Ви робили це неправильно: як і навіщо мити виноград
Вас відштовхує біла плівка на шкірці? Ми розповімо про те, як її зняти, щоб ваш виноград був свіжим і здоровим

Як і навіщо мити виноград / Фото: Pixabay
Виноград - один з найкращих фруктів, який можна тримати під рукою для перекусу або використання в рецептах. Але перед тим, як взяти жменю і покласти до рота або в рецепт, важливо переконатися, що він чистий.
Чому варто мити виноград
Як і з будь-яким іншим продуктом, який ви їсте або розрізаєте через шкірку, виноград варто мити, щоб очистити його від садового сміття, пестицидів, хімікатів або хвороботворних мікроорганізмів, які можуть бути присутніми на поверхні. Миття винограду також покращує його зовнішній вигляд. Багато сортів винограду утворюють так званий "наліт", який, по суті, діє як природний консервант для плодів.
Ця тонка, біла, воскоподібна речовина допомагає захистити ніжну шкірку плодів і зберігає їх свіжими трохи довше, ніж якби вони були без нальоту. Хоча воно технічно безпечне для вживання, воно може мати гіркий присмак або давати відчуття крейди в роті, тому ми рекомендуємо його змивати.
Коли мити виноград
Хоча може виникнути спокуса почистити все гроно, щойно ви повернулися додому з супермаркету (або зайшли в дім після збору домашнього винограду), найкраще мити виноград безпосередньо перед вживанням, щоб зберегти його свіжим якомога довше.
Наліт допомагає максимізувати тривалість життя винограду, тому ви захочете дозволити йому залишатися на винограді якомога довше. Крім того, будь-яка зайва волога може прискорити псування.
Як мити виноград, щоб забезпечити його чистоту
Перший важливий крок у процесі миття винограду - це той, який легко пропустити: Миття рук.
Після цього мити виноград досить легко.
Крок 1: Зірвіть виноград, який ви плануєте використовувати, зі стебел і відкиньте на друшляк.
Крок 2: Помістіть виноград під прохолодну проточну воду, а потім пальцями обережно перемішайте виноград.
Крок 3: Якщо ви помітили, що наліт все ще тримається, і хочете його зняти, у вас є два варіанти: просто використовуйте пальці, щоб відтерти цвітіння або наповніть велику миску водою так, щоб вона покривала виноград, а потім додайте 2 столові ложки харчової соди. Покладіть виноград у миску і пальцями ретельно перемішайте та почистьте шкірку. Перекладіть виноград на друшляк і промийте під прохолодною проточною водою.
Крок 4: За допомогою паперових рушників або чистого кухонного рушника акуратно обсушити чистий виноград.
Як зберігати виноград
Перед миттям зберігайте виноград в оригінальному пакуванні або контейнері для зберігання продуктів у морозильній камері вашого холодильника. Якщо ж у вас немає ні того, ні іншого, покладіть виноград на паперовий рушник, покладений на дно шухляди або покладіть його в добре вентильований контейнер, вистелений паперовим рушником.
Незалежно від того, в якій посудині ви зберігаєте виноград, пам'ятайте про ці поради:
- Намагайтеся тримати виноград подалі від тонкошкірих фруктів, подалі від ароматних сусідів по холодильнику, оскільки вони можуть вбирати запахи.
- Зберігайте при температурі від -1 до 0 градусів за Цельсієм і вологості від 90 до 95 відсотків, якщо це можливо.
- Не зривайте їх з грона.
За таких умов виноград може зберігатися до 3 тижнів. Перед тим, як ви будете готові насолоджуватися виноградом, скористайтеся нашими порадами про те, як мити виноград, а потім приступайте до роботи.
Нещодавно ми розповідали, як зберігати гриби.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!