ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Великий піст 2024: основні правила, календар харчування по днях

Суспільство 18:38 - 26 березня 2024

Як правильно дотримуватися Великого посту, що можна і що не можна їсти протягом чотирьох тижнів

Великий піст 2024: основні правила, календар харчування по днях

Що можна і що не можна їсти у Великий піст 2024 / Фото: Getty Images

Великий піст - важливий, шанований і суворий у християн. Це період обмеження себе в їжі, веселощах, приділяється більше часу молитвам і роздумам. Починається він у Прощену неділю і триває протягом семи тижнів до Великодня - цьогоріч із 18 березня до 4 травня. Які продукти заборонені у Великий піст, а які слід включити до щоденного раціону? Розповідаємо про харчування в період посту.

Що символізує піст?

Великий піст - найдовший і найсуворіший і триває він 48 днів. У цей період вшановують сорокаденне перебування Ісуса Христа в пустелі. Це Свята Чотиридесятниця. І ще один тиждень - Страсний.

Кожен тиждень присвячений події або святому: Торжество Православ'я, Григорія Палами, Хрестопоклонний, Іоанна Ліствичника, Марії Єгипетської, Вхід Господній в Єрусалим.

За кожним тижнем закріплено свій зміст, найсуворіші дні - перший і сьомий. У ці дні всі обмеження суворіші і багато вірян відмовляються від їжі повністю і проводять час у молитвах.

Великий піст не потрібно сприймати як тортури або покарання. Це підготовка до світлого свята Великодня і духовне очищення від гріховних дій і думок.

Основні правила харчування під час Великого посту

Як правильно харчуватися під час Великого посту / Фото: Getty Images

У перший тиждень посту Церква радить дотримуватися особливо суворих правил, а в перший день (Чистий понеділок) і зовсім відмовитися від їжі та пити тільки воду. Аналогічні обмеження діють і на період Страсної седмиці: в усі дні цього тижня дозволено суходіяння, а в п'ятницю не можна їсти до урочистого виносу "плащаниці" під час вечірні.

На Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) і у Вербну неділю (28 квітня) дозволено вживати в їжу страви з риби, а в Лазареву суботу (перед Вербною неділею) можна їсти ікру. Усі суворі правила харчування у Великий піст - із монастирського статуту. Вірянам необов'язково суворо їх дотримуватися. Вони можуть узгодити свій раціон харчування зі священиком і лікарями, виходячи з віку, стану здоров'я і життєвих обставин.

Що заборонено їсти в піст?

У піст, у понеділок, середу і п'ятницю заборонено їсти термічно оброблені продукти, дозволено тільки сирі овочі та фрукти, горіхи і хліб (суходіяння).

У вівторок і четвер можна їсти страви, які приготували на вогні, але без додавання пісної олії (каші, супи). Також можна вживати гарячу їжу, але з додаванням олії у вихідні - суботу та неділю (крім Страсної суботи).

Під суворою забороною:

  • м'ясо і птиця;
  • м'ясні напівфабрикати та ковбасні вироби;
  • молоко і кисломолочні продукти, зокрема вершкове масло і сир;
  • яйця і всі продукти з їхнім вмістом;
  • вершкові соуси;
  • алкогольні напої (крім вина в окремі дні);
  • здоба і кондитерські вироби, зокрема ті, в яких є вершкове масло і яйця.

Що можна вживати в піст?

Продукти, які можна їсти в піст / Фото: Getty Images

У Великий піст можна їсти:

  • овочі;
  • фрукти та ягоди;
  • боби, сочевицю, сою, нут, квасолю і похідні (соєве молоко, нутові котлети та інше);
  • усі види злаків;
  • горіхи і сухофрукти;
  • гриби;
  • чорний хліб і хлібці;
  • усі види зелені, салати, броколі, спаржу;
  • мед;
  • хлібобулочні вироби, у складі яких немає яєць і вершкового масла;
  • рослинна олія (у дні, коли вона дозволена).

Рослинна олія

Це не заборонений продукт і його можна використовувати в піст, за винятком деяких днів, коли рекомендовано від нього відмовитися, включно з першим і останнім тижнями посту. Ченцям і священнослужителям дозволено вживати в їжу рослинну олію тільки у вихідні, а також 18 квітня (на честь стояння Марії Єгипетської). Миряни можуть готувати страви на рослинній олії без обмежень.

Риба

Ті, хто дотримуються пісних правил, можуть дозволити собі страви з риби на Благовіщення та у Вербну Неділю. У Лазареву суботу, яка передує Вербній неділі, дозволяється їсти ікру, але сама риба під забороною.

Сухоїдіння

Це один із суворих ступенів посту: вживання рослинної їжі без олії в сирому вигляді. Дозволені до вживання: хліб, вода, сіль, сирі або квашені овочі, зелень, мед, термічно оброблена їжа рослинного походження без смакових приправ і солодощів.

Меню на кожен день

Меню в період Великого посту / Фото: Pinterest

Для тих, хто має намір суворо дотримуватися посту, існує встановлена церковним статутом таблиця.

День тижня / тиждень1 тиждень2 тиждень3 тиждень4 тиждень
Понеділокводасирі продукти та страви з них, без оліїсирі продукти та страви з них, без оліїсирі продукти та страви з них, без олії
Вівторокхліб і водаварена їжа без оліїварена їжа без оліїварена їжа без олії
Середасирі продукти та страви з них, без оліїсирі продукти та страви з них, без оліїсирі продукти та страви з них, без оліїсирі продукти та страви з них, без олії
Четверсирі продукти та страви з них, без оліїварена їжа без оліїварена їжа без оліїварена їжа без олії
П'ятницяварена їжа без оліїсирі продукти та страви з них, без оліїсирі продукти та страви з них, без оліїсирі продукти та страви з них, без олії
Суботаварена їжа з рослинною олієюварена їжа з рослинною олією, виноварена їжа з рослинною олією, виноварена їжа з рослинною олією, вино
Неділяварена їжа з рослинною олієюварена їжа з рослинною олією, виноварена їжа з рослинною олією, виноварена їжа з рослинною олією, вино

Рецепти страв у Великий піст

Щоб правильно харчуватися під час посту, потрібно включати до свого раціону більше рослинного білка та їжу, що містить складні вуглеводи. Незважаючи на суворі обмеження, страви можуть бути смачними та різноманітними.

Картопля з помідорами

Картопля з помідорами у Великий піст / Фото: Pinterest

Інгредієнти:

  • картопля - 1 кілограм;
  • помідори - 1 кілограм;
  • кмин, насіння - 5 грамів;
  • маслини - 50 грамів;
  • зубчики часнику - 5 штук;
  • майонез (пісний) - 60 мілілітрів;
  • вода - 200 мілілітрів;
  • сіль, перець - за смаком;
  • зелень - за смаком.

Приготування:

  1. Очистіть помідори від шкірки, обваріть їх окропом, поріжте на чотири частини. Картоплю очистіть, з одного боку зробіть часті поздовжні надрізи. Насіння кмину треба потовкти.
  2. На деко спочатку викладіть помідори, потім картоплю, посоліть, поперчіть, додайте кмин і залийте водою.
  3. Поставте запікатися в розігріту до 200 градусів духовку на 40 хвилин.
  4. Зубчики часнику треба буде потовкти, змішати з майонезом і змастити картоплю. Маслини наріжте кільцями, посипте на картоплю, залиште запікатися ще 15 хвилин.

Суп із квасолі

Суп із квасолі у Великий піст / Фото: Pinterest

Інгредієнти:

  • квасоля біла - 100 грамів;
  • картопля - 300 грамів;
  • вода - 2 літри;
  • томатна паста - 1 столова ложка;
  • морква - 1 штука;
  • ріпчаста цибуля - 1 головка;
  • часник - 2 зубчики;
  • петрушка - 2 гілочки;
  • рослинна олія - 40 мілілітрів;
  • лавровий лист - 1 штука;
  • сіль - за смаком;
  • мелений чорний перець - за смаком.

Приготування:

  1. Залийте квасолю холодною водою і залиште на ніч.
  2. Злийте воду з квасолі, висипте її в каструлю, залийте двома літрами води і варіть до готовності. На це може піти від 30 хвилин до півтори години залежно від сорту.
  3. Наріжте картоплю невеликими кубиками і додайте її до квасолі, туди ж киньте лавровий лист і варіть 15-20 хвилин.
  4. Наріжте цибулю та моркву дрібним кубиком.
  5. На сковороді розігрійте олію, обсмажте спочатку цибулю до прозорості.
  6. Додайте в пательню моркву й обсмажте, помішуючи, 5-7 хвилин.
  7. Додайте в сковорідку томатну пасту, перемішайте і смажте ще 2-3 хвилини.
  8. Додайте овочеву засмажку до квасолі з картоплею і варіть ще 3-5 хвилин.
  9. Подрібніть петрушку, додайте її в готовий суп. Посоліть і поперчіть за смаком.
  10. Додайте роздавлений через прес часник. Накрийте суп кришкою і дайте йому настоятися 5-10 хвилин.

Молоко з мигдалю

Молоко з мигдалю / Фото: Pinterest

Інгредієнти:

  • мигдаль - 200 грамів;
  • вода - 1 літр;
  • мед - 1 столова ложка;
  • мелена кориця - за смаком.

Приготування:

  1. Сушений мигдаль ретельно промийте і замочіть на 6-8 годин у 400 мілілітрах питної води кімнатної температури.
  2. Після закінчення замочування злийте воду і залийте трьома склянками свіжої питної води.
  3. Мигдаль і воду завантажте в блендер, їх потрібно перемолоти до однорідної маси (перемелюйте не менше 2-х хвилин).
  4. Рідину процідіть через синтетичний мішок для проціджування або дрібне сито.
  5. Макуху гарненько відіжміть і повторіть процедуру перемелювання з додаванням невеликої кількості води. Потім знову процідіть, відіжміть і вилийте в першу порцію молока.
  6. Оскільки мигдальне молоко має прісний смак, його можна подавати з медом і корицею, а також на його основі робити молочні коктейлі.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин