Додасть років до життя: чому треба вживати оливкову олію
Більше, ніж ви думаєте

Додасть років до життя: чому треба вживати оливкову олію / Фото: Pixabay
Незалежно від того, заправляєте ви суп чи салат, оливкова олія - це один з тих інгредієнтів, який робить все смачним. Вона також ідеально підходить для смаження, якщо ви використовуєте високоякісну оливкову олію.
Однак оливкова олія - це більше, ніж просто маринад, заправка або засіб для приготування їжі; вона багата життєво важливими поживними речовинами та сполуками. Насправді, якщо вживати її в помірних кількостях (порція становить приблизно одну столову ложку олії), оливкова олія є одним із наріжних інгредієнтів таких широко розрекламованих планів здорового харчування, як середземноморська дієта, і загалом вважається одним із найкращих продуктів для довголіття, які можна знайти.
Що саме може запропонувати оливкова олія, що робить її повноцінним суперпродуктом? Дієтологи виділяють найбільш помітні переваги оливкової олії для здоров'я, починаючи з її протизапальних властивостей і закінчуючи корисними для серця жирами, які вона містить.
Оливкова олія багата на антиоксиданти
Додавання оливкової олії в їжу - це смачний спосіб підживитися антиоксидантами. Оливкова олія містить потужні антиоксиданти, такі як флавоноїди, олеуропеїн та гідрокситирозол - загалом відомі як фенольні сполуки. Антиоксиданти є потужною частиною захисної системи організму, допомагаючи нейтралізувати вільні радикали і захищати клітини від пошкоджень. Вільні радикали - це молекули, які у великих кількостях можуть призвести до окислювального стресу, що є основним фактором розвитку хронічних захворювань, таких як рак і діабет 2 типу. Дотримання дієти, багатої на антиоксиданти, - це розумний спосіб захистити свій організм від впливу окислювального стресу.
Оливкова олія допомагає зменшити запалення
Оскільки фенольні сполуки оливкової олії борються з окислювальним стресом, вони також зменшують запалення - адже окислювальний стрес може спричинити значне запалення (і навпаки).
Основним жиром в оливковій олії є олеїнова кислота, яка пригнічує цитокіни (білки, що викликають запалення в організмі) і пригнічує шляхи стресу, які активують прозапальні сполуки. Ці протизапальні ефекти заслуговують на увагу для загального здоров'я, оскільки запалення пов'язане з багатьма хронічними захворюваннями, такими як діабет, хвороби серця та ожиріння.
Оливкова олія містить корисні жири, які знижують рівень холестерину в крові
Особливо, якщо вживати оливкову олію замість насичених жирів, вона може допомогти контролювати рівень холестерину в крові.
Просте додавання оливкової олії до свого раціону не обов'язково знизить рівень холестерину, але якщо ви вже споживаєте їжу з високим вмістом насичених жирних кислот, заміна ненасичених жирних кислот, що містяться в таких продуктах, як оливкова олія, є хорошим початком. Варто також зазначити, що контроль рівня холестерину через їжу виходить за рамки переходу на оливкову олію, оскільки такі продукти, як овочі та нежирний білок, мають не менший вплив.
Як би там не було, користь оливкової олії для зниження рівня холестерину є досить вражаючою. Ненасичені жири, що містяться в оливковій олії, можуть знижувати рівень холестерину ЛПНЩ (поганий холестерин), одночасно підвищуючи рівень холестерину ЛПВЩ (хороший холестерин). Останній очищає організм від вільного холестерину і виводить його з організму, таким чином знижуючи загальний рівень холестерину в крові. Це дуже важливо, оскільки високий рівень холестерину є основним фактором ризику серцевих захворювань, але заміна насичених жирів, які містяться в продуктах тваринного походження, на оливкову олію (і вживання інших корисних для серця продуктів) може допомогти знизити ризик.
Оливкова олія підтримує імунну функцію
Завдяки високому вмісту фенольних сполук оливкова олія є чудовим продуктом для підтримки сильної, здорової імунної системи. Фенольні сполуки підтримують вироблення білих кров'яних тілець, імунних клітин, які допомагають контролювати запалення в організмі. Ці клітини також відповідають за очищення та боротьбу з хвороботворними мікробами, підтримуючи ваше здоров'я на належному рівні. Крім того, оливкова олія є чудовим джерелом вітаміну Е, незамінної поживної речовини та антиоксиданту, який підтримує і покращує імунну функцію.
Нещодавно ми розповідали про 7 найкорисніших видів риб, які ви повинні їсти більше.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!