Батьківські методи: як навчитися заощаджувати на одязі та продуктах
Ці способи допоможуть зберегти чимало коштів

Правила заощадження від наших батьків/Фото: pexels
Сьогодні українцям варто бути готовим до будь-яких змін в економіці. Експерти попереджають нас про дуже складну зиму, а також про подорожчання продуктів.
Ми зібрали для вас дієві способи, якими користувалися наші батьки у "голодні часи". Вони допоможуть зекономити на одязі та їжі.
Покупки у приватних магазинах та на ринках
Якщо раніше ви не зверталися до фермерів чи приватників, зараз саме час змінити свою думку. Адже у приватних магазинах чи на ринку ціни можуть бути значно нижчими.
На початку 1990-х ця тактика була доволі популярною. Раз на тиждень фермер привозив м'ясо із села, жінка із передмістя сир, сметану та яйця. Або ж навіть сусіди продавали продукти зі своїх городів.
Продукти на запас
Зараз ця звичка відкликається у багатьох сім'ях. Таким чином можна пояснити навіть те, що під час прийому їжі дорослі люди завжди їдять хліб. "Голодні часи" виробили у батьків звичку закупляти продукти про запас.
Спробуйте записати, які продукти чи інші предмети вам необхідні на місяць. Із цим списком вирушайте в магазин відразу після того, як з'являться гроші. Такий метод допоможе завжди мати під рукою необхідні речі.
Універсальні рецепти
У час, коли продуктів було дуже мало, вигадували різноманітні рецепти. Навіть з двох чи трьох інгредієнтів могли зробити універсальну та дуже економну страву.
Наприклад, котлети з капусти, плов з сокири, суп збірний з овочів, битки з курячих сердець. Наші бабусі та мами могли приготувати з курки одразу 4 різних страви – бульйон, паштет, порційне м'ясо, м'ясо до салату.
Ще одна корисна порада – не викидайте продукти, які не повністю використали. Відразу приготуйте щось інше з них.
Засоби для миття з домашніх інгредієнтів
Наші батьки використовувати підручні засоби, щоб попрати одяг чи вивести пляму. Для цього ідеально підходили оцет, сода, суха гірчиця та господарське мило.
Ми також раніше ділилися порадами, як очистити сковороду народними способами.
Заготовки
На зиму завжди потрібно готувати консервації, адже вони можуть врятувати у будь-який момент. Закручувати у банки можна не тільки овочі, а й різні фрукти.
Наприклад, найбільш універсальними є рецепти соління огірків. Вони зможуть доповнити картопляне пюре чи гречку. А ось варенням можна буде насолодитися під час чаювання.
Ремонт одягу та взуття
Наші батьки вміли економити не тільки на продуктах. Матері фантазували із сукнями, які набридали, перешиваючи їх у стильні костюми чи інші фасони. Якщо такої можливості зараз немає, можна віднести речі до швеї. Це допоможе зекономити чимало грошей.
Також це стосується взуття. Покупка нової пари чобіт була справжньою подією, тому їх дуже цінували. Взуття мили, натирали воском від промокання, акуратно сушили та укладали в коробки з газетами та картоном до наступного сезону. Якщо ж відлетіла підошва, чобіт відносили у майстерню.
Раніше ми писали, як правильно зберігати продукти під час відключень світла без шкоди для здоров’я. У ЦГЗ заявили, що охолоджені або заморожені продукти харчування можуть бути небезпечними для вживання у разі відсутності електроенергії.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!