ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

6 способів очистити пригорілу каструлю або сковорідку без агресивних хімікатів

Суспільство 10:46 - 02 грудня 2024

Обіцяємо, ваш посуд можна врятувати

6 способів очистити пригорілу каструлю або сковорідку без агресивних хімікатів

6 способів очистити пригорілу каструлю або сковорідку без агресивних хімікатів / Фото: Freepik

Приказка говорить, що каструля, за якою стежать, ніколи не закипить, але варто відійти на кілька хвилин, і досить часто каструля пригорає. Ми всі це робили, і хоча ваш соус, крем або овочі можуть бути зіпсовані, у нас є шість способів, як очистити і врятувати пригорілу каструлю або сковорідку. Тож, якщо один спосіб не впорався з пригорілим безладом, спробуйте інший. Якщо ви неуважний кухар, можете додати цю сторінку до закладок, щоб вона завжди була під рукою!

Що потрібно врахувати перед початком роботи

Найкращий спосіб залежить від типу посуду, який ви чистите - чавун, нержавіюча сталь, мідь, алюміній, а також від того, чи має внутрішня поверхня антипригарне покриття. На антипригарних поверхнях не можна використовувати абразивні чистячі засоби або губки. Якщо ви маєте справу з пригорілою їжею на чавунних каструлях і сковорідках, пам'ятайте, що їх не можна піддавати тривалому замочуванню.

Коли ви виявили пригорілу каструлю, видаліть з неї їжу і наповніть каструлю достатньою кількістю гарячої води, щоб покрити пригорілі поверхні (ні в якому разі не холодної, оскільки це може викликати шок і деформацію деяких металів), щоб почати процес очищення. Це триматиме каструлю доти, доки ви не будете готові її очистити.

Що вам знадобиться

  • Губка для чищення, скребок з полікарбонатного пластику або нейлонова щітка з м'якою щетиною
  • Мило для посуду
  • Харчова сода
  • Лимон
  • Таблетка для посудомийної машини
  • Оцет
  • Порошок лимонної кислоти
  • Алюмінієва фольга
  • Сіль

Інструкції

Харчова сода та лимон

  1. Поєднання м'якого абразиву харчової соди з кислотною силою лимонів добре працює на всіх типах сковорідок і залишає нержавіючу сталь та мідні каструлі блискучими.
  2. Використовуйте гарячу мильну воду, щоб змити якомога більше пригорілої їжі, і сполосніть каструлю.
  3. На дно вологої каструлі або сковорідки додайте приблизно чверть склянки харчової соди.
  4. Розріжте лимон навпіл і потріть ним каструлю. Буде шипіння, але ця реакція допоможе відчистити пригорілі шматочки.
  5. Добре промийте і повторіть процедуру з іншою половинкою лимона, якщо потрібно.

Таблетка для посудомийної машини

  1. Миючі засоби для посудомийних машин містять сильні жиророзчинники та поверхнево-активні речовини, які розпушують залишки їжі на поверхнях. Цей метод не слід використовувати на антипригарних поверхнях або чавунному посуді.
  2. Налийте достатньо води, щоб покрити пригорілу ділянку, і додайте таблетку миючого засобу для посудомийної машини.
  3. Поставте каструлю на плиту і нагрівайте на середньому або сильному вогні, поки вода не закипить. Кип'ятіть ще близько двох хвилин.
  4. Вимкніть плиту і дайте воді охолонути.
  5. Злийте воду і почистіть каструлю нейлоновою щіткою з м'якою щетиною або губкою. Добре промийте гарячою водою.

Харчова сода та оцет

  1. Нагрівання харчової соди та оцту (використовуйте яблучний сидр або дистильований білий оцет) на сковорідці розпушить і розріже пригорілі залишки на всіх типах каструль і сковорідок.
  2. Додайте достатню кількість води і оцту в рівних частинах, щоб покрити пригорілі поверхні сковорідки.
  3. Доведіть оцтовий розчин до кипіння на плиті.
  4. Обережно злийте гарячу рідину і посипте теплу сковорідку приблизно чвертю склянки соди і чвертю склянки оцту.
  5. Коли шипіння припиниться, використовуйте губку для чищення, скребок з полікарбонатного пластику або нейлонову щітку з м'якою щетиною, щоб зішкребти пригорілі залишки.
  6. Вимийте каструлю в гарячій мильній воді і добре прополощіть.

Порошок лимонної кислоти

  1. Це ще один спосіб замочування, тому не використовуйте його для чавунних сковорідок.
  2. Додайте в каструлю гарячої води, щоб покрити пригорілі поверхні.
  3. Додайте чверть склянки порошку лимонної кислоти.
  4. Зачекайте щонайменше годину, злийте розчин і почистіть каструлю за допомогою губки або щітки з м'якою щетиною.
  5. Вимийте каструлю в теплій мильній воді, сполосніть і висушіть.

Алюмінієва фольга і сіль

  1. Один з найкращих скребків для сковорідок - це кулька з алюмінієвої фольги. Спочатку вам потрібно буде використати один із засобів для чищення: харчову соду та оцет, таблетку для посудомийної машини або лимонну кислоту, щоб видалити основну частину пригорілої їжі. Але цей скребок і трохи кухонної солі чудово впораються з залишками пригорілої їжі. Не використовуйте його на чавунному посуді або посуді з антипригарним покриттям.
  2. З чистого аркуша алюмінієвої фольги зробіть кульку.
  3. Посипте дно вологої каструлі шаром кухонної солі.
  4. Потріть кулькою фольги і добре промийте каструлю.

Нещодавно ми розповідали про 6 речей, які потрібно прибрати перед приїздом гостей.

Джерело: Real Simple

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин