Як організувати харчування в умовах періодичної відсутності електроенергії
Держпродспоживслужба дала корисні поради

Фото: pexels.com
Фахівці Держпродспоживслужби підготували ряд порад, які допоможуть не допустити харчових отруєнь через споживання харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання.
Деталі
Зокрема, спеціалісти пропонують дотримуватись таких правил:
- не готуйте страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години);
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
- за відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин — у повній морозилці (24 годин — у напівпорожній морозилці);
- у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері — не вище -4 °С;
- не перевіряйте їжу на смак. Якщо маєте сумніви щодо її безпечності краще викиньте її відразу. Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;
- продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
- при зберіганні відокремлювати сиру їжу від готової;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
- використовуйте чисту або очищену воду — бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.
Раніше ми писали про те, в яких випадках електронні залізничні квитки потрібно роздруковувати.
Джерело:
ТГ-канал Захист прав споживачів
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!
Читайте також
Головне за сьогодні