ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Легендарна їжа: 50 найсмачніших американських страв та продуктів

Світ 19:11 - 12 січня 2023

Американську кухню точно не назвеш найкориснішою, але вона давно заслужила місце серед найсмачніших та найпопулярніших у світі

Піднос з популярними американськими стравами

Топ-50 найсмачніших страв американської кухні/Фото: Terry Jaskiw/Unsplash

Американську кухню можна описати трьома словами: жирна, калорійна, швидка. Це не додає їй користі, але ніхто не буде сперечатися, що додає смаку. Американські заклади швидкого харчування – найпопулярніші у світі й це не просто так. Смак цих жирних і дуже шкідливих страв неможливо забути, їх хочеться їсти ще і ще, тому вас не має дивувати те, що ожиріння є національною проблемою США.

Деталі

Ділимось з вами списком 50 найпопулярніших та найсмачніших американських страв і продуктів. Ви точно знайдете у ньому щось нове для себе й захочете спробувати, але пам'ятайте про здоров'я й не захоплюйтеся надто сильно.

50. Лаймовий пиріг

Фото: Nathan Lemon/Unsplash

Якщо у вас в холодильнику залежався лайм, то не спішіть готувати мохіто – спробуйте лаймовий пиріг. Цей десерт, який є офіційним державним пирогом Флориди, здобув собі всесвітню репутацію. Історія цього пирога сягає 1800-х років, а його основу складає суміш із соку лайма, згущеного молока та яєчних жовтків, яку, ймовірно, створили ловці губок з Флориди.

49. Хашбраун або тейтер тотс

Фото: Nathan Dumlao/Unsplash

Всі люблять французьку картоплю фрі, але її американським аналогом може бути страва з назвою хашбраун, яка вас точно здивує. Ця страва являє собою смажені у фритюрі циліндрики з тертої та вареної картоплі з додаванням борошна та приправ. Назва "tater tot" є зареєстрованою торговою маркою американської компанії Ore-Ida, що займається виробництвом заморожених продуктів. Американці кожного року з'їдають понад 30 мільйонів кілограмів таких "тейтерів".

48. Хліб на заквасці із Сан-Франциско

Фото: Debbie Widjaja/Unsplash

Закваска така ж стара, як піраміди, і не випадково її вживали в стародавньому Єгипті. Але найпопулярніший американський і найкисліший сорт закваски походить із Сан-Франциско.

Такий же складник кулінарної культури NoCal, як і вино з долини Напа, хліб на заквасці був основним продуктом в регіоні із часів золотої лихоманки. Це один із найпопулярніших видів випічки у Сан-Франциско ще з середини ХІХ століття.

47. Салат Кобб

Фото: Hanxiao/Unplash

Це одна з найпопулярніших страв у США. До складу салату входять курятина, смажений бекон, томати, селера, яйця, авокадо, сир, а також зелень та заправка на основі оливкової олії та гірчиці. Усі інгредієнти салату викладаються на великий таріль окремими смугами. Заправка до салату подається окремо. Вперше цей салат приготували у Голлівуді у 1937 році. Його назвали на честь власника ресторану "Дербі Браун" Боба Кобба.

46. Печеня в горщику

Фото: yvonne lee harijanto/Unsplash

Печеня в горщику була невіддільною частиною недільної вечері мільйонів американських сімей покоління бебі-буму. Ціле покоління виросло на цій страві. Жорстке яловиче м'ясо, покладене у глибоку сковороду з картоплею, морквою, цибулею та будь-яким іншими овочами довго тушили чи запікали в духовці й подавали з вином чи навіть пивом.

45. Twinkies

Фото: Scott Olson/Getty Images

Цей культовий пакований десерт з бісквітного тіста та кремової начинки майже століття є улюбленим у мільйонів американців. Американську любов до цього продукту чудово показано у комедійному фільмі "Ласкаво просимо до Зомбіленду". У попкультурі ці тістечка часто висміюють, говорячи, що вони повністю створені з хімії, тому можуть зберігатися скільки завгодно, але насправді термін придатності цього десерту становить всього три тижні. Джеймс Дьюар винайшов Twinkies в Continental Baking Company в Шиллер-Парку, штат Іллінойс, у 1930 році.

44. В'ялене м'ясо (Jerky)

Фото: dorkshoe/Flickr

Ця закуска може виглядати не надто смачною, але з пивом і за переглядом футбольного матчу вона зникає зі столу у перші хвилини. Це також один з найпопулярніших снеків для туристів та мандрівників, адже приносить багато калорій й не потребує особливих умов для зберігання.

Міф про створення цієї закуски говорить, що її подарували світу американські індіанці pemmican, які змішували в’ялене м’ясо з тваринним жиром. Jerky готували з яловичини, індички, курки, оленини, буйвола та навіть з м'яса страуса й алігатора.

Якщо хочете гарну усмішку, то за допомогою в'яленого м'яса ви можете натренувати м'язи обличчя, адже його потрібно довго і ретельно жувати... тільки зуби не погубіть.

43. Фахітас

Фото: Alexander Mils/Unsplash

Це ідеальна страва для самостійного приготування й власних експериментів. Крок 1: Подивіться, як шкварчить м’ясо на розпеченій сковороді. Крок 2: разом із м’ясом покладіть у теплий борошняний коржик перець, цибулю, гуакамоле, сметану та сальсу. Крок 3: пообіцяйте всім поруч, що ви робитимете ще один. Крок 4: повторіть. Оригінальна страва походить з Мексики, але вона настільки популярна у США, що стала невіддільним елементом американської кухні.

42. Banana split

Фото: Jeswin Thomas/Unsplash

Банановий спліт – це типовий десерт американської кухні, який полягає у простому поєднанні свіжих бананів та морозива. В оригінальному рецепті десерту очищений банан розрізають вздовж на дві половинки, викладають їх човником й зверху кладуть морозиво. Десерт винайдено ще у 1904 році, але популярним він став у 20-х роках ХХ століття.

41. Кукурудзяний хліб

Фото: Jose luis/Unsplash

Ця випічка є одним зі стовпів американської кухні. Робиться легко, а смакує фантастично. Їжа для душі у багатьох американців, особливо на півдні. Вважається, що ця страва перейшла в сучасну американську кухню від корінних народів, що населяли Північноамериканський континент.

40. Горіхи та родзинки

Фото: Usman Yousaf/Unsplash

Це одна з небагатьох справді корисних страв американської кухні, якщо суміш горіхів та родзинок взагалі можна назвати стравою. У США використовують абревіатуру GOPR для цієї закуски (з англ. Good Old Raisins and Peanuts – старі добрі родзинки та горішки). Додати до цієї суміші гранолу, сухофрукти та цукати й ви отримаєте справжнє "ракетне паливо" для мандрівників.

39. Джамбалая

Фото: Cathy (niftythriftyandfifty)/Flickr

Цю страву на основі рису та курки можна назвати родичкою іспанської паельї, тільки замість морепродуктів тут використовують м'ясо, шинку чи ковбасу (в оригінальному рецепті). За легендою, джамбалаю створили у французькому кварталі Нового Орлеану, коли іспанці намагалися приготувати паелью у Новому Світі.

38. Печиво з підливою

Фото: jeffreyw/Flickr

Печиво з підливою одна з найкращих фірмових страв півдня США. Печиво традиційно виготовляється з маслом або салом і пахтою. Молочна підлива доповнюється шматочками доброї свіжої свинячої ковбаси та чорним перцем. Дешева їжа з печивом і підливою, для приготування якої потрібно було лише кілька доступних інгредієнтів, була ситним сніданком для фермерів та рабів. Ще один приклад страви для "душі" в американській кухні.

37. Смітфілдська шинка

Фото: Paul Morigi/Getty Images

"Шинка, історія та гостинність" – це девіз Смітфілдської шинки, штат Вірджинія. Зауважте, що слово "шинка" стоїть перед історією, хоча це селище було колонізовано ще у 1634 році. Смітфілд, який є епіцентром консервування та виробництва величезної кількості свиней, має титул "Світова столиця шинки".

Оригінальну американську шинку в сільському стилі висушували для консервації. Солона і тверда вона могла зберігатися, поки її не замочували у воді перед приготуванням. Смачна автентична в’ялена сільська шинка з Вірджинії, як виявилося, була фаворитом одного з батьків-засновників США Томаса Джефферсона.

36. Смажений курячий стейк

Фото: Scott Henderson/Flickr

Смажений курячий стейк був створений для таких класичних гарнірів, як картопляне пюре. По-суті це добре відома усім українцям звичайна відбивна. Шматок відбитого стейка, запанірованого в приправленому борошні та обсмаженого на сковороді, нагадує шніцель Weiner, привезений до Техасу австрійськими та німецькими іммігрантами, які адаптували рецепт до умов регіону. Ну скажіть, що може бути краще за пюре з відбивною? От і американці кажуть, що нічого.

35. Дикий лосось з Аляски

Фото: Karyna Panchenko/Unsplash

Американські рибалки ризикують життям і кінцівками, ловлячи рибу заради цього суперфуду. На відміну від атлантичного лосося, який на 99,8% вирощується на фермах, аляскинський лосось є диким, а це означає, що риба живе на волі і є максимально чистою. Готувати його можна різними способами, але чим менше він оброблений, тим смачніший і корисніший.

34. Каліфорнія рол

Фото: Louis Hansel/Unsplash

Це один з найпопулярніших видів суші у світі. З назви можна здогадатися, що ця страва придумана не в Японії, а в США. Її створив японський емігрант кухар Ічіро Махайте. Вперше каліфорнія рол було приготовано у 1973 році, а вже у 80-х роках він став надзвичайно популярним. До складу ролів Каліфорнія, приготованих за класичним рецептом, обов'язково мають входити такі інгредієнти: рис найвищої якості; рисовий оцет; ікра летючої риби; авокадо; огірок; м'ясо краба або палички снігового краба; водорості норі; вершковий сир або японський майонез; соєвий соус; маринований імбир; васабі.

33. М'ясний рулет

Фото: Billy/Flickr

Кожна мама в Америці має власний рецепт приготування м'ясного рулету. Ця страва черговий представник американської культури та духу США. У кожному домі цю страву готують по-різному, але, як не дивно, вона завжди залишається смачною. Можливо, справа не так в інгредієнтах, як у спогадах американців.

32. Кукурудзяна каша

Фото: Republic of Korea/Flickr

Багатьом відомо, що американці полюбляють кукурудзу й готують з неї практично все, особливо ті, хто проживають у південних штатах. Здавалося б, кукурудзяна каша – страва на любителя й в США, чомусь, надзвичайно багато таких "любителів". Проте, ймовірно, це також справа культури й традицій, і жителі США так само можуть бути здивовані популярністю гречки в Україні, як ми здивовані популярністю кукурудзянки в Америці.

31. Макарони з сиром

Фото: Eaters Collective/Unsplash

Фірмова страва більшості господинь у США. Ви обов'язково маєте приготувати її вдома, якщо раніше не пробували – ви будете шоковані, наскільки це просто й смачно. Від макаронів з сиром неможливо відмовитись.

Нічого особливо американського в макаронних виробах і сирі – за винятком того факту, що під час європейської подорожі Томасу Джефферсону так сподобалася певна страва з локшиною, що він зробив нотатки та подав її додому на державній вечері як "макаронний пиріг". Двоюрідна сестра Джефферсона Мері Рендольф включила рецепт макаронів із сиром у свою кулінарну книгу "Домогосподарка з Вірджинії" 1824 року.

Тож незалежно від того, чи ви їсте вишукану версію страви від одного з незліченних шеф-кухарів, чи просто слідуєте рецепту з Інтернету – додайте побільше сиру й вас постійно проситимуть приготувати ще.

30. Мерилендські крабові котлети

Фото: Alexandra Tran/Unsplash

По-суті це крабові котлети, які можуть бути приготовані з будь-якого краба, але жителі Мериленду вважають, що найкращим для приготування цієї страви є блакитний краб з Чесапікської затоки. Загалом, окрім блакитного краба, ці котлети нічим не особливі, але американці кажуть, що у Мериленді найсмачніші.

29. Картопляні чипси

Фото: GR Stocks/Unsplash

Між британцями та американцями існують суперечки що до того, де придумали картопляні чипси, але те, що ці снеки стали найпопулярнішою закускою у світі, суперечок не викликає. Жирні, з великою кількістю консерванті, чипси не можна назвати корисними. Вони шкодять зубам, шлунку, серцю та багатьом іншим органам, але відмовитись від пачечки цих снеків до фільму буває дуже важко.

28. Чіоппіно

Фото: amelia/Flickr

Відповідь Сан-Франциско на французький буйабес, чіоппіно — це рибне рагу з італійським відтінком. Це американська їжа, яка існує з кінця 1800-х років, коли португальські та італійські рибалки, які оселилися в районі Північного пляжу міста, повернули на сушу свою тушковану страву, яка була на борту, а місцеві ресторани підхопили її.

Приготоване на томатній основі з вином, спеціями та нарізаною рибою (й майже завжди з крабом) чіоппіно ймовірно, бере свою назву від класичного рибного рагу в італійському регіоні Лігурія, звідки прийшло багато рибалок епохи золотої лихоманки. Якщо коротко, то ця страва обов'язкова для куштування, якщо ви любите морепродукти.

27. Печиво з передбаченням

Фото: Meritt Thomas/Unsplash

Цей десерт є основним символом усієї великої групи китайської їжі американського походження. Майже напевно винайдений у Каліфорнії на початку 1900-х (історії про походження різняться між Сан-Франциско, Лос-Анджелесом і навіть Японією), масляні солодкі півмісяці тепер зустрічаються в китайських закладах по всьому світу... за винятком Китаю. Хрустке печиво активно популяризували у голлівудських фільмах й зараз воно є одним з улюблених способів американців завершити прийняття їжі у ресторанах азійської кухні.

26. Сендвіч з арахісовою пастою

Фото: Giorgio Trovato/Unsplash

Арахісова паста – це окремий елемент харчової культури американців, який робить смачною будь-яку страву. Можна сказати, що у США він виконує таку ж функцію, як і вершкове масло в українській кухні, тобто робить усе смачнішим. Арахісову пасту, яку вперше подавали клієнтам у санаторії доктора Джона Харві Келлога в Баттл-Крік, штат Мічіган, у 1922 році було вдосконалено, коли хімік Джозеф Роузфілд додав гідрогенізовану рослинну олію та назвав свою пасту Скіппі.

Обов'язково спробуйте сендвічі, які любив Елвіс Преслі: обсмажений на вершковому маслі тостовий хліб подається з арахісовою пастою та свіжим банановим пюре.

25. Запечені боби

Фото: Jakob Owens/Unsplash

Задовго до того, як жителі Бостону почали годинами випікати свою морську квасолю в патоці — і за це отримали прізвисько Бінтаун — корінні американці Нової Англії змішували боби з кленовим сиропом і ведмежим жиром, і клали їх у яму в землі для повільного приготування. Цю страву також можна тушкувати, а не запікати й вона здобула неймовірну популярність в Америці, що відобращено у багатьох фільмах. Для нас запечена квасоля з кленовим сиропом може здаватися дивною стравою (і виглядати відповідно), але ж ми уже знаємо, що в американській кухні немає несмачних страв.

24. Попкорн

Фото: Lynda Sanchez/Unsplash

Кукурудза — один з основних продуктів індустріального світу. З неї роблять безліч страв, але мільйони людей погодяться, що найкраща – це коли зернята її солодкого різновиду обсмажують зі шматочками вершкового масла, а після того, як вона полопається, їдять за переглядом фільму чи нового серіалу. Головний конкурент чипсів у боротьбі за звання найпопулярнішою закуски.

23. Смажена курка і вафлі

Фото: Miguel Dominguez/Undsplash

Шотландські іммігранти принесли метод смаження у фритюрі через океан, і це був старий добрий полковник Сондерс, відомий нам з логотипу закладів швидкого харчування KFC. Він використав комерційний потенціал фритюру в 1930 році, коли почав смажити під тиском курку, паніровану в його секретних спеціях, на своїй станції технічного обслуговування в Корбіні, штат Кентуккі.

Один із улюблених способів споживання смаженої курки у американців – це вафлі. У Америці дуже популярний заклад "Roscoe's Chicken and Waffles", який спеціалізується на смаженій курці з бельгійськими вафлями. Цю страву можна помітити навіть у легендарному фільмі Квентіна Тарантіно "Кримінальне чтиво".

22. Клем-Чаудер з Нової Англії

Фото: Kevin Lanceplaine/Unsplash

Часи, коли католики релігійно утримувалися від споживання м’яса по п’ятницях, минули, але в США ви все ще знайдете пісний суп із молюсків, який традиційно подають наприкінці тижня у деяких місцевостях Східного узбережжя.

Від штату Мен до Флориди існують різні перевірені часом версії чаудеру, але найвідомішим і найулюбленішим є суп у стилі Нової Англії: вершково-білий з картоплею та цибулею. У Мангеттені: чистий з помідорами. У Флориді полюбляють гострий чаудера з гострим датиловим перцем. Також існують варіанти з м'ясом. Варіацій супу з молюсків на східному узбережжі надзвичайно багато.

21. Новомексиканська плоска енчілада

Фото: jeffreyw/Flickr

Саме доколумбові майя винайшли тортільї, а ацтеки, мабуть, почали загортати їх навколо шматочків риби та м’яса. Вам потрібно лише поїхати в будь-яке мексиканське чи техассько-мексиканське місце, щоб побачити, що творили ті стародавні племена.

"Плоскі" (у стилі Нью-Мексико) або згорнуті, заправлені соусом з червоного перцю чилі чи зеленого (або обох, для "різдвяного" стилю), енчілади є джерелом великої культурної гордості мексиканців. Ця страва особливо чарівна, коли зроблена зі знаменитими коржами з блакитної кукурудзи Нью-Мексико.

20. Смор

Фото: Jonathan Taylor/Unsplash

Ви можете не знати його назви, але ви точно бачили цей десерт у багатьох голлівудських фільмах. Без цієї класичної американської їжі не обходиться жоден кемпінг у США. Смор – це саме той десерт, для якого смажать зефір на вогні, а потім кладуть його між шматками печива та шоколаду. Калорійно, цукрово, вуглеводно, але як ще змачно.

Першими, хто оприлюднив цей рецепт були дівчата-скаути, які у 1927 році поділилися цією "їжею богів". У США навіть є Національний день смору: його святкують 10 серпня.

19. Роли з лобстера

Фото: Justin Sullivan/Getty Images

Відварені або приготовані на пару живими (дехто наполягає на жорстокому поводженні з тваринами), лобстери надзвичайно цінуються на сході США. І, мабуть, ніде більше, ніж у штаті Мен, який забезпечує американські ресторани 80% лобстерів.

Шматочки солодкого м’яса лобстерів, злегка приправлені майонезом, лимоном або тим і іншим, покладені в змащену маслом булочку для хот-догів, створять справжню ситну їжу. Ви ще довго не зможете забути смак рола з лобстера, особливо, якщо скуштуєте його в штаті Мен, у сезон з травня по жовтень.

18. Крильця Баффало

Фото: Clark Douglas/Unsplash

Уже дуже давно жителі Баффало, штат Нью-Йорк, насолоджуються гострими та пряними курячими крильцями, які, як більшість погоджується, виникли у руках Терези Беллісімо, яка володіла баром Anchor і першою закидала курячі крильця в пекучий соус з каєнського перцю у 1964 році.

У Баффало ця страва стала настільки популярною, що тут навіть запустили пабний фестиваль курячих крилець, який проводять у День праці.

17. Індіанський смажений хліб

Фото: jeffreyw/Flickr

Якщо ви куштували його на Індіанському ринку в Санта-Фе або в пау-вау чи пуебло в будь-якій точці США, у вас, мабуть, тече слина від самої думки про нього. Хто б міг подумати, що смажений у фритюрі плоский шматок дріжджового тіста може викликати таке звикання? Деякі американці прямо таки залежні від цієї страви.

Відомо, що саме плем'я навахо створили смажений хліб із борошна, цукру, солі та сала, наданих їм урядом, коли їх переселили з Аризони до Боске-Редондо, Нью-Мексико, 150 років тому.

Смажений хліб — це справді калорійна бомба, але полита медом чи покрита яловичим фаршем, помідорами, цибулею, сиром і листям салату для тако — це основна страва американських індіанців, яку не можна пропускати.

16. Реберця барбекю

Фото: Alexandru-Bogdan Ghita/Unsplash

Барбекю для американців – це мистецтво, а реберця на грилі головний їх шедевр. Що може бути простіше, ніж посмажити реберця на вогні? При цьому кожен американець скаже вам, що у цій справі існує мільярд і один ньюанс. Щоб краще зрозуміти любов США до реберець на грилі, просто згадайте про увагу українців до шашлику. Це ніби теж мариноване м'ясо, смажене на вогні, але різниця величезна.

15. Сендвіч BLT

Фото: Seriously Low Carb/Unsplash

BLT — це різновид сендвіча, названого за ініціалами основних інгредієнтів — бекону (bacon), листя салату (lettuce) та помідорів (tomato). Його можна приготувати за різними рецептами відповідно до особистих уподобань. До простих варіантів можна віднести використання різних видів салату, підсмажування або додавання майонезу. Більш вишукані варіанти можуть включати використання бекону індички або тофу замість бекону або повне видалення салату.

14. Яблучний пиріг

Фото: Kavya P K/Unsplash

У США є приказка: "Такий же американець, як яблучний пиріг", за допомогою якої описують стереотипних американців (в хорошому розумінні). Тобто цей десерт розміщується на вершині винятково американської кухні, й тільки попробуйте сказати комусь із США, що це не їхня страва (хоч насправді яблучний пиріг і став популярний в Англії за довго до того, як з'явився у США).

Відповідно до даних від American Pie Council, яблуко справді є національним фаворитом серед начинок для пирогів у США – за ним йдуть гарбуз, шоколад, лимонне безе та вишня.

13. Frito pie

Фото: a.rey/Flickr

Пиріг Фріто — популярна на Середньому Заході, Південному-Сході та Південному-Заході США страва, основними інгредієнтами якої є чилі, сир і кукурудзяні чипси. Добавки можуть включати сальсу, смажену квасолю, сметану, цибулю, рис або халапеньйо. Існує багато варіацій і альтернативних назв, які використовуються в регіонах. Пиріг Фріто можна приготувати в каструлі, але альтернативним варіантом є одноразовий пакетик із кукурудзяними чипсами типу Фрітос з різними інгредієнтами та начинкою.

12. Po' boy

Фото: Exile on Ontario St/Flickr

Ви точно думали про таке, але навряд колись робили. Багато хто міг би сказати, що це американська страва, просто поглянувши на неї, а кулінарні критики й шефкухарі дорогих ресторанів могли б назвати це збоченням, а не їжею... доки не спробують.

По-бой (означає "бідний хлопчик" з посиланням на вимову з акцентом) — це бутерброд, який родом із Луїзіани. Він майже завжди складається з м’яса, як правило, ростбіфу або якогось виду смажених морепродуктів, таких як креветки, раки, риба, устриці або краби. М’ясо подають на новоорлеанському французькому хлібі, відомому своєю хрусткою скоринкою та пухкою серединкою. Грубо кажучи — це батон, в середину якого засунили купу калорійної смакоти.

Перед тим, як спробувати По-бой, обов'язково спитайте дозволу в свого серця і краще не слухайте шлунок.

11. Рагу із зеленого чилі

Фото: stu_spivack/Flickr

Свинина і зелений чилі коли-небудь проводили разом такий смачний час? Рагу із зеленого чилі називають королем новомексиканського зимового столу, але необов'язково чекати холодів, щоб скуштувати цей кулінарний шедевр. Американці їдять цю страву впродовж усього року, особливо в Нью-Мексико, де вирощують першокласний зелений чилі.

10. Печиво з шоколадною крихтою

Фото: SJ/Unsplash

Це печиво бачили усі, й, можливо, навіть куштували. Його подають, як в ресторанах і цукернях, так і продають запакованим. Зробити самому теж не важко, а рецептів безліч. Проте основа завжди одна — тісто і шоколадна крихта. Справді, все геніальне — просте.

9. Чорничний коблер

Фото: Quinn Dombrowski/Unsplash

Десерт коблер створили ранні колоністіи й робили його, очевидно, без духовки. Фруктову страву без тіста на дні готували на сковороді чи в горщику на вогні. Колоністи, можливо глузували зі своєї батьківщини, готуючи неохайну американську версію вишуканого британського пудингу з фруктами та тістом на пару. Коблер стає ще смачнішим (і американськішим), якщо його готують з чорниці.

8. Стейк Дельмоніко

Фото: Courtesy Joshua Kehn/Flickr

По всій країні є стейк-хауси, але, мабуть, немає таких знаменитих стейків, як оригінальний Delmonico's у Нью-Йорку. Перша закусочна під французькою назвою Delmonico's була відкрита в 1837 році з такими нечуваними на той час речами, як друковані меню, скатертини, а також пропозиції обіду та вечері. Серед іншого, вперше в ресторані подавали "стейк Дельмоніко". З того часу словосполучення стейк Дельмоніко став означати найкращий стейк.

Злегка приправлений сіллю, политий розтопленим маслом і смажений на живому вогні, він традиційно подається з тонкою прозорою підливою та картоплею Дельмоніко, приготованою з вершками, білим перцем, сиром Пармезан і мускатним горіхом.

7. Піца у чиказькому стилі

Фото: Scott Olson/Getty Images

Неаполь подарував нам першу піцу, але Чикаго подарувало першу глибоку піцу. Воістину кулінарна революція. Легенда свідчить, що у 1943 році чоловік на ім’я Айк Сьюелл відкрив піцерію Uno в Чикаго з ідеєю, що якщо зробити піцу достатньо ситною, то її можна їсти як основну страву (до цього піца вважалася закускою).

Незалежно від того, чи створював її він сам чи це був його оригінальний шеф-кухар Руді Малнаті, один із тих святих-покровителів піци зробив її глибокою та наклав всередину м’яса, сиру, шматочків помідорів і справжніх італійських спецій. З гіркою, звичайно.

Піца з тонким тістом, приготована в цегляній печі, має своє місце, але якщо ви хочете наїстися, ніщо так не наситить, як чиказька.

6. Начос

Фото: Coffeefy Workafe/Unsplash

Знаєте чому в П’єдрас-Неграс, Мексика, на кордоні з Ігл-Пасс, штат Техас, щороку в жовтні проходить Міжнародний фестиваль начо та конкурс "Найбільший начо у світі"? Тому що саме там Ігнасіо "Начо" Анайя винайшов начос, коли купа покупців-дружин американських солдатів, дислокованих у форті Дункан, прибула до ресторану Victory Club після закриття. Метр д'Ігнасіо імпровізував щось для дівчат із того, що мав під рукою, охрестивши своє розплавлене творіння Nachos Especiales. Звідси страва вирушила через кордон, континент і світ.

Ця закуска являє собою чипси з тортильї з різними топпінгами. З начос подають соуси, заправки, салати, їх також додають в різні страви.

5. Сирний стейк Philly (Філадельфійський)

Фото: Syed F Hashemi/Unsplash

Цей бутерброд настільки жирний і прославлений у своєму рідному місті, що поза, яку ви повинні прийняти, щоб їсти його, не зіпсувавши одяг, має назву: "Філадельфійський бідняк".

Виготовлений із смаженої яловичини, нарізаної під час обсмаження в жирі, бутерброд із сирним стейком Філлі отримує решту своєї жирності з цибулі та сиру, які поміщають у довгу місцеву булочку-тарілку Аморозо.

4. Хот-дог

Фото: David Todd McCarty/Unsplash

І скажіть, що ви не захотіли сосиски з булочкою, прочитавши ці слова. Хот-дог мабуть лише зовсім трохи програє яблучному пирогу в символічному значенні для американців, але однозначно отримує "приз глядацьких симпатій".

Страву винайшов німецький іммігрант Чарльзу Фельтман, який продавав німецькі сосиски й вирішив використовувати булочки для економії на тарілках. Але саме кіоск із хот-догами польського іммігранта Натана Гандверкера на Коні-Айленді перетворив хот-дог на ікону. Кожного четвертого липня з 1916 року той же кіоск Nathan's проводить Міжнародний конкурс поїдання хот-догів.

3. Сендвіч Рубен

Фото: Eaters Collective/Unsplash

Ще одне жахіття для дієтологів і кулінарних критиків, але подарунок для смакових рецепторів. Бутерброд Рубен — це північноамериканський сендвіч на грилі, що складається з солонини, швейцарського сиру, квашеної капусти та заправки "Тисяча островів", запеченої між скибочками житнього хліба. Він асоціюється з кошерними делікатесами, але не є кошерним, оскільки поєднує м’ясо та сир.

2. Чізбургер

Фото: Erik Odiin/Unsplash

White Castle, Whataburger, Burger King, In-N-Out, McDonald's, Steak N' Shake, Five Guys, The Heart Attack Grill... перераховувати заклади швидкого харчування, які завдячують своєю популярністю чізбургеру можна безкінечно. Важко повірити, але все почалося з простої помилки.

Або так кажуть жителі Пасадени, штат Каліфорнія, які стверджують, що класичний чізбургер народився там наприкінці 1920-х років, коли молодий кухар ресторану The Rite Spot випадково спалив гамбургер і ляпнув трохи сиру, щоб прикрити свою помилку.

1. Індичка на День подяки

Фото: Tengyart/Unsplash

Незважаючи на нетравлення шлунка, ніщо не має такого смаку, як квінтесенція американської страви з індички, яку готують купою різних способів, але вона все одно залишається смачною. Можливо, вся справа у святі, а не самій страві, адже у США на День подяки столи ломляться від різноманітних смаколиків, і невдач на кухні не стається. Можливо, тут працює такий же ефект, як у святвечір в українців. Що б не було на столі у цей день, воно здається смачнішим, ніж зазвичай, а можливо вся справа у компанії за столом чи в поєднанні цих аспектів. Можна точно сказати одне: хороша страва — це не лише сума її інгредієнтів.

Раніше ми писали, як приготувати улюблений салат з булгуром Дженніфер Еністон. Ця страва допоможе залишатися активним цілий день.

Джерело: CNN

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин