Обман на тарілці: які продукти в Україні підробляють найчастіше
10% продуктів, які ми вживаємо, є підробкою
Фото:Getty Images/Автор - Oleg Nikishin
На полицях супермаркетів можна зустріти підроблені продукти, які не відповідають складу товару або виготовлені з порушенням технологій. Держпродспоживслужба назвала основні продукти, які найчастіше підробляють в Україні.
Молочні продукти
Молоко та молочні продукти є лідерами серед продуктів, які найчастіше фальсифікують. Наявність жирів немолочного походження - найпоширеніше порушення при виробництві вершкового масла.
М'ясо та птиця
Часто замість яловичини людям продають дешевше м'ясо - курку або свинину. Найпростіше це зробити, якщо підмішати м'ясо в фарш, ковбаси, субпродукти і напівфабрикати. Також в деяких м'ясних виробах міститься багато пшеничного білка або сої.
Сир
Виробники сиру зазвичай видають дешевий сир за дорожчий. У фальшивому сирі замість молока використовується пальмова олія. У пармезан шахраї додають целюлозу.
Риба
Так як деякі покупці можуть "на око" відрізнити один вид риби від іншого (особливо в філе і у замороженому вигляді), продавці часто видають більш дешеву рибу за дорогу. Під виглядом окуня може продаватися пангасіус, а під виглядом тріски - минтай. Також виробники часто виготовляють риб'ячий фарш з відходів.
Відзначається, що на полицях магазину також можна зустріти несправжній мед, підроблену оливкову олію, шоколад з високим вмістом рослинного мала і підроблений алкоголь.
Раніше ми інформували, в Україні знизилися ціни на овочі та крупи.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!