото: Getty Images
Обробна дошка - один із найважливіших інструментів на кухні. Її використовують для нарізки різних продуктів: м'яса, риби, овочів і фруктів. Але, як і будь-який інший предмет, обробні дошки підлягають зносу і старінню. Тому важливо звертати увагу на зносостійкість і час користування обробною дошкою.
Враховуйте матеріал обробної дошки
Дуже важливо враховувати матеріал обробної дошки, адже кожен з них має свої особливості.
Пластикові дошки

Вони зазвичай дешеві та міцні, але з плином часу на них можуть з'являтися подряпини, а продукти харчування можуть проникати вглиб. Тому рекомендуємо пластикові обробні дошки замінювати раз на 1-2 роки або при появі сильних слідів зносу.
- Читайте також: Як почистити столові прилади швидко і легко
Дерев'яні дошки

Вони є дорожчим варіантом, але володіють антимікробними властивостями, що робить їх придатними для роботи з сирим м'ясом. Однак, вони вимагають акуратнішого догляду та регулярної обробки олією. Дерев'яні обробні дошки рекомендують міняти приблизно раз на 3-5 років, або за видимих ознак зносу і розшарування поверхні.
Скляні дошки

Вони є найбільш гігієнічними, оскільки вони легко миються і не вбирають запахи або бактерії. Однак, вони можуть постраждати від ударів і відколів, тому їх слід міняти при пошкодженнях і тріщинах.
- Читайте також: Як почистити мікрохвильову піч: народні поради
Як доглядати за обробною дошкою?
Крім матеріалу, частота заміни дошки залежить від її частоти використання. Якщо ви часто готуєте їжу і ріжете продукти, то дошку теж потрібно міняти частіше, щоб уникнути перенесення бактерій і зберегти гігієну на кухні.
Нарешті, завжди потрібно звертати увагу на стан обробної дошки. Якщо ви помічаєте глибокі подряпини, тріщини або сліди зносу на дошці, то терміново замініть її. Пошкоджена дошка може бути джерелом бактерій і буде небезпечною для вашого здоров'я.
Як мінімум, на кухні має бути дві дошки: одна для готових продуктів, а друга - для сирих. Промивання дощок окропом або спеціальними засобами для посуду допоможе видалити залишки їжі та бактерії. Щоб усунути запах з дошки і деякою мірою знезаразити, її можна протерти лимонним соком, оцтом і содою. Після миття рекомендується добре її просушити, щоб бактерії не розмножувалися. Обробка дерев'яної обробної дошки мінеральною олією допомагає захистити її від вбирання запахів і бактерій, а також зберегти її в хорошому стані. Мінеральне масло створює захисний шар на поверхні дошки, запобігаючи проникненню вологи та бактерій. Обробляти дошку рекомендується раз на місяць або в міру необхідності.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!