Як вибрати якісний чай: 10 пунктів, на які варто звернути увагу
Якщо ви любите пити не просто смачні, але й якісні чаї, потрібно знати як їх правильно вибирати. Про це ми і розповімо у цій статті

Вибираємо гарний чай: ці 10 ознак вкажуть на якість листя / Фото: Getty Images
Супермаркети зараз пропонують чай на будь-який смак. Класифікація цього напою, а точніше його листя, різноманітна: відрізняють за розміром листка, ступенем ферментації, форматом, упаковкою. Є ряд загальних правил, які допоможуть вибрати чай, щоб він був смачним та якісним.
Види чаю
Справжній чай роблять із листя єдиної рослини – чайного куща або камелії китайської. І тут виникає запитання: як із однієї сировини виходить так багато різних варіантів напою? Все залежить від того, яке листя використовується. Також чай ділиться на види в залежності від ступеня ферментації - окислення чайного листя під впливом температури, кисню, вологості, а також додаткової обробки.
- Чорний чай – сильно ферментований. Після заварювання має темний відтінок. Його зазвичай роблять із зрілого листя. Вибрати такий чай можуть ті, кому подобаються міцні та терпкі напої із насиченим смаком.
- Червоний чай (в Європі та США – black tea) ферментують довго: з листя видаляють вологу, зминають, обсмажують їх та залишають "бродити".
- Пуер – у Китаї його називають чорним чаєм, він піддається ще тривалішої ферментації. Залежно від сорту та технології вона може бути прискореною, листя рідко пропарюють. Він має максимально насичений смак із землистими та злегка маслянистими нотками.
- Зелений чай має легкий квітковий смак, світлий колір, як і інші слабоферментовані чаї, він часто більш ароматний. У такому разі листя (як правило, молоді) просто збирають, злегка обсмажують та сушать.
- Улун – щось середнє між червоним та зеленим чаєм, він може мати різний ступінь ферментації. Їй піддається лише частина поверхонь листя та його краю, завдяки чому листочки мають характерне строкате забарвлення. Для цього чаю найчастіше використовують зріле листя.
- Білий чай роблять із наймолодшого листя та нирок, його обробляють мінімально – найчастіше просто сушать пару днів. Він має найнатуральніший і дуже м'який смак і найсвітліший відтінок із усіх видів чаю.
- Жовтий чай – зустрічається досить рідко, його роблять з молодого листя та нирок, він дуже дорогий. Сировину швидко обсмажують, сушать, а потім томять при невеликій температурі, часто у спеціальних мішечках. В результаті листя і напій набувають характерного жовтого відтінку і характерних копчених ноток.
Як вибрати чай: на що звернути увагу

Існує кілька критеріїв визначення сухої заварки.
1. Колір
Він має відповідати типу чаю. Більшість чорних чаїв мають колір листя майже чорний. Коричнево-бурий, "іржавий" колір сухого чорного чаю – показник середньої якості. Для чорного чаю також неприпустимий сірий колір сухих начинок.
Зелений чай може мати різні відтінки, але виключно зеленого кольору. Якщо листя коричневе - це означає, що чай старий і неякісний, який неправильно зберігали. При виборі зеленого чаю важлива однорідність кольору. Якщо трапляється білувате або зовсім зелене листя, це означає, що суміш різних урожаїв. Купаж припустимо лише чаю одного й того ж року, але не різних років.
2. Однорідність
В ідеалі у гарному чаї всі чаїнки мають бути приблизно однієї величини, а розмір має відповідати міжнародному стандарту. У суху заварку середньої та поганої якості часто потрапляє багато пилу та дрібніших чаїнок.
Отже, чаї бувають розсипні, пресовані та екстраговані.
Розсипні ще називають байховими, вони найпоширеніші. Це маса окремих чаїнок, які розфасовані в закриту упаковку в різних кількостях залежно від прийнятих стандартів усередині країни-імпортера.
Пресований чай не менш відомий. Це брикети, які були приготовлені із спресованих під сильним тиском чайок різної якості. Форма пресованого чаю може бути досить химерною – циліндр, куля, диск.
Екстраговані чаї є екстрактами або концентратами чаю. Самого чайного листа в них немає – це порошок або гранули, синтезовані хімічним шляхом. Найбільше вони поширені в Америці.
3. Відсутність сторонніх включень

Сторонніми включеннями можуть бути уламки чайних гілочок, шматки дерева, фанери, папери та навіть фольги. Такий чай краще виключити при покупці.
Низькосортні чаї складаються із спеціально подрібненого листя та відходів чайного виробництва, які утворюються при сортуванні або просіюванні. Чай у пакетиках, наприклад, виробляється в основному з чайної крихти та пилу, укладених у пакетики з фільтрувального паперу, іноді тканини.
4. Скрученість чаїнок
Чим сильніше скручені чаїнки, тим якісніше проходила ферментація, а отже, і якість чаю висока. Добросовісні виробники чаю роблять в упаковці прозоре віконце, щоб можна було оцінити його колір та скрученість.
Листя зеленого чаю може бути по-різному скручені: якщо вони скручені сильно, то чай буде міцнішим, а якщо навпаки – смак буде м'яким і ароматнішим. Якщо чайне листя не скручене – це означає, що воно було засушене натуральним методом.
5. Вологість
В ідеалі її рівень у чаї має бути 3-6%. Занадто вологий чай швидко пліснявіє і псується. Занадто сухий буде несмачним.
Пересушений чай стає надто ламким. Для перевірки сухості розітріть листя чаю між пальцями. Поганий знак, якщо вони швидко перетворюються на пил. Часто буває так, що чай не просто пересушений, а спалений. Це легко визначити за горілим запахом.
6. Запах чаю

Занадто сильний і тим більше неприродний або невластивий аромат чаю говорить про додавання ароматизаторів, найчастіше - хімічних. Особливо часто ароматизують улун та чай з жасмином. Палений запах з'являється у чаю, який перегріли - смачним такий напій не буде. А різні дивні ноти на кшталт запаху металу чи гуми свідчать, що сировину неправильно зберігали чи транспортували.
7. Свіжість
Це найважливіша якість будь-якого чаю, крім "пуер", який спеціально зберігають роками в певних умовах для ферментації. Найдорожчий чай – із 1-2-місячних листків, 3-5-місячні листки вже падають у ціні вдвічі, але при цьому вони зберігають свої властивості. Бажано купувати нещодавно запакований чай, тому що чай, що наближається до кінця терміну свого зберігання, багато втрачає в запаху. А після року таку заварку можна сміливо викидати: через розщеплення таніну смак чаю стає неприємним, терпким та гіркуватим.
Чай, розфасований у поліетиленові пакети, зберігається недовго. У пакетах з паперу може зберігатися близько 6 місяців. Пам'ятайте, що корисні властивості і максимальний аромат справжнього чаю дуже недовговічні. Тому бажано купувати його невеликими порціями із запасом на тиждень-два.
8. Листя
Чаї діляться за розмірами чаїнок на листові (великі), ламані або різані (середні) та дрібні (висівки та крихта). Великі та середні чаї поділяються за категоріями залежно від показників якості.
Цільнолистові чаЇ
На перший погляд у класифікації цільнолистового можна легко заплутатися. Але насправді не все таке страшно. Досить розуміти, що найдорожчий та рідкісний чай – типовий. Він складається з нирок, що не розпустилися, - типсів. Так званий чай пекою, який ми називаємо байховий, - це чай із типсів та молодих листочків. Чим більше нирок у чаї, тим вища якість, тим він ароматніший, смачніший і цінніший. Маркування "оранж" означає узагальнену назву висококласного чаю.
Середньолистові чаї (зламане листя)
У процесі виробництва цельнолистового чаю можуть з'являтися ламані листи або листя можуть подрібнюватися спеціально. З такого листя виходить міцніший і терпкій настій, чай заварюється швидше, але при цьому втрачається аромат. Для середньолистових чаїнок використовують маркування "листовий" (loose leaf).
Дрібнолистові чаї
Це чаї з листя, яке було спеціально подрібнене, а також з відходів, які утворилися в процесі чайного виробництва. Такий чай виходить при просіюванні чи сортуванні. Як правило, дрібнолистовий чай продається у вигляді гранульованого або у вигляді чайних пакетиків.
9. Маркування

Усі ми розуміємо, що для висококласного чаю збирають верхівки пагонів. Грубе листя теж збирають і подрібнюють, але продають за низькою ціною.
Несумлінні постачальники можуть змішувати різні сорти чаїв чи заміняти один сорт іншим. Завжди на пачці чаю латинськими літерами вказують абревіатуру, що містить всю необхідну розшифровку.
Розшифровка абревіатур наступна:
- У чорних листових чаях літери ОР означають чайний знак якості, тобто в чаї було використано нирку та кілька верхніх листочків. Літери FP говорять про якість чаю трохи нижче, ніж у ОР. Позначення PS говорить про те, що чай складається з грубого листя, починаючи з четвертого листочка.
- У середніх різаних чаях літери ЗЛО означають таке: чайний лист був зламаний під час збору, і його відсіяли при сортуванні. Чаї з такою абревіатурою найкращі з розламаного чаю. Зазвичай вони дорогі, бо мають досить складний процес виробництва. Літери ВР говорять про те, що чайний лист трохи менше, ніж у ВР, при цьому загальна якість приблизно однакова. BPS і PD – це останні з середніх різаних чаїв, які важко відрізняють від дрібнолистового низькосортного чаю.
- У дрібних чаях літера F означає висівку, а D – пил. Такі сорти в основному продаються в пакетиках, складаються з найдрібніших частинок чайного листа. До чаю такого ж сорту добре додавати молоко та цукор. Якщо соїть абревіатура GD, тобто Golden Dast (у перекладі "золотий пил", тобто це все одно найнижчий чай за якістю).
10. Вказівка походження на упаковці

До чаїв із Китаю чи Індії підходьте вибірково.
Китайський чай
Орієнтуватися на напис Made in China точно не потрібно. Адже, зазвичай, на упаковці якісного китайського чаю позначають експортера – China National Tea & Native Product Import & Export Corp. Він єдиний у Китаї.
Відмітка справжнього китайського чаю має вигляд букв Q і S, накладених один на одного. Це означає систему сертифікації Quality Safety. Номер QS завжди є унікальним для того, щоб по ньому можна було знайти виробника.
Індійський чай
Якісний індійський чай на упаковці має наступну позначку, що гарантує оригінальність чаю.
Крім цього, логотипу або замість нього можуть стояти ідентифікатори різних регіонів, де був виготовлений чай.
Цейлонський чай
Цей цейлонський чай на упаковці містить знак якості Державного чайного управління республіки Шрі-Ланка. Він гарантує, що продукцію було вирощено та упаковано на плантації, яка пройшла державну сертифікацію.
Завдяки цій статті тепер ви знаєте, як вибирати якісний та смачний чай.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!