ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Чи має мед термін придатності?

Суспільство 20:55 - 18 квітня 2024

Чи варто хвилюватися через згущений мед

Чи має мед термін придатності?

Чи має мед термін придатності / Фото: Pixabay

З усіма солодкими та солоними кулінарними варіантами використання меду, у вас не виникне труднощів з тим, щоб швидко закінчити баночку чи пляшечку меду. Проте, ці ємності можуть бути великими, і, попри те, що наші батьки та вчителі казали нам, що "мед ніколи не псується", на них часто стоїть штамп з терміном придатності. Тож чи має мед термін придатності?

Як роблять мед?

Оскільки це було за тисячоліття до того, як з'явилися книги з історії чи інтернет, важко визначити точний час, коли мед вперше відкрили і почали вживати в їжу. Але можна з упевненістю сказати, що люди займалися бджільництвом щонайменше з 7000 року до нашої ери.

Ви, напевно, знаєте, як ви любите його вживати і де знайти в супермаркеті або на фермерському ринку, але коли ви востаннє замислювалися над тим, що таке мед? Дорослі медоносні бджоли роблять мед, збираючи нектар з квітучих рослин. Цей нектар приносять назад у вулик і передають робочим бджолам, які додають до нього фермент під назвою "інвертаза". Це допомагає бджолам розщепити його на глюкозу і фруктозу, пояснює Джей Вільямс, менеджер програми запилення на фермі Southall Farm & Inn у Франкліні.

Спочатку цей нектар має досить високий вміст води - від 70% до 80%. Але коли колонія бджіл махає крилами, він зневоднюється до менш ніж 18% води. Потім бджоли запечатують комірку восковим ковпачком, щоб зберегти його для подальшого використання.

Чи є у меду термін придатності?

Так, на етикетках меду в супермаркетах часто вказують термін придатності або термін зберігання, який залежить від того, коли, на думку виробника, мед збереже свій оптимальний рівень свіжості та смаку. Але є три якості, які роблять мед стійким до псування:

  • Рівень гідратації. Оскільки мед складається менш ніж на 18% з води, він є дуже несприятливим середовищем для бактерій і плісняви.
  • Консистенція. Густа, в'язка текстура відмінно справляється з функцією "броні" проти проникнення кисню, який необхідний будь-яким бактеріям, щоб вижити.
  • Кислотність. Мед має рН від 3,2 до 4,5, що робить його досить кислим; ще один фактор, який перешкоджає росту мікробів.

Якщо мед зберігається належним чином у контейнері або комірці, покритій бджолиним воском, він ніколи не зіпсується, підтверджує Вільямс. Насправді, додає він, якби ви захотіли, "ви все ще можете їсти мед із Стародавнього Єгипту!".

Хоча він залишатиметься безпечним для споживання протягом тривалого часу, для найкращої якості USDA рекомендує вживати мед протягом 12 місяців після збору врожаю. За словами Вільямса, після 5 років мед починає здаватися "прісним" і помітно втрачає частину свого аромату та смаку.

Що стосується кристалізації (також відомої як грануляція), яка поширюється по всьому меду, змушуючи його тверднути, то це абсолютно нормально і природно, погоджуються Вільямс і Національна рада з меду.

Це можна легко виправити, помістивши банку в миску з теплою водою, щоб повернути її до рідкого стану, радить Вільямс. Намагайтеся не піддаватися спокусі скористатися мікрохвильовою піччю, щоб пришвидшити процес, оскільки "це вб'є всі корисні ферменти, які роблять сирий мед таким корисним".

Як зберігати мед, щоб він залишався максимально свіжим

Вільямс рекомендує купувати сирий мед на місцевому ринку, оскільки доведено, що це потенційно знижує ризик виникнення сезонної алергії. Шукайте сирий, непідігрітий і необроблений мед і запитуйте, де він був виготовлений (або шукайте цю інформацію на етикетці).

Після того, як ви придбали основний продукт, зберігайте його саме там: комора або будь-яка шафа, яка не піддається сильному нагріванню, коливанням температури, впливу світла або вологи. Ідеальною є кімнатна температура.

Герметично закрита скляна банка - ідеальна посудина, каже Вільямс. Якщо ви купуєте мед у пластиковому контейнері, доцільно перекласти його в банку. Весь мед природно прагне кристалізуватися, оскільки зв'язки між фруктозою і глюкозою з часом руйнуються. Щоб продовжити час перебування меду в рідкому стані, потрібно зберігати його якомога далі від екстремальних температур. Ніколи не зберігайте мед при температурі вище 38 градусів, оскільки висока температура з часом почне надавати йому присмак горілого.

Нещодавно ми розповідали про 10 речей, які можна почистити лимонною кислотою.

Джерело: BHG

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин