Чи варто мити м'ясо перед приготуванням
Чи необхідно це насправді

Чи варто мити м'ясо перед приготуванням / Фото: Pixabay
Після того, як ви вибрали стейк, незалежно від того, чи будете ви готувати його на плиті, в духовці, на грилі або у фритюрниці, перед вами постає ряд питань, які потрібно вирішити до того, як м'ясо потрапить у вогонь. Маринувати чи не маринувати? Суміш приправ чи просто сіль і перець?
Це також той момент в рецепті, коли ви можете вдаватися в питання: "Чи потрібно мити стейк?". Мередіт Каротерс, спеціалістка з безпеки харчових продуктів Служби безпеки та інспекції харчових продуктів Міністерства сільського господарства США у Вашингтоні, розповіла, що варто робити.
Чи потрібно мити стейк перед приготуванням?
Як і у випадку з індичкою, куркою чи будь-яким іншим сирим м'ясом, споліскувати чи мити стейк не обов'язково, та й Міністерство сільського господарства США не рекомендує цього робити. Так, навіть якщо це робили ваші батьки, бабусі та дідусі.
Миття стейка збільшує ризик перехресного забруднення, оскільки бактерії, що містяться в м'ясному соку, можуть потрапити на інші продукти, посуд і поверхні, що може призвести до харчових захворювань.
Перехресне забруднення - це перенесення шкідливих бактерій на їжу з інших продуктів, обробних дощок і посуду, що відбувається при неправильному поводженні з ними, - каже Каротерс. - Це особливо актуально при роботі з сирим м'ясом, птицею, яйцями та морепродуктами, тому тримайте ці продукти та їхні соки подалі від вже приготованих або готових до вживання страв і свіжих продуктів.
У минулому миття м'яса та птиці могло бути виправданим через потенційний ризик перехресного зараження, коли більше американців забивали власних тварин, або коли існували менш суворі перевірки безпеки харчових продуктів для виробників. Після введення в дію Закону про інспекцію м'яса 1906 року, м'ясо та м'ясні продукти повинні були забиватися та перероблятися відповідно до певних регламентованих та санітарних умов.
Сучасна система безпеки харчових продуктів не вимагає миття тваринного білка, підтверджує сайт USDA. М'ясо та птиця очищаються під час переробки, тому подальше миття не потрібне. Приготування стейка до безпечної для харчових продуктів температури вбиває мікроби на м'ясі, тому миття є ризикованим і не є необхідним для безпеки.
Якщо ви все ж таки відчуваєте необхідність мити стейк перед приготуванням, дуже важливо повністю очистити і продезінфікувати раковину і робочу поверхню, щоб запобігти харчовим захворюванням, пояснює Каротерс.
Щоб очистити раковину та стільницю:
- Використовуйте одноразовий паперовий рушник для миття кожної поверхні теплою мильною водою.
- Висушіть на повітрі або витріть новими паперовими рушниками.
- Обприскайте всі поверхні промисловим або домашнім дезінфікуючим засобом. Залиште засіб принаймні на 1 хвилину, перш ніж витирати паперовими рушниками.
Якщо ви використовуєте комерційні дезінфікуючі засоби, переконайтеся, що вони дозволені для використання на ваших поверхнях, і повністю дотримуйтесь інструкцій виробника на етикетці. Деякі комерційні дезінфікуючі засоби можуть вимагати промивання поверхонь чистою водою після використання.
Як підготувати стейк перед приготуванням
Щоб підвищити безпеку харчових продуктів і отримати найсоковитіший і найароматніший результат, пропустіть ополіскування. Замість цього:
- Дістаньте стейки з холодильника, намагаючись не залишати м'ясо при кімнатній температурі більше ніж на 2 години.
- Дістаньте стейки з упаковки, а потім просушіть їх одноразовим паперовим рушником (сухий стейк гарно підрум'яниться. Ззовні він обсмажиться або карамелізується, утворюючи апетитну скоринку).
- Готуйте за бажанням, дотримуючись інструкцій вашого улюбленого рецепта.
- Для перевірки готовності використовуйте термометр для м'яса.
- Після приготування дайте стейкам відпочити щонайменше 3 хвилини, перш ніж нарізати і подавати до столу.
Нещодавно ми розповідали, як зберігати гриби свіжими.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!