Інтер'єр кухні: 8 правил та 6 варіантів планування приміщення
Розповідаємо, як організувати простір на кухні з огляду на базові правила. Також підібрали 6 основних варіантів планування приміщення кухні

Як організувати робочий простір на кухні та заощадити місце / Фото: Getty Images
На кухні ми проводимо більшу частину свого життя - там ми готуємо, їмо, прибираємо після приготування, наводимо гостей на чаювання або душевно розмовляємо ночами. Тому починаючи ремонт кухні та плануючи інтер'єр, потрібно враховувати всі правила, плюси та мінуси для створення комфортного та ергономічного простору.
Основні правила грамотного планування
1. З дизайн-проектом кухні необхідно розібратися до початку ремонту. Коли ви вже точно знатимете, де розташовуватиметься плита, мийна раковина, холодильник і всі комунікації, що підводять, будуть змонтовані в потрібному місці. До них відносяться проведення газу, проведення для витяжки, труби для зливу, розетки.

2. Основа грамотного планування кухні – правило трикутника. Зону активності на кухні формують три основні елементи: холодильник, плита та мийка. Якщо господині нічого не заважає пересуватися між ними, то вона заощаджує сили та час. Важливо, щоб робочі точки знаходилися поряд одна з одною на відстані не більше 180 сантиметрів. Таким чином кухонний сценарій вийде найбільш злагодженим: спочатку ви дістаєте продукти з холодильника, потім несете їх до миття, щоб помити, а потім вже інгредієнти ріжуться/змішуються і вирушають на плиту.

3. Правильне розташування плити та миття. Раковина повинна розташовуватись у межах 2,5 метра від стояка водопроводу. Інакше це погіршить тиск води. Тим більше, що поруч із нею прийнято ставити посудомийну машину. Плита повинна знаходитися на відстані 40-180 сантиметрів від миття і ближче до вентиляційного отвору та газопроводу, якщо він є. Якщо кухня невелика, то між раковиною та плитою має бути робоча поверхня щонайменше 60 сантиметрів шириною. По інший бік плити має бути вільний проміжок шириною не менше 40 сантиметрів – це потрібно з техніки безпеки.

4. Мінімальна ширина проходів на кухні має становити близько 120 сантиметрів. Так домочадці зможуть переміщатися, не заважаючи готувати кулінару, діставати продукти з шафок і холодильника, завантажувати посудомийку. Якщо кухня оснащена виходом на веранду або терасу, наприклад, у заміському будинку, то рекомендується залишати ширші проходи - до 180 сантиметрів. Таке правило застосовується, коли кухня розташована в прохідній кімнаті.

5. Холодильник рекомендується розміщувати ближче до миття, ніж до плити. Також його можна вбудовувати в блок поруч із духовкою та мікрохвильовою піччю. При сильній нестачі місця холодильник можна просто винести за межі кухні, наприклад, у вітальню чи коридор.

6. При плануванні кухні варто враховувати, що виступи завжди можна обійти неглибокими шафами, а ніші пристосувати для зберігання речей. При необхідності можна трохи зрушити дверні отвори, або розширити/звузити їх. До речі, двері також можна зняти, переставити або замінити розкладною/розсувною конструкцією.

7. Компактна техніка заощаджує дороге місце на кухні. Усі правила планування спрямовані на те, щоб у ньому було зручно пересуватися та готувати. Плита має бути шириною 50 сантиметрів, посудомийна машина – вузька (45 сантиметрів), а холодильник – витягнутий у висоту.

8. Обідня зона теж має бути зручною. При виділенні площі для обіднього столу та стільців слід врахувати, що відстань від стіни до краю столу має становити щонайменше 80 сантиметрів. Стандартна глибина випорожнень становить 40-45 сантиметрів, а його ширина зазвичай перевищує 50 сантиметрів. Для зручного розташування досить буде ширина посадкового місця близько 60-65 см.

Варіанти планування кухні: переваги та недоліки
Існує 6 типів планувань кухні:

- лінійна;
- кутова;
- паралельна;
- П-подібна;
- острівна;
- півострівна.
Наразі докладно розглянемо кожну з них.
1. Лінійна (однорядна)

Такий тип планувань застосовується на невеликих площах, у вузьких кухнях чи квартирах-студіях. Ідеально коли плиту та холодильник встановлюють з різних боків від миття. Однак, якщо довжина робочої поверхні такої кухні більше 3,5 метрів, то ергономічною таке планування назвати важко.
Плюси: Лінійне планування найкомпактніше, універсальне і, до того ж, просте в проектуванні хоча б через відсутність кутів – а тому й коштує така кухня дешевше.
Мінуси: Такий варіант планування найнезручніший, оскільки порушує правило "робочого трикутника".
Підходить для: дуже маленьких та вузьких кухонь (шириною до 2 метрів), прохідних кухонь, кухонь-студій та кухонь-передпокоїв. Також лінійне планування підійде тим, хто рідко та мало готує.
Поради щодо планування лінійної кухні:
- Щоб зменшити незручність прямої кухні, постарайтеся спланувати її так, щоб мийка опинилася в центрі між плитою та холодильником.
- Щоб збільшити кількість місць зберігання, розтягніть лінійний гарнітур до стелі.
- Часто пряму кухню можна перетворити на кутову, поєднавши гарнітур з підвіконням і влаштувавши в ньому мийку або робочу поверхню.
2. Кутова (Г-подібна)

Така кухня чудово розташовується як у великих, так і маленьких приміщеннях. Вона дозволить найбільш раціонально використовувати простір. Меблі і техніку зазвичай мають уздовж однієї зі стін. Ідеально, якщо плита та холодильник встановлюються з різних боків від миття. Однак, якщо довжина робочої поверхні такої кухні більше 3,5 метра, то ергономічною таке планування важко назвати.
Плюси: Універсальний варіант для будь-якої кухні та водночас місткий за рахунок задіяного кута. Кутова кухня дозволяє поставити в центрі приміщення обідній стіл.
Мінуси: Г-подібний гарнітур відносно важко і незручно проектувати, тому що кутовий модуль вимагає оснащення додатковою фурнітурою - каруселлю, висувним кошиком або етажеркою. Якщо залишити кут без додаткового оснащення, то скористатися ним буде незручно.
Підходить для: прямокутних кухонь, невеликих та середніх приміщень.
Поради щодо планування кутової кухні:
- У кут зручно вбудовувати мийку чи плиту, якщо зробити кут не прямим, а скошеним.
- Скошеною можна зробити одну з боковин гарнітуру. Наприклад, ту, що розташована біля входу – так входити до кухні стане комфортніше.
3. Паралельна (дворядна)

Розміщення кухонних меблів двома паралельними рядами зручно, якщо приміщення має форму витягнутого прямокутника і використовується лише для приготування їжі. Нерідко так роблять господарі перепланованої квартири, де кухня поєднана з частиною коридору. Одна сторона використовується як робоча поверхня, а вздовж другої розташовують холодильник і шафи для посуду.
Плюси: Зручно створити "робочий трикутник" та ефективно задіяти дві стіни вузького/витягнутого приміщення.
Мінуси: Такий варіант планування зручний лише у разі не дуже широкого і не дуже вузького проходу – завширшки 120-150 сантиметрів. Другий недолік – найменша безпека в порівнянні з іншими типами планувань, особливо якщо кухня прохідна. А ще дворядний гарнітур може створити відчуття тісноти.
Підходить для: Витягнутих та вузьких кухонь (шириною від 2,2 метрів), прохідних приміщень та утилітарних кухонь, у яких немає столової зони.
Поради щодо планування дворядних кухонь:
- Найзручніше, а головне безпечніше спланувати кухню, щоб миття та плита розташовувалися в одному ряду, а холодильник – в іншому.
- Один із рядів практичніше робити коротше іншого, щоб викроїти місце для обіднього столу.
- У квадратній кухні дворядне планування теж можливе, у такому разі обідній стіл розміщують у центрі.
4. П-подібна

Розташування меблів по периметру стін буде зручніше при великій площі приміщення, особливо коли в центрі комфортно розмістити обідній стіл і стільці. У результаті виходить кухня-їдальня, де зручно готувати і приємно зібратися за вечерею всією родиною.
Плюси: Це найзручніший варіант планування, коли все необхідне знаходиться буквально під рукою кулінара. За рахунок залучення трьох стін та кутів П-подібна кухня дуже містка.
Мінуси: П-подібний гарнітур громіздкий і найчастіше вимагає великої площі.
Підходить для: Квадратних приміщень (шириною від 2,2 метра) та кухонь чисто утилітарного призначення, а також для кухонь, у яких готують часто та багато.
Поради щодо планування П-подібних кухонь:
- П-подібне планування можливе навіть на маленькій кухні в хрущовці, досить просто задіяти підвіконня.
- Плануючи П-подібний гарнітур, майте на увазі, що прохід менше 100 см і більше 180 см зробить простір незручним.
- Щоб візуально полегшити інтер'єр П-подібної кухні, залиште одну або дві стіни без шаф.
5. Острівна

Такий варіант підійде лише для кухні 16 кв. У такому порядку можна облаштувати будь-яке з перерахованих вище планувань, доповнивши її островом. Це робоча зона або обідній стіл у центрі кімнати.
Плюси: Острів робить кухню будь-якого планування зручнішим та функціональнішим. Також острів може зручно розділити простір, наприклад на вітальню та кухонну або робочу та столову зону.
Мінуси: Навіть маленький острівець можливий лише на великій кухні площею від 18 кв.
Підходить для: Просторих кухонь та кухонь, об'єднаних з вітальнею/їдальнею.
Поради щодо планування острівних кухонь:
- Форма острова має відповідати формі приміщення.
- Важливо, щоб навколо столу-острова були проходи завширшки щонайменше 1 метра.
- Добре, якщо мийка буде розташована навпроти острова або в самому острові.
- Вбудувати в острів варильну поверхню простіше, ніж миття.
6. Півострівна

До цього типу планування відносять такі конструкції, де робоча поверхня примикає до стіни. Зазвичай, такий тип кухні вибирають, коли площі приміщення недостатньо для розміщення ізольованого острова. Таке рішення надає додаткові можливості для приготування їжі та одночасно утворює досить комфортну обідню зону. Підійде практично для будь-якого інтер'єрного стилю.
Плюси: Такий вид кухні зробить її зручнішою та функціональнішою, розділяючи простір на зони. Але на відміну від острова він більш компактний (через ті, що впираються в стіну/меблі одного з торців).
Мінуси: Все ж таки забирає чимало вільного простору.
Підходить для: середніх та великих кухонь, кухонь-студій та кухонь, об'єднаних з вітальнею/їдальнею.
Поради щодо планування півострівної кухні:
- З одного боку півострова зручно облаштовувати барну стійку або навіть зробити повноцінний обідній стіл.
- Корисні поради при плануванні маленької кухні
- Неглибокі шафи - "пенали" заввишки до стелі заощаджують місце.
- Фасади вибирають із прихованими ручками або взагалі без них (Push-to-Open).
- Розстібні двері замінюються дверцятами, що відкидаються, системою купе.
- Широко використовуються ящики, виїзні пристрої.
- Широке підвіконня вдало виконує функції робочої поверхні.
До речі, найзручніше малювати варіанти планувань гарнітура у спеціальних програмах. Наприклад, підійдуть прості та безкоштовні планувальники Planner5D, SketchUP Pro, BPlanner, Kitchenplanner або онлайн-конструктор ІКЕА.
Кожен варіант планування цікавий по-своєму. Головне при створенні інтер'єру – враховувати індивідуальні особливості приміщення та основні принципи ергономіки у побудові простору.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!