Почався Різдвяний піст 2021-2022: календар та правила харчування

Суспільство 12:07 - 28 листопада 2021

Варто пам'ятати, що суть посту не лише в утриманні від їжі, але й в духовному очищенні

Різдвяний піст 2021-2022: календар та правила харчування

Правила та календар харчування на Різдвяний піст 2021/фото: Tim Boyle/Getty Images

Різдвяний піст найтриваліший у році й триває 40 днів. Цього року він розпочнеться 28 листопада й закінчиться 6 січня 2022 року. 

Утримання від їжі – це не головне під час посту. Його метою є духовне очищення та наближення до Бога. Під час різдвяного посту потрібно утримуватися від лихослів'я, інтиму, сварок, заздрощів та азартних ігор. Варто звертатися думками до Господа та прощати образи і борги.

Під час Різдвяного посту потрібно більше споживати рослинної їжі та відмовитися від їжі тваринного походження (м'ясо, молоко, яйця та похідні від них). Проте, лікарі не радять різко переходити на рослинну їжу й рекомендують робити це поступово. Наприклад, один тиждень відмовитися від м'яса, другий тиждень від молочних продуктів, а третій від риби. Також не варто дотримуватись суворого посту людям, які мають хронічні захворювання, особливо хвороби шлунково-кишкового тракту.

Фото: Unsplash

Календар харчування на Різдвяний піст 2021-2022

  • 28 листопада, неділя - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 29 листопада, понеділок - можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження без олії (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
  • 30 листопада, вівторок - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 1 грудня, середа - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
  • 2 грудня, четвер - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 3 грудня, п'ятниця - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
  • 4 грудня, субота - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 5 грудня, неділя - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 6 грудня, понеділок - можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження без олії (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
  • 7 грудня, вівторок - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 8 грудня, середа - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
  • 9 грудня, четвер - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 10 грудня, п'ятниця - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
  • 11 грудня, субота - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 12 грудня, неділя - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 13 грудня, понеділок - можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження без олії (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
  • 14 грудня, вівторок - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 15 грудня, середа - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
  • 16 грудня, четвер - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 17 грудня, п'ятниця - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
Фото: Unsplash
  • 18 грудня, субота - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 19 грудня, неділя - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 20 грудня, понеділок - можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження без олії (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
  • 21 грудня, вівторок - можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження й додавати до них олію (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
  • 22 грудня, середа - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
  • 23 грудня, четвер - можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження й додавати до них олію (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
  • 24 грудня, п'ятниця - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
  • 25 грудня, субота - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 26 грудня, неділя - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 27 грудня, понеділок - можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження без олії (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
  • 28 грудня, вівторок - можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження й додавати до них олію (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
  • 29 грудня, середа - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
  • 30 грудня, четвер - можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження й додавати до них олію (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
  • 31 грудня, п'ятниця - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
  • 1 січня, субота - можна їсти страви з риби та морепродуктів.
  • 2 січня, неділя - можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження й додавати до них олію (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
  • 3 січня, понеділок - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
  • 4 січня, вівторок - можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження без олії (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
  • 5 січня, середа - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
  • 6 січня, четвер - день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин