Де можна купувати живу рибу та як вона повинна виглядати: поради Держпродспоживслужби
Гарантія безпечності харчових продуктів досягається сумлінним виконанням норм чинного законодавства

Де можна купувати живу рибу та як вона повинна виглядати
З огляду на те, що частина звернень громадян до Держпродспоживслужби стосується випадків, пов’язаних із придбанням живої риби, там нагадали споживачам та суб’єктам господарювання, що гарантія безпечності харчових продуктів досягається сумлінним виконанням норм чинного законодавства. Про це повідомляє пресслужба відомства.
Деталі
Зокрема там звертають увагу, що кожна партія живої риби має надходити у точки продажу з супровідними документами, а законними місцями для торгівлі живою рибою є:
- магазини, супермаркети тощо де за безпечність харчових продуктів відповідає адміністрація закладу;
- ринок або торговельний майданчик, де є державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується;
- ярмарки, дозволи на проведення яких надають органи місцевого самоврядування та мають забезпечувати дотримання вимог законів України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" і "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин".
Реалізуючи живу рибу, оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік.
Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.
Зябра також будуть надійним показником. Вони повинні мати яскраво-червоний або яскраво-рожевий колір. Якщо зябра забарвлені в сірий, жовтуватий, чорний або темно-червоний колір, то це ознака неякісного товару.
Запаху у свіжої риби майже немає. Морська трохи пахне морем, а річкова — річкою.
Якщо бажаєте придбати рибу, що плаває в акваріумі супермаркету, то вибирайте рухливих, а не млявих екземплярів.
У будь-якому місці реалізації терміни та умови зберігання живої риби мають відповідати всім вимогам. Навесні та влітку реалізувати такий товар необхідно за 24 години, восени та взимку — за 48 годин.
Нагадаємо, що Держспоживслужба не допустила на український ринок 1,5 тонни лимонів і 1,3 тонни кабачків.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!