3 найкращих олії для смаження
Вони підходять найкраще

Найкращі олії для смаження / Фото: Pixabay
Не знаєте, на якій олії смажити? Поставте сковорідку, вимкніть конфорку і читайте далі. Смаження на правильній олії має важливе значення для вашого здоров'я, безпеки, приготування їжі, а також для загального смаку і текстури їжі.
Олії для смаження відрізняються від інших олій температурою задимлення. Точка задимлення - це температура, при якій олія починає диміти, згодом згорає і потенційно стає канцерогенною, каже Крістіна Топам, шеф-кухар і власниця Spread Kitchen в Сономі. Вам потрібно використовувати олію з високою температурою димлення, оскільки це дозволить вам смажити досить довго, щоб приготувати інгредієнти без зміни кольору олії або її підгоряння.
Вам також потрібно переконатися, що олія свіжа, а не прогіркла. Тому що так вона може втратити свій термін придатності, особливо якщо її неправильно зберігати.
Занадто багато людей не перевіряють свою олію. Олива повинна пахнути свіжою та чистою. Якщо вона пахне крейдою, швидше за все, вона стара. Викиньте стару олію і замініть її однією з найкращих олій для смаження, зокрема, рапсовою, арахісовою, виноградною та іншими.
Найкращі олії для смаження
Використання неякісної олії може призвести до появи сторонніх присмаків і нестабільності, що може бути небезпечним, якщо залишати їжу на сильному вогні надовго. Це марна трата грошей - використовувати певні дорогі олії, такі як оливкова олія першого віджиму або олії з делікатними ароматами, такі як трюфельна олія, фісташкова або горіхова олія, в яких ці аромати практично втрачаються під впливом високої температури.
Прибережіть дорогоцінні олії для фінішної обробки, а для смаження використовуйте одні з зазначених нижче:
Ріпакова олія
Ріпакова олія є однією з найкращих олій для смаження практично будь-чого. Вона, як правило, доступна за ціною і продається у великих кількостях. Вона має високу температуру димлення, нейтральний смак і є економічно вигідною.
Незалежно від того, чи смажите ви у фритюрі, чи на вогні, ріпакова олія працює добре. Спробуйте приготувати хрусткі курячі котлети, пончики з желе або смажені зелені помідори на ріпаковій олії.
З точки зору харчування, ріпакова олія має погану репутацію, оскільки її пов'язують із запаленнями, але вона містить набагато менше насичених жирів, ніж більшість інших олій для приготування їжі або смаження.
Олія виноградних кісточок
Виноградна олія є улюбленим продуктом багатьох шеф-кухарів і домашніх кулінарів завдяки своєму нейтральному смаку і високій температурі димлення. Проте, як правило, вона набагато дорожча, ніж ріпакова, але може бути корисною для рідкісних домашніх смажень або невеликих партій чогось особливого, наприклад, сальси зі смаженими травами.
Віджата з виноградних кісточок (яких багато у виноробних країнах), виноградна олія містить багато вітаміну Е і вважається природним антиоксидантом, тому смаження на виноградній олії також може мати певні поживні переваги.
Арахісова олія
Арахісова олія - популярний вибір для смаження завдяки своїй надзвичайно високій температурі димлення і злегка горіховому аромату, який вона може надати, коли олія нагрівається. Арахісову олію рідко використовують у ресторанах через алергію та перехресне забруднення, але вона може стати чудовим засобом для смаження вдома.
Мережа бургерних Five Guys також відома тим, що смажить картоплю на 100-відсотковій рафінованій арахісовій олії, яка не піниться, коли нарізані бульби потрапляють у гарячу олію - гарна порада для тих, хто готує картоплю фрі в домашніх умовах. Арахісова олія також має високий вміст вітаміну Е, а також мононенасичених і поліненасичених жирів, що означає, що в розумних дозах вона потенційно корисна для серця.
Нещодавно ми розповідали, як позбутися запаху часнику після готування.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!