ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Як часто потрібно міняти обробні дошки з різних матеріалів

Суспільство 18:49 - 12 березня 2024

Розповідаємо про догляд за обробними дошками і як часто їх потрібно міняти

Як часто потрібно міняти обробні дошки з різних матеріалів

Як доглядати за обробною дошкою і чи часто потрібно її міняти / Фото: Getty Images

Обробна дошка - один із найважливіших інструментів на кухні. Її використовують для нарізки різних продуктів: м'яса, риби, овочів і фруктів. Але, як і будь-який інший предмет, обробні дошки підлягають зносу і старінню. Тому важливо звертати увагу на зносостійкість і час користування обробною дошкою.

Враховуйте матеріал обробної дошки

Дуже важливо враховувати матеріал обробної дошки, адже кожен з них має свої особливості.

Пластикові дошки

Як доглядати за пластиковою обробною дошкою / Фото: Getty Images

Вони зазвичай дешеві та міцні, але з плином часу на них можуть з'являтися подряпини, а продукти харчування можуть проникати вглиб. Тому рекомендуємо пластикові обробні дошки замінювати раз на 1-2 роки або при появі сильних слідів зносу.

Дерев'яні дошки

Як доглядати за дерев'яною обробною дошкою / Фото: Getty Images

Вони є дорожчим варіантом, але володіють антимікробними властивостями, що робить їх придатними для роботи з сирим м'ясом. Однак, вони вимагають акуратнішого догляду та регулярної обробки олією. Дерев'яні обробні дошки рекомендують міняти приблизно раз на 3-5 років, або за видимих ознак зносу і розшарування поверхні.

Скляні дошки

Як доглядати за дерев'яною обробною дошкою / Фото: Pinterest

Вони є найбільш гігієнічними, оскільки вони легко миються і не вбирають запахи або бактерії. Однак, вони можуть постраждати від ударів і відколів, тому їх слід міняти при пошкодженнях і тріщинах.

Як доглядати за обробною дошкою?

Крім матеріалу, частота заміни дошки залежить від її частоти використання. Якщо ви часто готуєте їжу і ріжете продукти, то дошку теж потрібно міняти частіше, щоб уникнути перенесення бактерій і зберегти гігієну на кухні.

Нарешті, завжди потрібно звертати увагу на стан обробної дошки. Якщо ви помічаєте глибокі подряпини, тріщини або сліди зносу на дошці, то терміново замініть її. Пошкоджена дошка може бути джерелом бактерій і буде небезпечною для вашого здоров'я.

Як мінімум, на кухні має бути дві дошки: одна для готових продуктів, а друга - для сирих. Промивання дощок окропом або спеціальними засобами для посуду допоможе видалити залишки їжі та бактерії. Щоб усунути запах з дошки і деякою мірою знезаразити, її можна протерти лимонним соком, оцтом і содою. Після миття рекомендується добре її просушити, щоб бактерії не розмножувалися. Обробка дерев'яної обробної дошки мінеральною олією допомагає захистити її від вбирання запахів і бактерій, а також зберегти її в хорошому стані. Мінеральне масло створює захисний шар на поверхні дошки, запобігаючи проникненню вологи та бактерій. Обробляти дошку рекомендується раз на місяць або в міру необхідності.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин